26.2 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalFac puşcărie pentru „tras cu cardul“

Fac puşcărie pentru „tras cu cardul“

Cinci tineri din Craiova, trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni cu carduri de credit, au fost condamnaţi definitiv la câte cinci ani de închisoare cu executare. Iniţial, inculpaţii fuseseră condamnaţi cu suspendare de Tribunalul Dolj, însă Curtea de Apel Craiova le-a mărit pedepsele.

Craiovenii Petrişor Orbuleţu, Dorin Popescu, Florin Cristea şi Marin Cătănescu, membrii unui grup specializat în comiterea de infracţiuni cu carduri de credit, au fost reţinuţi de ofiţerii de la crimă organizată, la sfârşitul lunii aprilie 2011, după mai multe luni de supraveghere. Primii doi au fost ridicaţi în timp ce se întorceau din Bulgaria, de unde cumpăraseră aparatură pentru copierea datelor cardurilor de credit, iar ultimii au fost reţinuţi după mai multe percheziţii domiciliare făcute de ofiţerii BCCO în Craiova.
Alt membru al grupului, Gabriel Băluţă, fusese prins de poliţiştii italieni pe 20 aprilie, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Cancun, Mexic. Asupra lui au fost găsite 120 de carduri clonate, care fuseseră ascunse într-un volan de play-station şi într-un ceas de cameră. Anchetatorii au stabilit că Petrişor Orbuleţu, Dorin Popescu, Florin Cristea, zis Vide, Gabriel Băluţă, Marin Cătănescu, dar şi alţi opt inculpaţi, s-au ocupat cu obţinerea, prelucrarea şi rescrierea datelor cardurilor bancare, retragerea de bani cu carduri false de pe teritoriul SUA, Italia sau Argentina. Banii scoşi din bancomate erau trimişi direct către membrii grupului sau către „săgeţi“ prin Western Union, ulterior fiind investiţi în aparatură performantă pentru copierea datelor cărţilor de credit, maşini sau mobilă.

Cinci inculpaţi fac puşcărie

În baza probelor strânse, în octombrie 2011, procurorii DIICOT au dispus trimiterea celor 13 inculpaţi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificare a instrumentelor de plată electronică şi spălare de bani, respectiv complicitate la comiterea acestor infracţiuni.
În aprilie 2012, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunţat în acest dosar şi au hotărât să achite cinci inculpaţi. În schimb, Petrişor Orbuleţu, Florin Cristea, Marin Cătănescu şi Dorin Popescu au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Gabriel Băluţă, la trei ani de închisoare cu suspendare. Restul inculpaţilor au primit un an de închisoare cu suspendare.
Atât procurorii DIICOT, cât şi inculpaţii au făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, Curtea de Apel Craiova pronunţându-se după un an, în aprilie, anul trecut.
Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova nu au fost de acord cu felul în care au „cântărit“ probele din acest dosar colegii lor de la Tribunalul Dolj, iar la sfârşitul lunii aprilie 2013 au hotărât să-i condamne pe toţi 13 inculpaţi, cinci dintre ei alegându-se cu pedepse cu executare pentru faptele comise. Orbuleţu, Cristea, Cătănescu, Popescu şi Băluţă au fost condamnaţi la câte cinci ani de puşcărie, alţi şapte inculpaţi au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar ultimul şase luni cu suspendare.
Inculpaţii au făcut recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova, însă joi, pe 30 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins acţiunea. Hotărârea magistraţilor bucureşteni este definitivă, astfel că cei cinci condamnaţi trebuie să execute pedepsele date de Curtea de Apel Craiova.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, joi seară, Orbuleţu, Băluţă şi Cătănescu au fost ridicaţi şi duşi în arest. Ceilalţi doi condamnaţi nu fuseseră găsiţi de poliţişti până vineri.

Suspecţii, interceptaţi de anchetatori

Procurorii DIICOT au consemnat în rechizitoriul prin care i-au trimis pe cei 13 inculpaţi în judecată că probe ale activităţii lor de pe teritoriul Italiei, SUA sau Argentinei sunt şi convorbirile telefonice ori discuţiile purtate pe yahoo messenger.
Pe 17 februarie 2011, a fost interceptată o convorbire între Florentina Micu şi Petrişor Orbuleţu, în care acesta din urmă se plângea că aparatura „plantată“ a mers numai o oră.
Orbuleţu: „Să-mi bag…., mă, dacă nu-ţi spun, că, dacă nu am o… aşa, nişte… o stare de nervi, mă, mânca-ţi-aş, să mor dacă te mint! Sâmbătă am muncit ce am muncit şi când
ne-am întors acasă… ochelarii au mers o oră. Bă, îţi vine să înnebuneşti“.
Micu: „Fir-ar ai dracu’ de ochelari“.
O: „Bă, mânca-ţi-aş, o oră, o oră… de… de îţi vine să-ţi iei câmpii. Ceva imposibil…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS