30.1 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateReturnari de TVA de zeci de miliarde de lei

Returnari de TVA de zeci de miliarde de lei

Un italian a reusit sa obtina cele mai mari returnari ilegale de TVA din Mehedinti. Legalitatea tranzactiilor este insa pusa la indoiala de autoritatile romane. Atit Politia Economica, Directia Finantelor Publice Mehedinti, cit si celelalte organe de control investigheaza acest caz. Cetateanul italian este cercetat in stare de libertate, pentru fals intelectual, folosire cu rea-credinta a creditului societatii, inselaciune si determinarea cu rea-credinta a TVA de la bugetul de stat.

SC SEVAM SA Drobeta Turnu Severin, avind ca profil de activitate productia de aparate de masura si control, a fost preluata, in aprilie 1999, de un investitor italian. Desi privatizata, intreprinderea nu a prosperat, ba din contra, a fost pusa pe butuci. Patronul Italian, Fiorenzo Sartor, si-a vindut tot lui o hala a fabricii, cerind apoi returnari de TVA de la Finante. Aparent legala, tranzactia face obiectul unui dosar de cercetare penala la IJP Mehedinti. Cumparata initial in anul 2001 la pretul de 650.000 de dolari, hala de productie a fost vinduta, un an mai tirziu, unui SRL abia infiintat, cu aproximativ patru milioane de euro. Surprinzator, firma cumparatoare, SC METALROM SRL, avea acelasi sediu social ca si vinzatorul SC SEVAM SA si, in ciuda faptului ca era o societate de care nimeni nu auzise pina in acel moment, a putut face o tranzactie de 133 de miliarde. Administratorul firmei nu era altul decit investitorul italian, Fiorenzo Sartor. Acest lucru a trezit si suspiciunea organelor de control. Acestia au depistat ca dobinditorul a ridicat valoarea bunului achizitionat (hala) prin includerea in mod fraudulos a unui studiu de fezabilitate realizat de o firma straina, cu 97 de miliarde de lei.

Avind in vedere numarul de angajati, dar si faptul ca s-a realizat o singura tranzactie, in conditiile in care cifra anuala de afaceri se ridica la aproximav sase miliarde de lei, genul asta de operatiuni financiare sint considerate suspecte. Se pune intrebarea cum au tranzitat acesti bani Romania, dinspre Italia si catre Italia si in ce scop?

Politistii au avut in vedere si o posibila „spalare de bani“. Se pare ca banii au venit legal in Romania, dar nu se stie de unde provin, de ce au fost adusi in tara noastra si intorsi in Italia. Nu se exclude nici varianta ca anumite persoane sa urmareasca obtinerea unor fonduri de la statul italian.

Cercetarile politistilor continua, insa, intre timp, a mai aparut o societate, care, surprinzator, are acelasi sediu si acelasi obiect de activitate. Tranzactiile dubioase au continuat si in acest an. Hala a fost vinduta de METALROM, dar la un pret mai mic decit fusese achizitionata, respectiv de aproape 1,5 milioane de euro, unei firme care apartine altui cetatean italian.

Coincidentele continua. Firma cumparatoare, infiintata de curind, are acelasi sediu si acelasi obiect de activitate cu societatea vinzatoare. Ca urmare, politistii mehedinteni au declansat o serie de verificari, prin Interpol, pentru a stabili daca exista vreo legatura intre aceste societati si daca actionarii ultimei societati au vreo legatura sau daca se regasesc printre cei ai firmelor care au vindut respectivul activ.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, METALROM a depus la Finantele Publice Mehedinti o cerere de returnare de TVA, reprezentind aproximativ 20 de miliarde de lei. Profitind de faptul ca legea romaneasca este permisiva in acest sens, italianul a si incasat banii. Vazind ca banii se pot obtine de la Finante, pe cale legala, la rindul sau, administratorul celei de-a treia societati a depus si el o cerere de returnare de TVA, reprezentind circa noua miliarde de lei.

„In anul 2002, METALROM a depus o cerere de rambursare aferenta achizitionarii bunului respectiv, proprietate achizitionata de la SEVAM. Pe baza cererii, i s-a rambursat TVA aferenta – circa 20 de miliarde – cu precizarea ca bugetul de stat nici nu a dat, dar nici nu a primit un leu in plus sau in minus“, a spus Ilie Bratiloveanu, director executiv adjunct Control Fiscal- DGFPCS Mehedinti, adaugind ca in acest moment „ne aflam in situatia in care trebuie sa restituim banii ultimei societati. Peste doua-trei zile expira termenul de 45 de zile, prevazut de Codul Fiscal, in care noi trebuie sa dam si aceasta rambursare de circa 9 miliarde“.

Politia monitorizeaza in prezent rambursarile de TVA, de la toate societatile suspecte. Potrivit subcomisarului Silviu Diaconeasa, seful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Mehedinti, cetateanul italian este cercetat pentru „fals intelectual, folosire cu rea-credinta a creditului societatii, inselaciune si determinarea cu rea-credinta a TVA-ului de la bugetul de stat, in sensul ca a importat prestari de servicii fictive si le-a adus pe cheltuieli, urmarind transferul ilegal in strainatate a unor mari sume de bani, iar prin vinzarea unui activ supraevaluat (cu contravaloarea unui studiu de fezabilitate) a favorizat societatea cumparatoare in obtinerea de TVA necuvenite de la bugetul de stat“.

Am incercat sa stam de vorba si cu conducerea societatii SEVAM, insa in zadar. Portarul unitatii ne-a sugerat sa plecam, intrucit conducerea este intr-o sedinta. Mai mult decit atit, „sint prezenti si italienii“. Potrivit unor surse neoficiale, pina acum italianul s-a aparat, aratind ca el nu a incercat sa eludeze legislatia romaneasca, ci doar sa acceseze niste fonduri comunitare. Totodata, el s-a angajat in a pune la dispozitia organelor de cercetare documente justificative in acest sens. El este acum cercetat in stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS