21.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateInvestitiile prin programul SAPARD din mediul rural, imposibile

Investitiile prin programul SAPARD din mediul rural, imposibile

„Pomana“ financiara a UE destinata localitatilor din mediul rural care aveau nevoie de bani pentru repararea infrastructurii jalnice este pe cale sa se intoarca impotriva beneficiarilor. Ceea ce la inceput parea a reprezenta salvarea drumurilor noastre a devenit o adevarata piatra de incercare pentru primarii din comunele cistigatoare de fonduri europene asa-zis nerambursabile. Desigur, situatia nu este valabila in toate cazurile, dar exemplele nu sint singulare. In judetul Olt, mai multe consilii locale sint in imposibilitatea de a putea finaliza investitiile derulate in baza programului SAPARD. Cele 11 proiecte care au fost depuse in lunile august-septembrie 2002 se afla in plin proces de desfasurare, unele fiind si acum in stadiul de inceput, desi termenul final de dare in folosinta expira peste numai… doua luni.

Investitii pe cale de disparitie

Situatia este cunoscuta la nivelul Consiliului Judetean Olt. Ioan Nedelea, vicepresedinte, a spus ca toate proiectele se deruleaza conform planului si ca nu ar trebui sa fie probleme pentru respectarea termenului scadent. Nu aceasta este insa si parerea autoritatilor beneficiare ale programului SAPARD.

In comuna Urzica, noul primar ales, Ion Spiridon, a preluat misiunea precedentului edil care s-a angajat ca va termina pina la sfirsitul lunii septembrie modernizarea unui drum comunal in lungime de patru kilometri. Din pacate pentru noul primar, misiunea pare a fi devenit una imposibila si aceasta deoarece una dintre firmele subcontractante lucreaza extrem de lent.

„Am achitat deja 838 de milioane pentru proiectare, plus alte 5,7 miliarde de lei, dar tot mai sint probleme. Acum a aparut o noua incurcatura cu banii. E vorba de ultima transa, pe care am virat-o unei alte firme care lucreaza la proiect, TCH Slatina. Zilele trecute, am aflat ca nu trebuia sa le trimitem lor banii direct, asa ca acum asteptam sa rezolvam si problema asta. Ce mai, daca si aceasta a doua firma va lucra precum prima, nu terminam pina in septembrie… Noi speram insa ca nu va fi asa, mai ales ca, pina acum, s-au tinut bine de treaba si au lucrat repede pe unde au avut comenzi“, a afirmat primarul din Urzica.

Nici autoritatile din comuna Nicolae Titulescu nu sint prea optimiste in ceea ce priveste definitivarea la timp a investitiilor incepute in localitate. Viceprimarul Florin Prichindel, si el nou in fruntea comunei, nu crede ca va apuca sa taie panglica la investitia in cauza. Proiectul initial depus prevedea construirea unui pod peste piriul Dorofei si a unui drum comunal de 1,5 km. Pina in prezent s-a reusit realizarea a numai 23% din proiect. Cea mai avansata lucrare se inregistreaza la drumul comunal, unde s-a finalizat 80% din contract cu cele 25,5 miliarde cheltuite. In ceea ce priveste podul, aceasta lucrare nu a fost nici macar demarata.

Milioane de euro pe apa simbetei?

Dintre cele 11 proiecte care se deruleaza deja in judet cu finantare SAPARD, doar trei au toate sansele de a fi incheiate la 30 septembrie. Mai exact, este vorba despre investitiile din localitatile Sprincenata, Pirscoveni si Strejesti, unde lucrarile de modernizare a unor drumuri se afla intr-o stare destul de avansata. La polul opus se afla investitiile de la Gradinari, Vitomiresti, Izbiceni, Voineasa sau Pirscoveni, unde lucrarile abia daca au ajuns la jumatate.

Edilii localitatilor unde se deruleaza astfel de proiecte sint constienti de faptul ca pot pierde tot ce au realizat daca nu vor reusi sa grabeasca mersul lucrarilor si sa fie gata cu ele la sfirsitul lunii septembrie. Valoarea totala a proiectelor care se deruleaza prin programul SAPARD in cadrul celor 11 proiecte mentionate se ridica la 6,8 milioane de euro. In urma evaluarii proiectelor depuse la nivelul judetului la sfirsitul anului 2002 au mai fost declarate eligibile alte 20 de proiecte, dar fara surse de finantare. Toate reprezinta modernizari de drumuri comunale in localitatile Verguleasa, Vilcele, Ianca, Ganeasa, Plesoiu, Vulpeni, Stoenesti, Teslui, Studina, Gircov, Bucinisu, Brastavatu, Falcoiu, Baldovinesti, Daneasa, Oboga, Gostavatu, Valea Mare, Vulturesti, Serbanesti. Suma cumulata a proiectelor mentionate este de 12.422.511 euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS