36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateJohn Mastrini (Reuters Foundation): Trebuie ca ziariștii profesioniști să poată gestiona Social Media oricând în domeniile lor

John Mastrini (Reuters Foundation): Trebuie ca ziariștii profesioniști să poată gestiona Social Media oricând în domeniile lor

Ziariștii profesioniști trebuie să fie capabili să gestioneze Social Media în orice moment în domeniile pe care le acoperă, fie că este vorba de experți, de politicieni sau de celebrități care ar putea posta oricând ceva pe Twitter care să schimbe știrea, a declarat joi, pentru AGERPRES, John Mastrini, editor online și trainer în cadrul Thomson Reuters Foundation.
În opinia sa, principalul avantaj al Social Media este acela ”de a fi peste tot”. ”Oricine are acum un smartphone, așa că atunci când se va petrece următorul dezastru, când va exploda următoarea bombă, probabil se va afla cineva acolo care va putea face o poză, înregistra imagini sau realiza un interviu pe smartphone. Și dacă agențiile tradiționale și organizațiile de știri sunt capabile să realizeze acest lucru în parteneriat cu oamenii de la fața locului, atunci cred că este o schimbare în bine”, a spus Mastrini.
Principalele aspecte ale jurnalismului digital și Social Media au fost detaliate de John Mastrini, expert cu peste 20 de ani de experiență în proiecte media, în cadrul cursului „Digital and Social Media Journalism”, organizat de AGERPRES și Thomson Reuters Foundation între 14 și 17 iulie, la Salonic. Cursul s-a adresat jurnaliștilor din agențiile de presă membre ale Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) și a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților în social media și jurnalismul digital.

AGERPRES: Cum vi s-au părut participanții la curs și, mai precis, punctele lor de vedere privind jurnalismul digital și Social Media?
John Mastrini: Sunt cu toții foarte buni jurnaliști în țările lor, este clar pentru mine. Nivelul lor de engleză a fost fantastic, iar abilitatea lor de a lucra în Social Media într-un cadru englezesc a fost foarte bună. Există o gamă largă de experiențe aici. Unii folosesc rețelele de socializare frecvent, alții nu atât de mult, dar în general au fost cu toții foarte buni.

AGERPRES: Există o diferență importantă sau majoră între modul în care jurnalismul digital și Social Media este perceput în Balcani față de Europa Occidentală?
John Mastrini: Pare să existe o variație mare de la o țară la alta. Unii utilizează Twitter și Facebook foarte intensiv, alții nu atât de mult. Dar cu toții au spus că există un trend, chiar în locurile în care acestea nu se folosesc foarte mult, de creștere a numărului de utilizatori, în special în rândul politicienilor și al celebrităților pe care trebuie să le urmărim. Pare să existe genul acela de creștere care face să fie inevitabil — chiar dacă nu îți place să folosești Social Media — ca, în calitate de jurnalist, să trebuiască să știi cine folosește Social Media și în ce fel.

AGERPRES: Există o competiție între jurnalismul tradițional și cel digital și Social Media?
John Mastrini: Într-un fel da, pentru că, cu siguranță, Social Media au utilizatori în locuri în care jurnaliștii tradiționali nu pot niciodată să ajungă. Când se produce un mare dezastru sau are loc un mare eveniment, jurnaliștii din media tradiționale nu pot fi peste tot mereu. Avantajul-cheie pentru media tradiționale este însă acela că ele au de obicei un brand și o relație de încredere cu propriul public. Și dacă devin buni și folosesc Social Media ei înșiși, pot începe să filtreze, să verifice și să se asigure că toate elementele de pe aceste rețele sunt monitorizate astfel că, în cadrul știrii în întregul ei, părțile care provin din Socia Media pot fi reflectate.

AGERPRES: Acest lucru poate fi făcut frecvent și ușor, dar cred că într-un fel pierdem povestea atunci când folosim Social Media. Suntem obișnuiți să postăm o fotografie și un comentariu scurt și cred că după ce acest lucru se întâmplă pierdem puțin din poveste.
John Mastrini: Ceea ce predau aici este că există două fețe ale Social Media pentru jurnaliști. Una este adunarea de știri, așa că trebuie să urmărești toate tipurile de Social Media pentru că nu știi niciodată când viitoarea știre va apărea pe Social Media, existând o necesitate reală pentru ziariștii profesioniști să fie capabili să gestioneze Social Media în orice moment în domeniile pe care le acoperă, fie că este vorba de experți, de politicieni sau de celebrități care ar putea posta oricând ceva pe Twitter care să schimbe știrea. Cealaltă parte a Social Media este, bineînțeles, promovarea directă către audiență a articolelor tale și a jurnalismului propriu-zis. Unul dintre lucrurile pe care le predau aici este ceva ce poți numi ‘storify’, ceea ce este o cale de a amalgama toate diferitele forme de Social Media într-o știre coerentă. Și cred că aceasta este următoarea fază a jurnalismului bazat pe Social Media, cea în care jurnaliștii învață să utilizeze Social Media în propriile articole.

AGERPRES: Puteți indica beneficiile aduse de Social Media?
John Mastrini: Păi, acela de a fi peste tot. Oricine are acum un smartphone, așa că atunci când se va petrece următorul dezastru, când va exploda următoarea bombă, probabil se va afla cineva acolo care va putea face o poză, înregistra imagini sau realiza un interviu pe smartphone. Și dacă agențiile tradiționale și organizațiile de știri sunt capabile să realizeze acest lucru în parteneriat cu oamenii de la fața locului, atunci cred că este o schimbare în bine.

AGERPRES: Ce trenduri credeți că vor apărea în Social Media în viitorul apropiat?
John Mastrini: Cred că abilitatea de a folosi toate formele de media în cadrul Social Media, precum fotografiile și videoclipurile pe Twitter și Facebook, dar și de a folosi postările live și formele de chat-uri, pentru că atunci când apare o știre ea este comentată constant, dar nu numai comentată, ci apar și videoclipuri, fotografii și toate celelalte.

AGERPRES- Florin Ștefan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS