35.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinFemeile, mai afectate decât bărbaţii după un atac cerebral

Femeile, mai afectate decât bărbaţii după un atac cerebral

Femeile care au suferit un atac cerebral au o calitate a vieţii semnificativ înrăutăţită, în comparaţie cu bărbaţii care au trecut prin experienţa unei astfel de afecţiuni medicale, se arată într-un articol publicat pe site-ul dailymail.co.uk.

Graţie metodelor de prevenţie existente şi a tratamentelor medicamentoase îmbunătăţite, în prezent, speranţa de viaţă a pacienţilor care au supravieţuit unui atac cerebral depăşeşte zece ani. Numai că, potrivit unui studiu recent, spre deosebire de bărbaţi, femeile prezintă un risc mai crescut de a avea probleme de mobilitate, dureri şi disconfort fizic, dar şi de a suferi de anxietate şi depresie în primele trei luni după atacul cerebral. Rezultatele studiului arată că cele mai vizibile diferenţe în acest sens sunt constatate în cazul persoanelor trecute de 75 de ani, iar în decurs de un an după apariţia problemei medicale, calitatea vieţii femeilor rămâne tot scăzută, comparativ cu cea a bărbaţilor.
Cercetătorii de la Centrul Medical Baptist Wake Forest din Salem, statul american Massachusetts, au comparat calitatea vieţii în cazul a 1.370 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 56 şi 77 de ani, care au suferit un atac cerebral sau un accident ischemic tranzitoriu. Calitatea vieţii pacienţilor a fost evaluată având în vedere aspecte precum mobilitatea, capacitatea acestora de a se îngriji singuri, activităţile zilnice, instalarea depresiei sau anxietăţii, dar şi durerile fizice experimentate la trei luni şi apoi la un an după incidentul medical. „Am descoperit că viaţa femeilor s-a înrăutăţit calitativ timp de până la 12 luni după un atac cerebral, chiar dacă s-a ţinut cont de diferenţe notabile în ceea ce priveşte variabile socio-demografice, gravitatea atacului cerebral sau apariţia invalidităţii“, a explicat Cheryl Bushnell, specialist în neurologie. Aceasta a arătat că, în condiţiile în care numărul persoanelor care supravieţuiesc unei astfel de probleme medicale este în creştere, medicii ar trebui să se îngrijească nu doar de starea fizică a pacienţilor lor, ci şi de calitatea vieţii acestora, pentru a putea crea, pe viitor, metode de intervenţie mai bune, dar şi instrumente de screening adaptate în funcţie de sexul pacienţilor.

Factori de impact

Studiul a arătat că factorul cel mai important care face diferenţa între situaţia de după atacul cerebral a fost starea civilă, stabilindu-se că atât femeile, cât şi bărbaţii care erau singuri – deci nu beneficiau de ajutorul unui partener – aveau o calitate a vieţii semnificativ înrăutăţită. Echipa de oameni de ştiinţă a stabilit că, în primele trei luni de după atacul cerebral, vârsta, rasa şi starea civilă determină cele mai mari diferenţe între situaţia bărbaţilor şi cea a femeilor, cel din urmă factor având cel mai mare impact. Rezultatele studiului medical au arătat, că, deşi în general femeile sunt afectate de această problemă la vârste mai înaintate decât bărbaţii, acest aspect a avut un impact nesemnificativ asupra calităţii vieţii. „Motivele pentru care facem acest tip de studii este acela de a identifica diversele variabile care pot stabili diferenţe între reprezentanţii celor două sexe, dar şi cum pot fi acestea utilizate în scopuri de prevenţie“, a adăugat Cheryl Bushnell. Aceasta a precizat că, pe viitor, echipa de cercetare îşi propune să analizeze situaţia supravieţuitorilor unor atacuri cerebrale sau accidente ischemice tranzitorii din punct de vedere al declinului cognitiv.

Accidentul vascular cerebral versus accident ischemic tranzitoriu

Această problemă apare atunci când un vas sanguin (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag. În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate şi pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcţiona adecvat.
Un accident ischemic tranzitoriu este un semn care poate anunţa apariţia unui accident vascular cerebral. Accidentul ischemic tranzitoriu se produce când fluxul sanguin către o parte a creierului este temporar redus sau blocat, adesea din cauza unui cheag de sânge. Această obstrucţie produce aceleaşi simptome precum cele ale unui accident vascular cerebral constituit, diferenţa fiind aceea că fluxul de sânge se restabileşte în câteva minute şi simptomele dispar complet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS