Comisia Europeană (CE) a publicat o propunere pentru un regulament nou privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, a anunţat Reprezentanţa în România a CE. Preocupările consumatorilor şi ale producătorilor se află la baza acestei noi propuneri, care vizează soluţionarea neajunsurilor sistemului actual. Piaţa produselor ecologice a Uniunii Europene a crescut de patru ori în ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate şi adaptate astfel încât sectorul să se poată dezvolta în continuare şi să poată răspunde provocărilor viitoare.
Potrivit studiului privind agricultura ecologică în UE, România se află printre statele membre care au cel mai mic procent (sub 1%) de suprafaţă utilizată pentru acest tip de agricultură din totalul suprafeţei agricole utilizate, însă se află şi printre cele în care suprafaţa fermelor ecologice (47 ha/fermă) depăşeşte media europeană (34 ha/fermă).
„Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea şi onestitatea produselor vândute cu logoul ecologic european. Comisia urmăreşte îmbunătăţirea cantitativă şi calitativă a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea încrederii consumatorilor în produsele ecologice şi prin îndepărtarea obstacolelor din calea dezvoltării agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atât pentru consumatori, cât şi pentru fermieri. Consumatorii vor avea garanţii mai solide privind alimentele ecologice produse şi vândute în UE, iar fermierii, producătorii şi comercianţii cu amănuntul vor avea acces la o piaţă mai extinsă atât în Uniune, cât şi în afara ei”, a declarat Dacian Cioloş, comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Propunerea se concentrează asupra a trei obiective principale: menţinerea încrederii consumatorilor, menţinerea încrederii producătorilor şi facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologică. Obiectivul este ca agricultura ecologică să rămână aproape de principiile şi obiectivele sale, astfel încât să răspundă cerinţelor populaţiei în ceea ce priveşte mediul şi calitatea. Comisia propune în special:
• consolidarea şi armonizarea normelor atât în Uniunea Europeană, cât şi pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre excepţiile actuale în materie de producţie şi de controale;
• consolidarea controalelor prin aplicarea lor în funcţie de riscuri;
• facilitarea aderării micilor fermieri la agricultura ecologică, prin introducerea posibilităţii ca aceştia să se înscrie într-un sistem de certificare în grup;
• o mai bună abordare a dimensiunii internaţionale a comerţului cu produse ecologice, prin adăugarea unor noi dispoziţii referitoare la exporturi; şi, în sfârşit,
• simplificarea legislaţiei în scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri şi al îmbunătăţirii transparenţei.
Pentru a ajuta fermierii, producătorii şi comercianţii cu amănuntul din sectorul ecologic să se adapteze la schimbările de politică propuse şi să facă faţă provocărilor viitorului, Comisia a aprobat, de asemenea, un Plan de acţiune privind viitorul producţiei ecologice în Europa. Planul prevede o mai bună informare a fermierilor în privinţa iniţiativelor de politică ale UE din domeniul dezvoltării rurale şi din cel al agriculturii care vizează promovarea agriculturii ecologice, precum şi consolidarea legăturilor dintre proiectele de cercetare şi inovare şi producţia ecologică din UE şi încurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu în şcoli.