33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLinga podul Calafat - Vidin va renaste „Orasul trandafirilor“

Linga podul Calafat – Vidin va renaste „Orasul trandafirilor“

Calafatul a fost numit „Orasul trandafirilor“ pentru ca aici erau plantate mii de astfel de flori. Cel care rupea o floare din Calafat era catalogat un adevarat hot. Plantatul trandafirilor a fost initiativa unui primar comunist fara prea multa carte, dar cu un simt dezvoltat al gospodaririi orasenesti. Acesta vazuse la vecinii bulgari plantatii intregi de trandafiri pe care oamenii ii cultivau in sistem industrial si scoteau bani fie din parfumuri, fie din dulceturi. Daca nu a putut sa convinga pe nimeni sa infiinteze ferme de trandafiri, macar a reusit sa-i convinga pe localnici ca viata este mult mai roz in preajma… rozelor. Chiar si pe strazile care nu depaseau statutul de ulite fusesera plantati trandafiri. Dupa 1990, orasul, chiar ridicat la rang de municipiu, a inceput sa paleasca.Trandafirii au disparut, iar cei care au ramas s-au salbaticit.

120.000 de trandafiri pina la sfirsitul mandatului

Petre Traistaru, pentru a doua oara primar al Calafatului, incepe mandatul mult mai increzator in viitorul orasului. „Viitorul Calafatului este legat de podul de peste Dunare, a carui constructie va incepe in primavara si va costa 240 de milioane de euro. Constructia propriu-zisa va fi facuta de bulgari, iar romanii se vor ocupa de infrastructura, care va costa 47 de milioane de euro. Avem mari sperante ca orasul, aproape mort din punct de vedere al industriei, va renaste si cred ca in patru ani nu vom mai gasi personal calificat pentru ceea ce se va construi la Calafat. Mii de oameni din oras si din satele dimprejurul Calafatului au lucrat la fabricile construite in oras, ajunse in stadiu de ruine la doar citiva ani de la darea in folosinta. Pecinginea Calafatului au fost fratii Mihailescu, care au distrus Fabrica de zahar, si arabul care a distrus BIOSIN. Relansarea economica a orasului va fi strins legata de podul de peste Dunare. Atunci vreau sa plantez pe strazile municipiului 120.000 de trandafiri, iar orasul isi va recapata renumele. Pina cind nu vom iesi din marasmul economic, nu prea ne sta gindul la flori“, a spus Petre Traistaru.

Cinci milioane de euro pentru imbunatatirea conditiilor de mediu

Pentru ca edilii Calafatului si-au dat seama ca primaria poate sa atraga fonduri europene nerambursabile, au infiintat un oficiu care se ocupa cu proiecte finantate de Uniunea Europeana. Cel mai mare proiect care s-a derulat vreodata aici este destinat imbunatatirii conditiilor de mediu, pentru care vor fi cheltuite cinci milioane de euro, cu o contributie a consiliului local de numai 500.000 de euro. Proiectul este in plina desfasurare si consta in extinderea retelei de canalizare, reabilitarea canalului colector, canalizarea apelor pluviale, o centura ocolitoare pentru fluidizarea traficului greu, precum si o statie de interventie in caz de inundatii. Primarul Traistaru doreste ca primaria sa cistige un proiect prin care alimentarea cu apa potabila a orasului sa se faca din puturi forate la mare adincime si sa introduca apa curenta in satul Basarabi, care functioneaza ca un cartier al orasului. Din toamna vor incepe lucrarile pentru construirea a doua blocuri ANL in care vor sta multi dintre cei care isi vor gasi de lucru permanent in zona podului si a perimetrului comercial care se va dezvolta aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS