14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSub amenințarea apelor

Sub amenințarea apelor

http://www.youtube.com/watch?v=3_TgVMLgKHM

O ploaie de câteva ore i-a izolat de restul lumii pe locuitorii din satul Motoci, comuna doljeană Mischii. Podețul care făcea legătura între gospodăriile lor și restul localității a fost luat de puhoaie. Nimeni nu le-a sărit în ajutor, autoritățile au venit, au văzut, au ridicat din umeri și au plecat.

Patru gospodării din satul Motoci, comuna doljeană Mischii, au rămas izolate de restul localității. În urma ploilor abundente căzute în doar câteva ore, un podeț peste pârâul Teslui, care făcea legătura între cele patru case și drumul comunal din localitate, a fost distrus de puhoaie. În timpul nopții de joi spre vineri, apa a venit cu putere, a trecut peste podețul de lemn și a smuls jumătate din el. Vineri dimineață, proprietarii s-au trezit prizonieri în propriile gospodării. Au anunțat autoritățile locale, dar, ca să poată răzbi până la drumul comunal, au pus în cele din urmă mâna pe răngi și au început să-și repare singuri podul. Au adus de acasă scânduri sau traverse metalice ca să consolideze  picioarele podețului. Era singura lor șansă ca să treacă podețul.
„Podul a fost luat de ape. Nu ne-a ajutat nimeni. A venit primarul, s-a uitat și a plecat. Au mai venit de la Apele Române, dar nu a făcut nimeni nimic, pentru că, spun dumnealor, nu sunt bani. Atunci cu forțele proprii ne-am apucat să reparăm ca să ajungem în sat. Măcar să trecem cu piciorul. Nu putem ieși cu mașinile, suntem blocați aici. Am avut mereu probleme, dar nu ca acum, să ia apa podul. Cei de la Inspectoratul de Urgență au spus că vor aduce niște pontoane să mai consolideze digurile, dar până acum nu a venit nimeni“, a spus Constantin Ghigă, unul dintre localnicii rămași izolați.
Oamenii afirmă că podul este vechi de peste 30 de ani și nu a fost reparat niciodată. Între cei rămași izolați se găsește chiar și un consilier local. Acesta susține că este supărat pe autoritățile locale din localitatea Mischii, fiindcă nu fac nimic să remedieze situația, iar cele patru locuințe sunt ca și  inexistente pentru primărie.
„De la primărie trec pe aici, când vin apele și se întâmplă ca acum sau când vin alegerile și ne spun că este un proiect să ne facă podul, dar nu este finanțare. Își rup degeaba pantofii pe aici, că noi rămânem tot așa. De ce nu vin de la ISU că au promis că dau o macara să ne ajute aici. Nu mai rezistăm“, a spus George Marinescu, consilier local al comunei Mischii.

Primăria să repare podul

Oamenii arată cu degetul și spre Administrația Bazinală de Apă Jiu, care a avut lucrări de regularizare a albiei pârâului Teslui. Dar intervențiile au fost deficitare și populația tot mai are de suferit de pe urma inundațiilor. Același lucru îl susține și primarul localității Mischii, Gheorghe Popa.
„Regularizarea pârâului Teslui s-a făcut de firma Gecorom la inițiativa Direcției Apelor Jiu, fără ca noi, cei de la  primărie, să fim întrebați. Au lărgit albia și au lăsat piciorul podețului în mijlocul apei. Apa sapă și malul se surpă mereu. De fiecare dată vin și de la prefectură, avem promisiuni, dar nu sunt bani. Este o lucrare mare, trebuie malul consolidat. Cu bani de la primărie nu putem să facem lucrarea, dacă ar fi să dăm de la bugetul local ne sunt necesare fondurile pe un an întreg. Acum vine iar ploaia, dacă se mai umflă apa, ia podul de tot. Aici avem și o bătrână. Dacă, doamne ferește, i se întâmplă ceva, cum o scoatem de aici?“, a spus primarul localității Mischii, Gheorghe Popa.
În schimb, Administrația Bazinală de Apă Jiu are o veste destul de proastă pentru Primăria Mischii.
„Lucrările de regularizare executate pe pârâul Teslui de către Administrația Bazinală de Apă Jiu au avut în vedere și au fost dimensionate pentru asigurarea unei secțiuni de scurgere și scoatere de sub inundații a zonelor de intravilan a localităților pe sectorul Mischii-Teslui. Podul la care se face referire nu asigură secțiunea de scurgere necesară, la viitură fiind pus sub presiunea apei sau deversat la debite semnificative. Secțiunea podului nu îndeplinește condițiile de obținere a avizului de gospodărire a apelor, fiind necesare lucrări pentru refacerea căii de traversare în conformitate cu prevederile legale, respectiv Legea nr. 50/1991 privind autorizarea execuției lucrărilor de construcții.
Facem mențiunea că drumurile locale și căile de traversare ale acestora sunt în administrarea primăriilor locale și acestea nu mai pot fi incluse în cadrul proiectelor de regularizare a cursurilor de apă“, a declarat Camelia Bărbuţiu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS