Daniel Oacă are 42 de ani. E unul dintre veteranii Centrului de Educare Canină și, pe lângă președintele acestuia, Liviu Ionescu, are cea mai mare experiență în campionate mondiale pentru câinii de salvare. După 2000, 2009 și 2012 – unde a obținut locul nouă împreună cu echipa României -, se pregătește acum de un nou Mondial: cel de la Torino, din Italia. Partener de nădejde îi este Next Liguard, un superb labrador negru, campion național, vicecampion și specialist în căutarea pe urmă, care l-a făcut pe Daniel să se reîntoarcă la salvarea de oameni.
În 1996, Daniel Oacă intra pentru prima dată în Centrul Național de Educare Canină. Pe vremea aceea, avea un ciobănesc german și, fiind iubitor de animale, s-a îndrăgostit imediat de ceea ce înseamnă activitatea aceasta.
„Câinii de salvare sunt o legătură între mine și ceilalți oameni. O văd ca pe un mod de a-i ajuta pe cei care sunt în dificultate, în cazul în care sunt calamități naturale, un atac cu bombă, spre exemplu. Sunt o punte de legătură între mine și ceilalți semeni, iar asta îmi dă o satisfacție enormă, că pot să-i ajut cu ceva. În asemenea momente este haos, învălmășeală totală, iar noi intervenim“, povestește Daniel.
„L-am luat pe Next și, de atunci, a început iarăși salvarea“
Pe parcurs, au început antrenamentele, iar în 2000 a participat, în Austria, la primul său Campionat Mondial al Echipelor Canine de Salvare, alături de o echipă formată din craioveni. După acesta, Daniel s-a retras.
„Am avut o pauză până în 2009. Atunci, Liviu m-a întrebat dacă nu vreau să revin în echipă, mai ales pentru că are puiuți de labrador. I-am spus că nu prea sunt disponibil, că sunt foarte aglomerat, dar am încercat. Am fost să vedem puiuții, iar soția s-a atașat imediat de Next. L-am luat și, de atunci, a început iarăși salvarea. În 2009, am participat la Campionatul Mondial organizat la Craiova, ca voluntar. Crescând Next, am început antrenamentele, concursurile, expozițiile. Și așa am ajuns să ating nivelul de a participa la Mondialul din august de la Torino“, explică unul dintre veteranii echipei canine de salvare.
„Concurăm cu militari, jandarmi, pompieri. Noi suntem voluntari“
Next este frate cu Nesie și Neky, ale căror povești au fost prezentate în Gazeta de Sud. Respectând generația de campioni, Next a obținut un loc demn de mândrie cu echipa României la Mondialul din 2012, dar are și nivelul maxim la căutare pe urmă și pe suprafață. Este campion național pe echipe, vicecampion și are și examene de frumusețe. Stăpânul său, Daniel, cel cu cea mai mare experiență în mondiale dintre colegii săi, spune că munca e mult mai mare acolo, având în vedere că intri în competiție cu oameni care asta fac zi de zi.
„E un stres maxim la mondiale, din cauza faptului că ceilalți participanți au în spate mai multă experiență. Cei care vin din alte țări pur și simplu fac partea de căutare-salvare în domeniul lor de activitate. Sunt militari, jandarmi, pompieri. Ei asta fac zi de zi. Noi suntem voluntari. Dacă ne permite timpul, facem, și dacă ne permit și banii. Asta e cea mai dureroasă problemă, cea financiară, însă este o experiență unică“, crede Daniel. Deși au concurat cu astfel de specialiști, au reușit să se claseze pe locul nouă mondial, o performanță unică pentru România.
„Donațiile pe care le fac sunt pentru o cauză nobilă“
Pentru Daniel, care are 42 de ani și este administrator la o firmă, munca de căutare-salvare cu câinii este ceva special. Deși nu are mereu timp, face eforturi pentru a se pregăti și pentru a reprezenta cu mândrie România la Campionatul Mondial care se va desfășura în august la Torino. „E ceva unic pentru mine, ca iubitor de animale. Alții poate nu privesc cu aceiași ochi. Este ceva curat, nobil“.
Mesajul său pentru cei care citesc aceste rânduri și înțeleg activitatea celor șase perechi magnifice de salvare este unul care vorbește de la sine. „Aș vrea ca oamenii să se gândească la faptul că donațiile pe care le fac sunt pentru o cauză nobilă. Ele sunt pentru faptul că o echipă a Craiovei reprezintă România la un campionat mondial. Dintre toate sporturile, pentru că și acesta e un sport, suntem prezenți la mondiale. Asta înseamnă foarte mult, iar oamenii nu vor fi dezamăgiți“, încheie Daniel.
Cum puteți ajuta Centrul Național de Educare Canină
Cei care doresc să ajute echipa Centrului Național de Educare Canină să plece la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia pot face donații în conturile:
– cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – lei
– cod IBAN: RO17BRDE170SV85727541700 – euro
Beneficiar: Asociația Centrul Național de Educare Canină
Banca: BRD sucursala Craiova