Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, minte cu seninătate în privinţa stâlpului uitat în mijlocul asfaltului pe Centura de Sud a Craiovei. Şova a declarat, la emisiunea „După 20 de ani“ difuzată ieri la Pro TV, că stâlpul a fost înlăturat. Nici vorbă de aşa ceva! Fotografiile realizate aseară de GdS sunt dovada că stâlpul este tot în mijlocul drumului.
GdS scria pe 1 noiembrie că un stâlp de medie tensiune a rămas în mijlocul unei porţiuni din Centura de Sud a Craiovei, în condiţiile în care şoseaua a fost lărgită. Înainte de începerea lucrărilor în zonă, stâlpul respectiv era amplasat pe câmp, însă firma care lucrează la construirea drumului a turnat asfalt fără să îndepărteze stâlpul, astfel că acesta a rămas în mijlocul şoselei.
Stâlpul respectiv aparţine CEZ, care susţine că nu l-a îndepărtat întrucât CNADNR nu a plătit taxa pentru o astfel de lucrare.
„Stâlpul de medie tensiune face parte dintr-un obiectiv de deviere a reţelelor, iar beneficiarul este CNADNR. În acest moment, studiul de soluţie a fost avizat în comisia tehnică a operatorului de distribuţie, încă din 2 august 2013 a fost transmis către beneficiar pentru eliberarea amplasamentului. Beneficiarul urmează să achite tariful aferent pentru ca operatorul să emită apoi aviz de amplasament favorabil şi să se poată demara lucrările de deviere“, declara, pentru Mediafax, Angelica Barbu, purtătorul de cuvânt al CEZ România.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), beneficiarul lucrării, a explicat într-un comunicat că traficul pe Centura de Sud a Craiovei este închis, lucrările nefiind terminate. „Şantierul pentru construirea variantei de ocolire Craiova Sud este închis traficului, permis de trecere având numai autovehiculele din şantier. Şoferii care utilizează şantierul pentru a scurta drumul către diverse destinaţii se supun unui risc major. Lucrările de asfaltare realizate în prezent vizează protejarea infrastructurii sistemului rutier pentru sezonul de iarnă şi nu reprezintă o situaţie atipică din punct de vedere tehnologic“, se arăta în comunicatul CNADNR.
Reprezentanţii companiei mai spuneau că stâlpul va fi desfiinţat „cu ocazia relocării utilităţilor, conform studiului de soluţie acceptat de deţinătorul de utilitate, CEZ Distribuţie“.
„Metoda de relocare adoptată în studiul de soluţie constă în montarea a doi stâlpi de capăt în culoarul de expropriere, de o parte şi de alta a centurii, şi asigurarea continuităţii reţelei printr-un foraj dirijat“, se mai precizează în documentul citat.
Contactat de corespondentul Mediafax, Cristian Andrei, directorul adjunct al CNADNR, a declarat că, deşi nu s-au obţinut toate avizele pentru mutarea utilităţilor, a fost turnat un covor asfaltic pe toată suprafaţa drumului, întrucât se apropie sezonul rece.
„Cu siguranţă, stâlpul va fi mutat după ce se va obţine avizul în acest sens“, spunea el.
Şova trăieşte în lumi paralele
Ministrul Dan Șova a intervenit telefonic într-o emisiune a postului Antena 3 și a declarat că nu este vorba de nici un drum care să aibă un stâlp, ci de un șantier în lucru, și că toate lucrările sunt în grafic. Întrebat de realizatorul emisiunii cum poate să susțină așa ceva când în imagini se vede clar că drumul este aproape terminat și că s-a turnat deja primul strat de covor asfaltic, Șova a spus că nu este asfalt, ci doar un strat protector al lucrărilor și că totul este perfect normal și în grafic.
La aproape o lună de la acel moment, ministrul Şova continuă să bată câmpii. În emisiunea difuzată ieri de Pro TV, Şova susţine că stâlpul din mijlocul Centurii de Sud a Craiovei a fost înlăturat, mutarea acestuia figurând în programul de lucrări, şi a subliniat, totodată, că nici un drum nu este deschis circulaţiei având probleme legate de utilităţi.
Fotografiile realizate aseară de redactorii GdS îl contrazic pe ministrul Şova. Stâlpul nu numai că nu a fost înlăturat, ci a fost şi semnalizat rutier, ca nu cumva şoferii sau muncitorii de pe şantier să intre în el. Pe de altă parte, conform panoului cu informaţii despre proiect, execuţia Centurii de Sud ar fi trebuit finalizată acum patru zile, pe 21 noiembrie 2013.
Probleme mari, bani puţini
Pe de altă parte, Dan Şova a spus că problemele de siguranţă de pe şoselele din România nu pot fi rezolvate în totalitate din lipsa banilor.
„Să ştiţi că sunt o serie de probleme cu siguranţa circulaţiei, şi cu parapeţii, şi cu stâlpii de protecţie, şi cu indicatoarele, şi cu faptul, de exemplu, că au fost o mulţime de autostrăzi din prima parte, când nu aveam experienţă, care au fost făcute fără sistem IT&C, şi va trebui să le facem noi cumva, să le integrăm, pentru că cele noi sunt cu sistem. Cele vechi sunt fără sistem. Sunt foarte multe probleme la marcajul drumurilor. Sunt o serie de chestiuni care ţin de siguranţa circulaţiei pentru care încercăm să alocăm cât de mulţi bani putem.
Acum, dacă reuşim să le acoperim pe toate sau nu… punctele nevralgice din circulaţie sunt cunoscute de Regionalele de Drumuri şi de Secţiile de drum naţional. Ei sunt cei care trebuie să ne spună (…). Din banii pe care îi avem, din ce am înţeles, nu putem acoperi toate problemele de siguranţa circulaţiei. De aceea trebuie să le acoperim pe cele mai dificile sau unde se produc accidente“, a mai spus Şova.
El a afirmat că, deocamdată, CNADNR nu are în plan contractarea unor asigurări.
„N-a avut nimeni curaj să facă asigurări, pentru că nu ştii cum mai este interpretat după aceea. Faci asigurări, e bine, nu e bine că faci sau că nu faci. Nu avem, deocamdată, în vedere un asemenea lucru. Exista un studiu la nivelul CNADNR în legătură cu asigurarea elementelor de mobilier rutier, care se deteriorează în urma accidentelor, pentru că astăzi se produce un accident, se strică parapetul în urma accidentului, noi, ca CNADNR, nu avem de făcut decât să mergem la asiguratorul celui vinovat de producerea accidentului, deci cel care i-a dat asigurarea pe maşină, să ne dea şi parapetul. Or, asta durează ani întregi, noi trebuie s-o facem din venituri proprii, nu avem venituri proprii întotdeauna, deci este o chestiune puţin complicată“, a spus ministrul delegat.
Un tronson în întârziere, altul neînceput
Drumul reprezintă un prim tronson din Centura de Sud a Craiovei, care va avea patru benzi şi se va întinde de la DN 6 (înainte de Cârcea) până la intersecţia cu DN 65 – Craiova-Slatina. Valoarea lucrărilor pentru acest prim tronson, între Cârcea şi Pieleşti, este de circa 43,2 milioane de lei, din care 69,25% reprezintă finanţare de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 30,75% de la bugetul de stat. Celălalt tronson al şoselei va avea 13 km, însă lucrările la acesta nu au început. Potrivit ministrului, în cazul autostrăzii Craiova – Piteşti, procedura este prelungită, dar rezultatul ar putea fi dat în februarie sau în martie.