16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIlie Carabulea rămâne în arest

Ilie Carabulea rămâne în arest

Omul de afaceri Ilie Carabulea, acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită în dosarul „Carpatica”, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, contestaţia procurorilor faţă de înlocuirea măsurii preventive. Decizia Curţii de Apel este definitivă, potrivit realitatea.net.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 12 martie, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Carabulea. Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, iar demersul acestora a fost admis, astfel că omul de afaceri rămâne în arest.

În dosarul „Carpatica”, omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în perioada mai – decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări. Carabulea şi Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie.

Tot atunci, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal în aceeaşi cauză, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

În luna februarie, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Dan Radu Ruşanu, preşedinte al ASF la data faptelor, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat „protejarea frauduloasă” a intereselor societăţii Carpatica.

În 25 februarie, Ruşanu a fost reţinut, după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. În 4 martie, Ruşanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. După ce a fost reţinut, Dan Radu Ruşanu a demisionat de la conducerea ASF.

Tot în 25 februarie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului instanţei supreme să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.

Cererea a fost formulată întrucât există indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiţoiu a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, au arătat procurorii DNA.

Camera Deputaţilor a respins, în 11 martie, prin vot secret, cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS