36.2 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăSport„Prostii au luptat pina la sacrificiu, iar altii culeg roadele!“

„Prostii au luptat pina la sacrificiu, iar altii culeg roadele!“

Fostul fundas al „Craiovei Maxima“, in prezent somer, implineste astazi 48 de ani

Cifrele carierei lui Nicolae Tilihoi vorbesc de la sine: 294 de meciuri in Divizia A (9 goluri), zece partide in echipa nationala si 35 in reprezentativele de juniori, tineret si olimpice, 36 de jocuri in cupele europene. A jucat pentru Stiinta din 1976 pina in 1986, perioada in care a imbracat de doua ori tricoul de campion, cucerind si patru Cupe ale Romaniei. A fost partas cu Universitatea si la performantele europene, respectiv accederea in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni si in semifinalele Cupei UEFA.

Dupa abandonarea carierei de fotbalist (ultima oara a jucat la Metalul Bocsa) s-a dedicat celei de antrenor, indeplinind insa si alte functii la Universitatea, cum ar fi aceea de sef al Centrului de Copii si Juniori sau de organizator de competitii. Traseul antrenorului Nae Tilihoi: Metalul Bocsa (’87/’88), Progresul Bailesti (’88), Metalul Bocsa (’88/’89), Jiul IEELIF (’90/’92), Universitatea (’93/’94), Electroputere (’94), Universitatea (’95/’99), Chimia Rimnicu Vilcea (’99/2000), Callatis Mangalia (2000/2001), Drobeta Turnu Severin (2001/2002), Universitatea (2002/2003), Electro (2003), Senaco Novaci (retur 2003/2004).

Antrenorul Tilihoi a promovat Jiul IEELIF din Divizia D in B, iar cu echipa de tineret a Universitatii a cucerit campionatul din 1997. Din vara acestui an, este fara angajament, desi a avut o oferta la Al Hilal (Arabia Saudita), ramasa insa nefinalizata.

Astazi, fostul fundas de fier al „Craiovei Maxima“ implineste 48 de ani.

– Dupa calificarea Universitatii in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni (’81/’82), a urmat alta premiera pentru fotbalul romanesc: accederea in semifinalele Cupei UEFA (’82/’83). Atunci a fost in Craiova o ECHIPA DE FOTBALISTI, nu de jucatori de fotbal…

– Cred ca pentru istoria fotbalului craiovean si romanesc a fost foarte importanta acea generatie a noastra, care a demonstrat ca poate sa joace, de la egal la egal, cu valorile mondiale ale fotbalului! In cele doua editii ale competitiilor europene intercluburi din ’82 si ’83, noi, adica echipa supranumita „Craiova Maxima“, am intilnit formatii cunoscute in Europa, in componenta carora s-au aflat fotbalisti celebri, multi internationali, un fel de „selectionate“ nationale. La Fiorentina, de exemplu, erau campioni mondiali ai Argentinei, plus ai lor, italieni. Si i-am eliminat! Am demonstrat, cum spuneam, ca sintem la fel de puternici ca ei, ba chiar mai buni, din moment ce i-am eliminat. Am fost primii din Romania care am avut aceste performante, calificarile in sferturile de finala ale C1 si semifinalele Cupei UEFA fiind premiere pentru fotbalul romanesc.

S-a vorbit, pe ici, pe colo, ca Steaua a facut performanta in Europa… Da, Steaua a cistigat Cupa Campionilor Europeni in 1986, dar lotul lor era alcatuit… cum numai noi stim. Apoi, sa nu se uite de conditiile care li s-au asigurat atunci stelistilor de fiul lui Ceausescu, Valentin.

Noi putem fi considerati cu adevarat performeri. Am strins din dinti in Romania, desi ne-au calcat in picioare unii si altii, iar in Europa am fost primii care am eliminat o echipa englezeasca de club (Leeds United) si apoi o formatie vest-germana (FC Kaiserslautern).

– Acum?

– Am tot raspuns la aceasta intrebare, n-are sens. Noi vorbim, noi auzim… V-am explicat cum, ani la rind, Universitatea a fost „violata“ de unii patroni care au venit la club pentru firma echipei… V-am mai argumentat cum ca acum Universiatea ar trebuie preluata, dar inclusiv cu Centrul de Copii si Juniori. V-a spus si Nae Ungureanu ca noi, cei care am facut istorie pentru Universitatea, acum plingem cind ne uitam in clasament. Niste prosti au luptat pina la sacrificiu ca sa duca Universitatea in Europa, iar altii, destepti, dupa ani, culeg roadele…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS