13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspectoratul Şcolar Judeţean reface rețeaua de școli profesionale după noi reguli

Inspectoratul Şcolar Judeţean reface rețeaua de școli profesionale după noi reguli

Directorii unităților de învățământ au fost avertizați că a intrat în vigoare un nou regulament pentru învățământul profesional pe care trebuie să-l pună în aplicare imediat pentru a-și asigura cifra de școlarizare aferentă anului 2015-2016.
Directorii unităților de învățământ au fost avertizați că a intrat în vigoare un nou regulament pentru învățământul profesional pe care trebuie să-l pună în aplicare imediat pentru a-și asigura cifra de școlarizare aferentă anului 2015-2016.

Școlile profesionale nu mai pot avea elevi decât dacă se supun unor reguli stricte de funcționare. Anunțul a fost făcut ieri de inspectorii școlari, care au avertizat managerii unităților de învățământ că noile condiții trebuie puse în aplicare până la mijlocul lunii decembrie, iar măsurile luate vor fi monitorizate de inspectoratul școlar, care va stabili, în cele din urmă, unitățile care vor avea învățământ profesional.

Noul regulament pentru învățământul profesional a intrat în vigoare și se aplică pentru fundamentarea cifrei de școlarizare aferentă perioadei 2015-2016. Una din regulile de bază pentru a putea școlariza elevi la învățământul profesional este ca oferta educațională să fie corelată cu piața muncii. În plus, școala trebuie să aibă solicitări din partea operatorilor economici, iar între școală și solicitant se va încheia obligatoriu un contract-cadru prin care să se asigure practica elevilor. Măsurile sunt impuse de Ministerul Educației Naționale.
„Conform metodologiei de organizare și funcționare a învățământului profesional cu durata de trei ani, cifra de școlarizare se stabilește anual pe baza nevoilor pieței muncii și a tendințelor de dezvoltare, precum și pe baza solicitărilor operatorilor economici, care trebuie să asigure și practica elevilor. Se iau aceste măsuri pentru că au fost cazuri când operatorii economici au venit la unitățile școlare și au solicitat doi-trei elevi pentru a-i forma pe o anumită calificare, și când s-a spus că este necesar să asigure formarea pentru minimum o grupă de 14 elevi au renunțat, de aceea se va realiza o centralizare la nivelul inspectoratului școlar, care va fi transmisă până pe 22 decembrie. Pe baza acestei centralizări, în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj se vor stabili unitățile care vor asigura formarea profesională. După ce se va comunica decizia inspectoratului, între operatorii economici și școală se va încheia contractul-cadru obligatoriu care trebuie respectat“, a declarat Simona Ciulu, inspector școlar pentru discipline tehnice. Prin noile măsuri se urmărește ca elevii să aibă acces la o cât mai corectă informare asupra cererilor de pe piața muncii. De asemenea, se are în vedere ca unitățile să nu mai aibă doar acorduri formale cu agenții economici. Directorii de școli mai au doar câteva săptămâni la dispoziție să ia legătura cu angajatorii pentru a avea elevi și în noul an școlar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS