25.6 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjA apărut „Scrisul Românesc“ pe mai

A apărut „Scrisul Românesc“ pe mai

Editorialul numărului 5 al revistei de cultură „Scrisul Românesc“, semnat, ca de obicei, de profesorul universitar Florea Firan, este dedicat Ninei Cassian, decedată în urmă cu aproape o lună, pe 15 aprilie. Dacă timpul ar fi avut răbdare, pe 27 noiembrie Nina Cassian ar fi împlinit 90 de ani. Editorialul eruditului Florea Firan este un omagiu special adus unui om… special. Nina Cassian a fost o prezenţă constantă  în paginile revistei „Scrisul Românesc“ timp de peste un deceniu. A încredinţat editurii şi revistei „Scrisul Românesc“ parte din proza sa memorialistică, poezii, corespondenţă, eseuri, a acordat numeroase interviuri revistei, cele mai multe fiind realizate de scriitoarea Carmen Firan, cu care era prietenă. De altfel, Carmen Firan va publica în curând, la prestigioasa editură „Sheep Meadow Press“ din New York, un volum de conversaţii inedite pe care le-a avut cu Nina Cassian, volum intitulat „Dialogul Vântului cu Marea“, din care, în acest număr al revistei „Scrisul Românesc“, a apărut un fragment şi ultimele amintiri legate de Nina Cassian. O ediţie asemănătoare va apărea şi în limba română, la o editură bucureşteană cunoscută, volum care va fi lansat în luna iunie, în Capitală.
Şi scriitorul Adrian Sângeorzan i-a dedicat o pagină poetei dispărute, „NINA şi MIRCEA“, o rememorare a întâlnirii, din 2008, dintre Nina Cassian şi Mircea Ionescu, scriitor şi artist plastic, un prieten din tinereţe.
Fiind, într-un fel, un număr special dedicat Ninei Cassian, revista „Scrisul Românesc“ publică şi câteva poezii ale acesteia, însoţite de grafică semnată de Nina Cassian, inclusiv un autoportret, la care poeta ţinea foarte mult. Din câte ne-a spus profesorul Florea Firan, „Scrisul Românesc“ urmează să-i publice un volum de proză pe care scriitoarea i l-a încredinţat cu câteva luni înainte de trecerea în nefiinţă.
În acest număr, întâlnim, ca de obicei, semnături prestigioase din România şi SUA, precum: D.R. Popescu, Adrian Cioroianu, Cornel Ungureanu, Gabriel Coşoveanu, Ovidiu Ghidirmic, George Sorescu, Mihai Duţescu, Constantin M. Popa, Ioan Lascu, Marin Victor Buciu, Rodica Grigore, Mihai Ene (România), Dumitru Radu Popa, Deyan Ranko Brashich, Radu Polizu (SUA) şi alţii. De remarcat, la rubrica „Atelier de artist“, un material inedit şi documentar, semnat de Sorana Georgescu-Gorjan, despre împlinirea unui secol de la prima expoziţie personală Brâncuşi în Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS