14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVal de cheltuieli pentru Piața 1 Mai. Cine se încumetă?

Val de cheltuieli pentru Piața 1 Mai. Cine se încumetă?

http://www.youtube.com/watch?v=V9IOoxca2-Q

Piața 1 Mai, trecută la 1 aprilie din subordinea SC Piețe și Târguri SRL în cea a consiliului local, este cu un pas mai aproape de concesionarea pe perioada de 15 ani, stabilită de municipalitate. Terenul de pe strada Tabaci, nr. 2, a fost evaluat, iar proiectul de hotărâre privind însuşirea raportului de evaluare va fi supus la vot în ședința de joi a consiliului local. Conform acestuia, redevența a fost stabilită la 3,07 lei/lună/mp, ajungând la un cost total de 685.776,6 lei pentru cei 15 ani, în condițiile în care concesionarul trebuie să realizeze și construcția pieței.
 
După trecerea din luna aprilie a Pieței 1 Mai din subordinea SC Piețe și Târguri în cea a consiliului local și după evacuarea comercianților din zonă, efectuată până la sfârșitul lunii amintite, terenul pe care funcționa piața aflată vizavi de Spitalul Clinic Județean de Urgență a fost, în fine, evaluat. Acest lucru a fost posibil tocmai acum pentru că primăria nu găsise încă pe cineva care să se ocupe de acest lucru, licitația pentru evaluator fiind, până nu demult, în desfășurare.

Redevența, stabilită
la 3,07 lei/mp/lună

În cele din urmă, evaluatorul a fost găsit (SC AMT SERVICE SRL), acesta transmițând că valoarea de piață a terenului este de 1.144.300 de lei fără TVA (258.100 de euro la valoarea de 208 euro/mp). Terenul are o suprafață de 1.241 mp, iar valoarea redevenței a fost stabilită la 3,07 lei/mp/lună, fără TVA. „În opinia evaluatorului, stabilirea redevenţei la valoarea de 3,07 lei/mp/lună are în vedere prevederile OUG nr. 54/2006 şi Legii nr. 50/1991rep, privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, respectiv «Limita minimă a preţului concesiunii se stabilește, după caz, prin hotărâre a consiliului local, astfel încât să asigure recuperarea în 25 de ani a preţului de vânzare al terenului, în condiţii de piaţă, la care se adaugă costul lucrărilor de infrastructură aferente»“, se arată în proiectul de hotărâre.
Având acest raport de evaluare, primăria poate da o valoare estimativă atunci când va scoate la licitație contractul privind concesionarea pieței, intenție făcută publică de GdS încă din luna mai. „Societatea pe care o administrez nu îşi permitea să facă investiţii în cele două pieţe (1 Mai și Orizont – n.r.). Acestea aveau aproximativ patru-cinci comercianţi în ele şi nu erau rentabile. Testăm să vedem dacă este un succes concesionarea. Cât despre destinaţia acestora, este important ca oamenii să ştie că, prin contract, concesionarul va fi obligat să păstreze destinaţia de piaţă şi să construiască potrivit cerinţelor Consiliului Local Municipal, care va stabili şi perioada de concesiune, între zece şi 20 de ani“, declara, la acea vreme, administratorul SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Claudiu Neagoe. Ulterior, consiliul local a stabilit la 15 ani perioada de concesionare a terenului.

Investiție mare din partea concesionarului

La un calcul simplu, doar redevența pe care ar urma să o plătească Primăriei Craiova acela ce va concesiona terenul este de 685.776,6 lei pentru toată această perioadă. În anii anteriori, municipalitatea avea în vedere realizarea unei piețe „OZN“ cu etaj, la care s-a renunțat, însă, între timp, din cauza costurilor. Doar construcția acestei piețe s-ar fi ridicat la valoarea de 2,4 milioane de lei fără TVA. Concret, concesionarul va trebui să găsească o soluție financiară atât pentru redevență, cât și pentru construcția pieței pe care va trebui s-o amortizeze în 15 ani, având, totodată, în vedere faptul că ar trebui să realizeze și profit. Comparativ cu SC Piețe și Târguri SRL, care, conform unor surse apropiate, plătea o redevență lunară de aproximativ 2.000 către primărie pentru Piața 1 Mai, concesionarul va avea de achitat o sumă de 3.809,87 de lei pe lună. În prezent, SC Piețe și Târguri Craiova SRL practică o taxă de nouă lei/mp/zi în toate piețele craiovene, excepție făcând cea din Rovine, unde taxa este de patru lei. Rămâne de văzut cine va avea posibilitatea să realizeze o astfel de investiție și să nu afecteze, totodată, comercianții prin taxele de închiriere aplicate.
În viitor, angajații din primărie urmează să realizeze și un caiet de sarcini, acesta fiind pasul următor după stabilirea prețului de pornire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS