14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilierii locali au prins și ei glas: Ședința opoziției bine făcute

Consilierii locali au prins și ei glas: Ședința opoziției bine făcute

Surprinzător sau nu, după rezultatele alegerilor prezidențiale, atitudinea mai multor consilieri locali s-a schimbat  în plenul ședinței de ieri
Surprinzător sau nu, după rezultatele alegerilor prezidențiale, atitudinea mai multor consilieri locali s-a schimbat
în plenul ședinței de ieri

Consiliul Local al Municipiului Craiova a avut ieri prima ședință de după alegerile prezidențiale. Cu această ocazie, s-a văzut și o schimbare în atitudinea unor consilieri în opoziție, care au vorbit mai mult decât au făcut-o, poate, în ultimul an. Discuțiile cele mai aprinse au fost legate de asocierea Primăriei Craiova cu o firmă în vederea organizării Orășelului Copiilor și a spectacolului de Revelion, dar și de locurile de parcare pentru următoarea Piață 1 Mai. Totodată, la capitolul „Întrebări și interpelări“, consilierul independent Ionel Pană i-a cerut demisia primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, plecată la Bruxelles, având în vedere declarațiile sale contradictorii legate de stadionul „Ion Oblemenco“. 

Consilierii locali ai municipiului Craiova s-au reunit ieri pentru prima ședință de după alegerile prezidențiale. Ca prin minune, unii consilieri au vorbit mai mult decât de obicei și au încercat chiar să facă ceea ce le spune și statutul: opoziție. Ședința a fost deschisă într-un mod original de Marian Vasile, consilier PNL, care a condus discuțiile. „Sunt foarte onorat să prezidez astăzi prima ședință a Consiliului Local Craiova într-o Românie a lucrului bine făcut“, a spus Vasile, în chicotelile celor prezenți. Subiectele care i-au aprins cel mai mult pe consilieri au fost două proiecte de interes public pentru cetățeni.

„Am avut echipamente care ne amintesc de copilărie atât mie, cât și consilierului Pană“

Primul dintre ele s-a referit la asocierea Primăriei Craiova cu firma SC PINK PARK SRL din Buzău pentru organizarea Orășelului Copiilor pe esplanada Teatrului Național și a unui concert de Revelion în Piața „Mihai Viteazul“. Firma urmează să se ocupe de organizarea evenimentelor, iar primăria să-i dea în folosință cu titlu gratuit spațiile amintite, cu tot cu utilități. „Consider că locația nu este cea mai potrivită pentru desfășurarea în condiții optime a unui astfel de eveniment. Având în vedere că în zonă au loc lucrări de amenajare a unei parcări, cred că nu este suficient loc pentru desfășurarea acestui eveniment. În ultimii ani, acesta nu a fost organizat la nivelul pe care ni l-am fi dorit noi. Executivul ar trebui să aibă mai multă grijă la felul în care alege aceste firme. Firma de anul acesta a fost înființată în luna mai. Ne-am dori ca totul să fie ca în țările vest-europene, spre care ne dorim și încercăm să ajungem“, a spus Pavel Badea.
Acesta a fost completat și de Dan Cherciu, consilier PNL, care a sugerat organizarea de licitații pentru astfel de evenimente. „Avem ca exemplu firma de anul trecut, a mai fost și Caravana lui Axinte, iar acum ne asociem cu firma asta, care am văzut că este înființată la sfârșitul lunii mai în acest an. Eu cred că ar fi necesar ca din timp să se organizeze o licitație, să se caute mult mai atent firme specializate în organizarea acestor evenimente“, a explicat Cherciu. Continuând în ritmul în care a început ședința, Marian Vasile a plusat: „Trebuie să facem și noi lucrurile așa cum trebuie făcute: bine. Și nu așa cum s-a întâmplat cu asocierea cu Caravana lui Axinte, unde am avut echipamente care ne amintesc de copilărie atât mie, cât și domnului consilier Ionel Pană“, a conchis Vasile.

Ștefârță: Dacă ar fi să respectăm regulamentul, ar trebui să închidem și toate cimitirele

Alt subiect de interes a fost cel legat de aprobarea studiului de oportunitate, a caietului de sarcini şi a documentaţiei de atribuire pentru Piața 1 Mai, care urmează să fie scoasă la licitație de către Primăria Craiova în vederea concesiunii. Discuția a fost lansată de Gheorghe Albăstroiu, consilier independent, care a spus că „mi-aș dori ca investitorii să nu vină cu niște subînchirieri foarte mari ca preț, astfel încât să nu-și poată desfășura activitatea de comerț oamenii din acea piață“. Pavel Badea a plusat: „Nu am văzut norma de parcare trecută aici, în proiect“. În urma sa a venit și Emilian Ștefârță: „Dacă ar fi să respectăm regulamentul de urbanism din zonă, practic nu s-ar mai face nici un complex comercial. Norma de locuri de parcare pe metru pătrat este foarte mare. Zona de locuri de parcare care deja s-a realizat în fața spitalului și care se poate și extinde este suficientă și să se derogheze de această sarcină această piață. Altfel, o să avem o mare parcare și un foarte mic complex comercial. Atenție la caietul de sarcini! (…) Dacă ar fi să respectăm regulamentul, ar trebui să închidem și toate cimitirele“, a spus Ștefârță.
Marian Vasile, la rândul lui, a spus că încă nu înțelege de ce primăria nu a investit de la bugetul local într-o piață care să aparțină municipalității. „Atunci când s-a evaluat terenul, nu am considerat că s-a făcut o evaluare extrem de corectă, ci una la nivelul unei grădini de pe strada Râului. Nu înțeleg nici astăzi de ce Primăria Craiova nu poate să aloce 150.000 sau 200.000 de euro să facem această piață care să genereze profit, având în vedere că deservește foarte multe cartiere din acea zonă. Așa cum am găsit 200.000 de euro să facem jocuri de lumini sub pasajul de la Union, cred că așa am putea să găsim și aici“, a spus Vasile.
O explicație a fost găsită de viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, care a povestit că în Moscova, toate piețele arată foarte bine și sunt private, aparținând aceleiași societăți. Totodată, „dintre toate orașele mari din România, Craiova are cele mai urâte piețe. Arată la fel ca în anii 1989. Avem obligația să încercăm toate variantele pentru ca această piață să devină rentabilă și să arate cum trebuie“, a spus viceprimarul.

„Anatema“ toaletelor publice, adusă iar în discuție

Fiindcă opoziția făcută în cadrul punctelor de pe ordinea de zi nu le-a permis să-și exprime toate doleanțele, consilierii și-au rezervat câteva probleme și pentru secțiunea de întrebări și interpelări. Spre exemplu, Pavel Badea a revenit la o problemă apăsătoare pentru centrul Craiovei, la care s-a referit în trecut ca la o „anatemă care planează asupra noastră“: toaletele publice. Totodată, acesta a spus că primăria ar trebui să susțină financiar echipa de fotbal CS Universitatea Craiova. Emilian Ștefârță a intervenit apoi pentru a relata probleme legate de iluminatul public care, în unele zone, se întrerupe la ora 18.30, dar și de plăcile comemorative de pe casele cu importanță istorică.
Dan Cherciu a mustrat consilierii locali ai PSD, care au plecat din plen la secțiunea de întrebări, aceștia dând dovadă de „atitudini nesimțite“. Mai mult, acesta a cerut ca la viitoarea ședință, toți consilierii să își declare public apartenența politică. Nu în ultimul rând, Cherciu a revenit, ca și în anul trecut, cu propunerea de a dona un brad Primăriei Craiova, pentru ca aceasta să nu îl mai cumpere. Anul trecut, propunerea a fost refuzată.

Pană: Primar Lia Olguța Vasilescu, lasă-ne!

Ca o cireașă pe tortul opoziției, consilierul Pană a dat citire mai multor declarații contradictorii făcute de Lia Olguța Vasilescu în ceea ce privește stadionul „Ion Oblemenco“. La finalul citirii, care a durat aproximativ cinci minute, acesta a fost ferm: „Pentru folosirea doar ca temă politică de campanie a acestui obiectiv, precum și pentru ofensa adusă craiovenilor și doljenilor care au votat sau nu Victor Ponta, doamna primar – îmi pare rău că nu este aici, fiindcă aș fi avut curajul să i-o spun în față – vă cer demisia din funcția de primar. Primar Lia Olguța Vasilescu, lasă-ne! Sunt convins că nu veți da curs acestei propuneri. Poate această cerere de a demisiona din funcția de primar vă va trezi la realitate“, a încheiat Pană, sperând că mesajul lui a ajuns până la Bruxelles, acolo unde Olguța Vasilescu va lansa, vineri seară, Craiova în cursa pentru Capitală Culturală Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS