16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOase de curcan pentru supa, expirate de sase luni

Oase de curcan pentru supa, expirate de sase luni

Produsele si preparatele din carne ramase nevindute in decembrie, al caror termen de valabilitate a expirat, sint in continuare la vinzare, in vitrinele frigorifice ale magazinelor. In urma controlului efectuat simbata de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, au fost descoperite mai multe kilograme de carne cu termenul de valabilitate expirat, care au fost retrase de la vinzare. Majoritatea patronilor s-au ales cu „invitatii“ la sediul OJPC si cu amenzi contraventionale de citeva milioane.


Intr-unul dintre magazinele alimentare din cartierul Craiovita Noua, zona Orizont, patronul unitatii, Dragos Neghea, oferea clientilor o gama variata de produse. Intr-un magazin de numai citiva metri patrati se vindeau alaturi de cosmetice si detergenti, produse alimentare, ciuperci vrac si mezeluri. Produsele cosmetice, in special fondul de ten si pudra, nu aveau trecut termenul de valabilitate. „Nu au voie sa vinda detergenti vrac intr-o unitate de desfacere alimentara. Le interzicem categoric sa mai comercializeze detergenti la kilogram. Produsele sint tinute la gramada, iar neafisarea valabilitatii produselor cosmetice si a firmei producatoare este o contraventie grava. Daca fondul de ten este expirat, cumparatorii risca sa faca dermatite grave!“, a mentionat Aurelian Toma, inspector OPC.


La SC GILDOR, pasta de mici si sunca expirate


In unitatea de desfacere cu profil alimentar SC GILDOR, inca de la intrare, se simtea mirosul marfii, de mult iesita din termenul de valabilitate. Administratoarea unitatii s-a aratat revoltata de prezenta ziaristilor, interzicind din start participarea acestora la controlul efectuat de inspectorii OJPC. Kilograme de sunca afumata sau de pasta de mici expirate erau tinute in vitrinele frigorifice alaturi de mezeluri aflate in garantie. In acelasi magazin, exista si o lada frigorifica cu peste congelat. „Am explicat de multe luni ca vinzarea pestelui este interzisa alaturi de alte produse. Se pare insa ca vinzatorii nu vor sa inteleaga. Am gasit si marfa expirata pe care am scos-o din consum. Dupa perioada Sarbatorilor, majoritatea comerciantilor nu si-au retras de la vinzare marfa expirata. Oamenii trebuie sa fie extrem de atenti, sa se uite de fiecare data la termenul de valabilitate al produselor, pentru a nu avea surprize neplacute. O sa ii amendam drastic pe cei care nu isi vor remedia deficientele, dar si pe cei care nu-si scot la timp de la vinzare produsele expirate“, a mai spus inspectorul OJPC.


„Carnea tocata si pasta de mici miroseau a acru“


Magazinul de „Carne si preparate din carne“, situat in piata de la Orizont oferea clientilor „oase de curcan congelate pentru supa“, expirate de peste sase luni. Desi termenul de valabilitate era clar trecut pe eticheta – „a se consuma de preferinta inainte de 31.07.2004“, patronii si vinzatorii „omisesera“ sa scoata produsele de la vinzare. „Pina si ambalajul la unele produse este degradat. Pasta de mici si carnea tocata miros a acru, sint stricate, dar sint in continuare la vinzare alaturi de produse proaspete. Sase kilograme de astfel de produse le-am scos de la comercializare. Am gasit si peste care trebuia retras de la vinzare. Pentru neregulile constatate o sa aplicam o amenda cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de lei. Vom da tuturor unitatilor alimentare verificate un termen pentru rezolvarea deficientelor, intre doua si cinci zile. Daca si la urmatorul control se vor gasi aceleasi nereguli semnalate la verificarile anterioare, vom dispune inchiderea unitatilor“, a precizat Aurelian Toma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS