13.4 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePamintul si revendicarile

Pamintul si revendicarile

Autoritatile locale si centrale se straduiesc de zece ani sa aplice prima lege de retrocedare a pamintului, Legea 18/1991. Tot de atitia ani, alte institutii ale statului, politie, parchet, judecatorii, tribunale, Curti de Apel sint sufocate de litigiile iscate de aplicarea acestei legi.

Pamintul insa nu este elastic si nu ajunge. Stadiul in care se afla aplicarea celor patru legi funciare aparute pina la aceasta data difera de la o comuna la alta. La Celaru…

„Noi vrem pamint!“

Pina acum, au fost puse in posesie 7.800 ha de teren, conform Legii 18/1991. Pentru aplicarea Legii 1/2000, primariei i-ar mai trebui 1.800 ha de teren care nu poate fi luat, dupa spusele primarului Stelian Celareanu, decit de la fostul IAS Redias din judetul Olt. Pina cind prefecturile din Dolj si Olt nu se vor pune de acord in privinta eventualului schimb de terenuri nu se pot pune in posesie oamenii care au revendicat legal terenurile.

O metoda mult mai simpla pentru rezolvarea situatiei ar fi aceea, conform careia, indiferent de domiciliul proprietarului, sa fie pus in posesie cu terenul de la IAS fara sa se modifice granitele judetului. In acest caz, titlurile de proprietate ar trebui emise de Prefectura Olt si nu de Prefectura Dolj.

800 kg de griu la hectar

Din cele 1.604 ha de teren cu care ar trebui pusi in posesie proprietarii de pamint din comuna Celaru, 527 ha apartin actionarilor si locatorilor de la IAS Redias. Acestia au primit in acest an 800 kg griu sau echivalentul in griu la hectar. Problema este ca nici cei care beneficiaza de drepturi nu pot primi titlu de proprietate pentru ca nu s-au facut masuratorile din lipsa de protocol semnat.

Pentru Legea 18/1991 ar trebui emise 2.417 titluri, din care pina acum au fost distribuite 2.342. Au mai ramas doar 75 de titluri de proprietate pentru care s-au cerut modificarile greselilor semnalate.

Contabilizarea notificarilor

In conformitate cu Legea 10/2001, la primarie s-au depus 12 notificari prin care fostii proprietari au cerut case care nu mai exista si pamint care nu ajunge. Majoritatea revendicarilor au fost trecute la despagubiri si trebuie sa astepte o alta lege care sa stabileasca modalitatea de despagubire si eventualele plafoane.

Deocamdata, conform Legii 10 nu se poate atribui decit ceea ce exista, iar pentru imobilele disparute, notificarile doar se contabilizeaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS