17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecursul ortopedului Anușca, respins de Curtea Supremă

Recursul ortopedului Anușca, respins de Curtea Supremă

Medicul Anușca a fost arestat preventiv în octombrie 2012 și a stat cinci luni în arest (FOTO: Arhiva GdS)
Medicul Anușca a fost arestat preventiv în octombrie 2012 și a stat cinci luni în arest (FOTO: Arhiva GdS)

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, ieri, recursul în casație formulat de medicul ortoped Dan-Nelu Anuşca (foto), condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a primit mită de la o pacientă.

Medic ortoped la Spitalul de Urgenţă Craiova şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Dan-Nelu Anuşca a fost arestat preventiv pe 17 octombrie 2012, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită. Cu două zile înainte, pe 15 octombrie, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie fuseseră sesizați de sora unei paciente a medicului, care a povestit că a reuşit să-l „supere“ pe dr. Anușca, căruia îi dăduse numai 800 de lei pentru o intervenţie chirurgicală. Femeia a reclamat că, pe 15 octombrie, Dan-Nelu Anuşca a intrat în salonul în care era internată sora sa şi i-a reamintit că trebuie să achite contravaloarea materialelor medicale ce vor fi folosite la intervenţia chirurgicală (400 de euro). Pacienta a întrebat cât trebuie să mai dea în afara celor 400 de euro, iar medicul i-a răspuns că nu cere nimic. „În momentul în care pacienta i-a dat suma de 400 de lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă «îl ofensează». În acel moment, a intervenit şi prietenul pacientei, care i-a mai dat 400 de lei, apoi inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi“, au consemnat procurorii doljeni în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a ortopedului Anușca.
Ulterior, cazul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care, în dimineaţa zilei de 16 octombrie, cu ajutorul ofiţerilor Anticorupţie, a organizat o acțiune de prindere în flagrant. În salonul în care era internată sora sa, denunţătoarea i-a dat medicului sumele de 1.200 de lei și 400 de euro, toate bancnotele fiind marcate de anchetatori cu inscripţia „MITĂ“. Procurorii au mai reținut că, înainte de a băga banii în buzunarul halatului, întrebat de câți bani este nevoie ca operația să decurgă fără probleme, dr. Anușca a răspuns: „Dacă vreţi, îmi daţi, dacă nu, nu-mi daţi, eu fac să fie bine“.

Condamnat definitiv la Curtea de Apel Craiova

Ulterior, anchetatorii au găsit asupra medicului Anuşca banii marcaţi, iar pe 17 octombrie 2012 au cerut și obținut arestarea preventivă a acestuia. Inculpatul a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii octombrie 2012, iar în mai 2013 a fost condamnat de Tribunalul Dolj la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, pedeapsă din care au fost scăzute cele cinci luni petrecute de medic în arest. Sentinţa Tribunalului a fost atacată cu apel de dr. Anușca, iar pe 14 martie 2014, Curtea de Apel Craiova a admis acţiunea inculpatului și i-a redus pedeapsa la doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.
După ce a fost condamnat definitiv, la jumătatea lunii iulie 2014, dr. Anușca a formulat la Curtea Supremă un recurs în casație – o cale extraordinară de atac a unei hotărâri definitive.
Potrivit reprezentanților Curții Supreme, luni, pe 16 februarie, instanța a respins ca nefondată acțiunea dr. Anușca. Astfel, medicul ortoped Anușca rămâne cu pedeapsa dată în iulie 2014 de judecătorii Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS