17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine repara aparatura medicala a Spitalului de Urgenta Craiova?

Cine repara aparatura medicala a Spitalului de Urgenta Craiova?

Spitalul de Urgenta Craiova este de mai multi ani in conflict deschis cu Centrul Judetean de Aparatura Medicala Dolj. Motivul il constituie faptul ca spitalul efectueaza anumite reparatii la aparatura medicala cu propriii specialisti, in ciuda contractului de service pe care il are cu CJAM.

Cine este CJAM?

Centrul Judetean de Aparatura Medicala (CJAM) Dolj este una dintre cele mai importante firme de reparatii si intretinere a aparaturii medicale. CJAM a capatat personalitate juridica in anul 2000, in baza Ordinului nr. 33 al Ministerului Sanatatii, dupa ce mai multi ani a functionat ca un atelier de reparatii in cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, sub denumirea de Formatia de Intretinere si Reparatii Aparatura Medicala. Un an mai tirziu, s-a realizat si transferul de personal, respectiv al patrimoniului, devenind unitate de sine statatoare, autofinantata, subordonata Ministerului Sanatatii.

Centrul Judetean de Aparatura Medicala Dolj are, in prezent, peste 300 de contracte cu diverse unitati sanitare: spitale, centre medico-sociale, cabinete medicale individuale etc.

Legea care permite practic acestei societati sa existe este Legea 176/2000, denumita si Legea dispozitivelor medicale, potrivit careia orice unitate care detine si foloseste dispozitive medicale este obligata sa aiba contracte de verificare si intretinere permanenta pentru aceste dispozitive.

90% din aparatura medicala ar trebui casata

Potrivit reprezentantilor CJAM Dolj, aproximativ 90% din aparatura medicala existenta in unitatile sanitare si-a depasit aproape de doua ori perioada de viata. Desi ar fi trebuit date de mult la casat, aceste aparate continua sa functioneze tocmai datorita acestor programe de intretinere si reparatii.

Reprezentantii CJAM sustin ca anumiti parteneri nu-si respecta obligatiile contractuale, preferind sa-si repare aparatura cu propriii specialisti. Una dintre unitatile sanitare cu care CJAM se afla de mult timp in conflict din aceasta cauza este chiar Spitalul de Urgenta Craiova. „Spitalul are o echipa de specialisti numita «formatie de intretinere aparatura medicala», constituita din opt tehnicieni de aparatura medicala – titulatura care a disparut din nomenclatorul meseriilor o data cu aparitia Ordinului 208/17.03.2003, al ministrului sanatatii. Si, culmea tupeului, cei opt tehnicieni care isi spun cu de la sine putere FIRAM sint de fapt un grup de fosti angajati ai adevaratul FIRAM, care au ramas la spital in momentul infiintarii CJAM“, sustine Marius Brandt, sef Serviciu tehnic in cadrul CJAM Dolj.

Pentru ca nu au reusit sa stopeze accesul tehnicienilor spitalului la aparatura medicala, specialistii CJAM au gasit pina la urma o solutie: sigilarea lucrarilor efectuate.

DSP neaga ca spitalul ar avea contract de intretinere cu CJAM

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, in subordinea careia se afla ambele institutii, sustine ca Spitalul de Urgenta Craiova procedeaza corect apelind la propriii specialisti pentru intretinerea aparaturii medicale, pentru ca in felul acesta realizeaza importante economii.

„Ar fi absurd ca pentru orice fleac sa apeleze la cei de la centru. Intocmirea documentatiei pentru realizarea reparatiilor dureaza foarte mult si se pierde timp pretios. Din cite stiu eu, CJAM are, intr-adevar, un contract cu spitalul, insa doar pentru reparatii, nu si pentru intretinere“, a spus dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct al DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS