17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR recomandă băncilor să nu reducă dobânzile la depozite

BNR recomandă băncilor să nu reducă dobânzile la depozite

Banca Națională a României recomandă băncilor comerciale să nu reducă dobânzile la depozite, ca urmare a deciziei băncii centrale de a scădea dobânda de referință de la 3,5% la 3,25% pe an, iar pe partea de creditare să lucreze împreună cu clienții la identificarea unor proiecte viabile, a anunțat, azi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează Agerpres.

„Datele privind inflația arată chiar bine și am fi putut lua o decizie pozitivă (nr. de reducere a dobânzii de politică monetară) într-o manieră mai simplă pentru încurajarea creditării. Decizia nu am luat-o ușor și unul dintre principalele motive este o potențială reacție a băncilor comerciale de a coborî în primul rând dobânzile la partea de economisire, la depozite. Nu încurajăm acest lucru sub nicio formă”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul a reamintit că băncile au trecut printr-un proces dureros de ajustare, atunci când băncile mamă au limitat liniile de finanțare, dar acest proces a dus la o echilibrare a raportului dintre depozite și credite.

Pe de altă parte, banca centrală recomandă băncilor să reia creditarea, însă pe fundamente solide. „Solicităm băncilor să aibă viziune de data aceasta, să se apropie de clienți, să-și întărească baza de creditare și să lucreze împreună cu clienții la găsirea de proiecte viabile, să contribuie la găsirea de proiecte viabile. Chestia asta că nu sunt proiecte în România pare mai degrabă o scuză. Este și datoria lor să creeze business adevărat dacă lucrează cu clienții”, a explicat Mugur Isărescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS