Preşedintele Clubului Sportiv Pandurii, dar şi alte persoane au fost citate pentru audieri de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj. Majoritatea celor care s-au prezentat ieri la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au fost salariaţi ai Clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu, care au dat explicaţii anchetatorilor în legătură cu fapte de fals, uz de fals, înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani. De altfel, şeful Clubului Pandurii este urmărit penal pentru infracţiunile amintite. Ieri au fost citate la audieri peste zece persoane, liderul de sindicat Marin Condescu sosind la sediul Poliţiei Gorj în jurul prânzului. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie a trebuit să răspundă întrebărilor poliţiştilor care vizează modul în care şeful echipei Pandurii a realizat o serie de împrumuturi în nume propriu către club, după care a retras banii împrumutaţi. Suma vizată este de 2,2 milioane de lei. În funcţie de probele pe care le deţin, poliţiştii luau ieri în calcul emiterea pe numele lui Marin Condescu a unei ordonanţe de reţinere. Liderul de sindicat declarase anterior că nu se teme de ancheta care îl vizează şi că se va supune oricărei măsuri luate în ceea ce îl priveşte. Audierile în dosarul în care Marin Condescu este acuzat de spălare de bani au început în urma a cinci percheziţii domiciliare, patru în Târgu Jiu şi una în Bucureşti, la casele sindicalistului, firmele apropiaţilor şi la Clubul Pandurii.
Îi predă ştafeta
lui Ruşeţ
După ani de pauză, Marin Condescu a făcut luni seară un tur al televiziunilor locale şi a stat de vorbă cu toţi jurnaliştii care i-au pus întrebări în legătură cu acuzaţiile pe care i le aduc poliţiştii gorjeni. Condescu a recunoscut că nu s-a ocupat cum ar fi trebuit de mişcarea sindicală şi că nu ar avea nimic împotrivă ca locul său să fie luat de prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ: „Niciodată Ion Ruşeţ nu va face alt sindicat fără să spună public, fiindcă îşi asumă responsabilităţi. Dacă domnul Ion Ruşeţ îşi doreşte postul meu, i-l dau cu plăcere oricând. Îi spun: «uite, fac un provizorat până la sfârşitul mandatului, preia tu sindicatele şi atunci mă pot ocupa eu de fotbal». Revenind la Liviu Andrei, eu trebuie să găsesc până la sfârşitul mandatului la sindicate cea mai bună formulă la conducerea clubului, fiindcă cele mai mari reproşuri, şi pe bună dreptate, mi se aduc de către liderii de sindicat că m-am ocupat aproape în totalitate de activitatea sportivă, mai ales de când au început cupele europene“, a declarat Condescu.
Lasă fotbalul
şi sindicatele
pentru capre
Liderul de sindicat a precizat că îşi doreşte să iasă la pensie pentru a se ocupa de ferma de oi şi capre pe care o deţine în localitatea Borăscu: „Mă apropii de vârsta de pensionare. În perioada asta fac vârsta în care pot să mă ocupă şi de altceva, cu mai multă linişte. Vreau să ies la pensie. Vreau să plec şi în alte activităţi, dar nu în alea politice. De politică nu vreau să mă ocup în nici un caz. Vreau să vă spun că încă de acum doi ani – eu provin dintr-o zonă unde nu a fost niciodată colectiv – sunt un om bogat. Am primit moştenire câteva hectare de pământ. Acum doi ani m-am decis să mă apuc de agricultură. M-am apucat serios. Am luat în arendă o suprafaţă la Borăscu, unde se termină Jilţul, şi am făcut o asociaţie, o fermă de creştere capre şi oi. Acum cred că sunt vreo 200. M-am dus şi am negociat cu oamenii. Am rase din afară, şi alpina de Banat, care e adaptată. Vrem să facem treabă. Renunţ la sindicate şi la fotbal şi mă ocup de ferma de capre“, a mai spus preşedinele Clubului Pandurii.
Averea
În ceea ce priveşte declaraţia sa de avere, Marin Condescu nu a putut explica niciodată de ce nu a fost publică, aşa cum a fost cazul altor lideri de sindicat. Condescu a spus ce bunuri deţine şi că cea mai mare sumă pe care a deţinut-o vreodată a fost de numai 60.000 de lei. „Este casa din Primăverii, Târgu Jiu şi un apartament în Bucureşti şi sunt asociat în fermă. Sunt terenuri la Negomir şi Târgu Jiu. Nu am decât un credit de 500.000 de euro scandent în 2015. Nu am conturi cu bani. Cea mai mare avere a mea cred că a fost undeva la 60.000 de lei. Din păcate, i-am consumat. Niciodată Marin Condescu nu a avut mai mult de 60.000 de lei. Eu nu am cumpărat cu soţia titluri de 800.000 de euro la un fond de investiţii. Eu împrumuturile le-am garantat cu bunuri şi conturi. Banii din titluri sunt de la sponsori. Maşini nu am. Acţiuni sau părţi sociale am la ferma Gardena River şi mai am unele din anii 1990 la Grimex, când am fost toţi împroprietăriţi de către stat. M-am retras de la altă societate, Caesa“, a afimat liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, despre care se spune că ar fi unul dintre cei mai bogaţi lideri de sindicat din ţară.
A ieşit de la audieri
Marin Condescu a ieşit ieri de la audieri după aproximativ două ore şi a spus că a aflat învinuirile care i se aduc. Sindicalistul a declarat că este nevinovat. „Sunt continuate cercetările în dosarul privind cesiunea de creanţe, dar s-a extins cu privire la modul cum am împrumutat clubul. Există o sesizare cum că nu există sursa împrumutului, dar, dacă cel care a făcut sesizarea se ducea la bancă să verifice, probabil nu mai făcea sesizarea“, a declarat Condescu, menţionând că va mai împrumuta clubul şi pe viitor, dacă situaţia o va impune, pentru că este perfect legal. Liderul de sindicat a precizat că a împrumutat de mai multe ori clubul, nu doar o dată, banii fiind necesari pentru menţinerea activităţii echipei şi participarea în competiţii.