24.4 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDeţinuţii de la PMS Drobeta Turnu Severin profită de noul Cod Penal

Deţinuţii de la PMS Drobeta Turnu Severin profită de noul Cod Penal

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi noului Cod de Procedură Penală, tribunalele din ţară au fost luate cu asalt de numărul mare al dosarelor de revizuire a pedepselor. La Tribunalul Mehedinţi au fost depuse, în doar trei zile de la intrarea în vigoare a CP, 30 de astfel de dosare ale unor persoane încarcerate în Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.
Zece cereri au fost deja soluţionate de judecători sâmbătă, celelalte urmând să fie judecate în cursul săptămânii. Până în prezent, nici un deţinut nu a fost eliberat.
„Pe 14 noiembrie 2013, în cadrul penitenciarului şi-a început activitatea o comisie privind analiza incidenţei legii penale mai favorabile potrivit Hotărârii de Guvern nr. 136/2013. Această comisie a evaluat 700 de dosare, s-au depus 108 sesizări la instanţele de judecată privind aplicarea legii penale mai favorabile şi avem cazuri, în care ar putea interveni punerea în libertate după intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Toate lucrurile acestea sunt hotărâte de către instanţele de judecată. De asemenea, comisia din penitenciar, formată din judecător delegat, un procuror şi un reprezentant al Penitenciarului, a făcut sesizări la instanţă şi a ataşat fişele de evaluare legii mai favorabile, mandatul de executare, sentinţă penală şi copia cazierului judiciar“, a explicat Alina Săvescu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin.
La nivel central, aproximativ 200 de deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi după intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Estimarea a fost făcută de Ministerul Justiţiei (MJ), care precizează că evaluarea cazurilor nu este finalizată. La nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit şi funcţionează comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale. Potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având „doar dreptul de a sesiza instanţele competente, în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale“.
În dreptul penal românesc există principiul legii mai favorabile infractorilor. De la 1 februarie 2014, instanţele din ţară vor rejudeca dosarele tuturor persoanelor aflate după gratii. În funcţie de decizia magistraţilor, aceştia fie vor părăsi spaţiile de detenţie, fie vor beneficia de pedepse mai mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS