32.3 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: O grupare infracţională care a prejudiciat statul cu 300.000 de dolari a fost destructurată

Mehedinţi: O grupare infracţională care a prejudiciat statul cu 300.000 de dolari a fost destructurată

O grupare infracţională organizată din localitatea Strehaia, specializată în activităţi ilegale de evaziune fiscală, fraude vamale şi spălare de bani a fost destructurată de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi – ITPF Timişoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Mehedinţi.

Prin achiziţionarea fictivă a unei cantităţi de 775,385 tone de tablă silicioasă, transformarea fictivă a acesteia în deşeuri, exportarea ei tot fictivă în India şi încasarea în mod nejustificat a taxei pe valoarea adăugată de la bugetul de stat, gruparea infracţională a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 1.322.378 dolari SUA.

Din gruparea infracţională făceau parte parte nouă persoane cu vârste cuprinse între 32 şi 62 de ani, toate cu domiciliul în localitatea Strehaia, care s-au constituit într-un grup organizat ce avea drept scop achiziţionarea fictivă de tablă silicioasă, transformarea acesteia în deşeuri de tablă silicioasă, exportarea lor fictivă şi încasarea în mod nejustificat a taxei pe valoarea adăugată de la bugetul de stat. Prin exportul fictiv al cantităţii de 775,385 tone de deşeuri de tablă silicioasă pe relaţia Danemarca, cu destinaţia de descărcare finală Mumbay – India, grupul infracţional a „spălat” suma de 1.019.782 dolari SUA şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301.000 dolari SUA.

Membrii grupului încasau de la stat TVA pe baza facturilor fictive de aprovizionare de tablă silicioasă livrată şi transformată în aceiaşi zi în deşeuri la o societate din Râmnicu Vâlcea, iar în final revenea la Strehaia de unde era exportată fictiv în India, printr-o firmă daneză. În realitate societatea din Strehaia nu a achiziţionat tablă silicioasă, iar facturile emise sunt false întrucât în realitate s-au livrat către societatea din Râmnicu Vâlcea  deşeuri de tablă silicioasă recuperate din tole de transformator scoase din uz. Anchetatorii au stabilit că pe circuitul Strehaia –Râmnicu Vâlcea- Strehaia, tabla silicioasă nu a fost supusă niciunei transformări sau modificări decât scriptic. În acest mod, membrii grupului infracţional au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301. 000 dolari SUA. Toate facturile fiscale prin care membrii grupului infracţional se aprovizionau cu tablă silicioasă erau emise de firme fantomă care nu existau efectiv unde aveau declarat sediul social. Achiziţionarea fictivă de tablă silicioasă şi transformarea ei în deşeuri de tablă silicioasă nu ar fi avut o justificare logică dacă membrii grupului infracţional nu ar fi avut garanţia exportului în India prin intermediul unei societăţi daneze, activitate care se fundamentează exclusiv pe 39 de facturi de export (INVOICE) întocmite fictiv.

Pentru strângerea de probe au fost efectuate 18 percheziţii domiciliare în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea în urma cărora s-au ridicat mai multe documente şi înscrisuri ce aveau legătură cu dosarul.

Procurorul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Mehedinţi a trimis în judecată în stare de libertate a lui M. Nelu, M. Verdeana, M. Gheorghe, R. Toma, M. Mariţa, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion şi M. Zanfiruţa pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fraudă vamală şi spălare de bani. De asemenea, s-a pus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor, in vederea recuperării prejudiciului.

In soluţionarea cazului, politiştii de frontieră, coordonaţi de procuror D.I.I.C.O.T., au colaborat cu autorităţile din China, Danemarca si India, state care vor face separat cercetări în colaborare cu autorităţile române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS