Preşedintele Traian Băsescu, prezent astăzi la prezentarea bilanţului pe anul 2013 al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a afirmat că România are un serviciu de informaţii performant, care şi-a atins toate obiectivele. „Ca şef al statului şi al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pot spune că România are un serviciu de informaţii performant, care şi-a atins practic toate obiectivele, fie că vorbim de implicarea sa în lupta anticoruptie, în combatarea criminalităţii organizate, lupta antiteroristă, acoperirea eficientă a activitatii de contraspionaj”, a declarat Traian Băsescu, în conferinţa de presă de la sediul SRI. Preşedintele a afirmat că statul român are instituţii cu dimensiuni egale cu SRI-ul, instutuţii „care ar fi putut avea un drum şi o evoluţie similară SRI-ului”, prin depolitizarea lor. „E un serviciu care nu a mai ‘beneficiat’ de intervenţia partidelor. Hai să îl numim la un judeţ pe Icsulescu că e băiat bun. Şeful SRI nu a mai fost la mese cu preşedintele CJ, cu procurorul şef, cu preşedintii locali ai partidelor. A intervenit o conduită specifică unui serviciu care se respectă şi care inspira respect. Îl văd acum ca pe un club cu oameni serioşi, cu principii şi cu dorinţa de a-şi servi ţara”, a mai spus Traian Băsescu.
România, mai atractivă pentru spionaj dacă va beneficia de repoziţionarea forțelor NATO
Preşedintele Băsescu a declarat, de asemenea, că este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării forţelor NATO, urmare a evoluţiilor din regiune, ceea ce o va face „mult mai atractivă” pentru spionaj, astfel că trebuie consolidată componenta de contraspionaj, relatează digi24.ro.
După şedinţa de bilanţ a SRI, preşedintele Băsescu a susţinut o declaraţie de presă alături de directorul Serviciului, George Maior, în care a vorbit şi despre priorităţile instituţiei pentru anul 2014. „În mod categoric, ne trebuie adaptare cu privire la riscurile de intensificare a activităţilor de spionaj pe teritoriul României, urmare a evoluţiilor din regiune”, a spus şeful statului. El a adăugat că „este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării forţelor NATO, ceea ce o va face mult mai atractivă pentru spionaj”. „De aceea, componenta de contraspionaj trebuie consolidată, ca o adaptare la realitatea de astăzi”, a continuat preşedintele.