13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe reduc locurile la liceu

Se reduc locurile la liceu

Pentru sesiunea de admitere la liceu din acest an, în judeţul Dolj vor fi 1.000 de locuri mai puţin, conform noilor planuri de şcolarizare. Absolvenţii de gimnaziu care nu vor fi admişi la liceu vor fi îndrumaţi spre învăţământul profesional, ce va avea o durată de trei ani, în loc de doi ani, cât este în prezent.
Reducerea claselor de liceu se va face la unităţile de învăţământ tehnologic. Astfel, conform deciziei Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj întrunit la începutul acestei săptămâni, pentru noul an şcolar, liceele tehnologice din Craiova vor avea doar 78 de clase, adică 2.184 de locuri, în loc de 3.200 de locuri cât erau până acum. Restul locurilor vor fi alocate învăţământului liceal. „S-au propus 36 de clase de învăţământ profesional“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea. Fiecare unitate de învăţământ tehnic şi-a prevăzut în noile planuri una sau mai multe clase de învăţământ profesional. „În general, două-trei clase de învăţământ profesional au fost solicitate de liceele de la Melineşti, Poiana Mare, Cetate, Calafat şi Filiaşi. În rest, a fost solicitată câte o clasă de profesională, care din toamnă va fi şi la Colegiul «C.D. Neniţescu», la Liceul CFR şi la Liceul Tehnologic Auto“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase. Singura şcoală cu profil tehnic care nu a solicitat învăţământ profesional este Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova. De asemenea, nu vor avea învăţământ profesional liceele teoretice, pentru acestea fiind aprobate 87 de clase, adică 2.436 de locuri, la care se adaugă şi 13 clase de învăţământ vocaţional.

Admiterea la profesională se va face din luna mai

În ceea ce priveşte admiterea în învăţământul profesional, metodologia nu este încă aprobată, proiectul fiind în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale. Conform propunerilor, admiterea la învăţământul profesional va începe mai devreme decât cea la liceu. Înscrierile se vor face în primă etapă în perioada 21-23 mai. Elevii care nu vor reuşi să ocupe un loc la liceu vor putea să mai opteze pentru învăţământul profesional în intervalul 27-28 iulie sau pe 25 august. Media de admitere este calculată la fel ca şi la liceu: media rezultatelor de la Evaluarea Naţională are o pondere de 25%, iar media anilor de studiu din perioada gimnaziului – 75%. Elevii care vor fi declaraţi admişi vor primi pe durata studiilor o bursă lunară de 200 de lei. Şcolile care organizează învăţământ profesional trebuie să aibă parteneriate cu agenţi economici care să asigure practica elevilor. Potrivit proiectului de metodologie, operatorul economic sau instituţia publică parteneră a unităţii de învăţământ poate solicita organizarea unei sesiuni de preselecţie a candidaţilor, organizată înainte de desfăşurarea probei de admitere, dacă se implică prin susţinerea financiară, stimulente sau alte forme de sprijin în formarea profesională a elevilor prin angajament menţionat în contractul-cadru cu unitatea de învăţământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS