23.4 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025
Știri de ultima orăLocal„La capatiiul cui sa aprindem o luminare?!“

„La capatiiul cui sa aprindem o luminare?!“

Rudele soferului craiovean mort in explozia de la Mihailesti – Buzau sint ingrozite de ceea ce s-a intimplat, dar si de faptul ca nu-i pot face lui Florin Marcu nici macar o inmormintare crestineasca. Trupul soferului care avea 35 de ani a fost pulverizat de explozie. „Cum sa-l inmormintam daca nu avem ce pune in sicriu?! Ce sa inmormintam?! La capatiiul cui sa aprindem o luminare?! Pe cine sa jelim?! Nu am gasit nimic din el. Nici o ramasita din trupul baiatului nostru. Ii facem si lui, saracutul, macar o pomana! Asteptam preotul sa sfinteasca acesti colacei“, spunea cu ochii in lacrimi soacra lui Florin Marcu, Mariana Sandu. „Era un baiat bun, cuminte, muncitor. Fata mea a fost acolo sa-i caute ramasitele, da’ n-a mai gasit nimic. N-a mai ramas nimic din el!“, se jelea Mariana Sandu.

Rudele apropiate ale tinarului, dar si citiva vecini si prieteni se adunasera ieri-dimineata in apartamentul din blocul 175 din cartierul Craiovita Noua, pentru a da citiva colacei de pomana. Sotia indoliata nu era acasa, fiind chemata din nou la politie pentru declaratii. La intrarea in apartament fusese aprinsa o luminare, care ar fi trebuit sa stea insa la capatiiul celui decedat. Florin Marcu a lasat in urma sa doi copii orfani de tata: o fetita de noua ani si un baietel de sapte ani.

REMEMBER

Explozie la Aeroportul Craiova, 9 iulie 1997: 16 morti, dar nici un vinovat; de departe cea mai cutremuratoare dintre tragediile petrecute in Romania. Explozia unui avion IAR 93 care testa munitie de razboi pe Aeroportul Militar Craiova a lasat orfani de tata 25 de copii, 16 mame au ramas fara fii, iar 16 femei – fara soti. Autoritatile au reactionat prompt, au evacuat si demarcat zona, apoi au demarat cercetarile. Nimeni nu a avut acces pe pista UM 01820, cu exceptia anchetatorilor. Ziaristilor nici macar nu li s-a permis accesul in incinta unitatii militare. Familiile au fost chemate abia a doua zi sa-si identifice mortii si sa le ridice ramasitele.

Oficial, s-a recunoscut ca deflagratia s-a produs din cauza unui sir de erori si nereguli, dar si din cauza neglijentei. Autoritatile declarau ca vinovatii nu vor scapa nepedepsiti. Asta, in timp ce mortii erau condusi pe ultimul drum. Ancheta demarata de Ministerul Apararii Nationale a fost definitivata un an mai tirziu. Concluziile au fost clare: explozia de pe Aeroportul Militar din Craiova s-a produs din cauza nerespectarii legislatiei in vigoare si a normelor de protectie. „Comisia de cercetare a stabilit ca accidentul a fost cauzat de un sir de nereguli in organizarea unei activitati deosebit de periculoase cum este testarea munitiilor (…). Comisia de protectie a muncii a constatat ca s-au produs erori, neglijente si abateri pentru care au fost declarati vinovati de incalcarea reglementarilor legale o serie de specialisti civili si militari, care aveau atributii clare in timpul misiunii respective si pe care le-au tratat cu superficialitate“, se mentiona in Comunicatul emis in 1998 si semnat chiar de ministrul de atunci al apararii nationale, Victor Babiuc. Procurorii militari n-au gasit insa nici un vinovat.

Cercetarile efectuate de procurorii militari craioveni au mai durat insa sase ani, dupa ce MApN emisese concluziile finale. Procurorii au avut nevoie, in total, de sapte ani, pentru definitivarea cercetarilor. Asta, spre disperarea familiilor indoliate. Intr-un final, magistratii militari au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul exploziei de la Craiova. Rudele eroilor au aflat din ziare ca nu exista nici un vinovat. „Vinovatii fara vina“. Cei 16 oameni au murit pentru ca au executat, fara a sovai, ordinele superiorilor. Autoritatile au declarat vinovati tot mortii. Nimeni nu a fost pedepsit. Vietile celor 16 eroi au fost „platite“, zilele trecute, cu sume cuprinse intre 32 si 43 de milioane de lei. Atit au decis autoritatile ca trebuie sa primeasca familiile indoliate. Atit a costat viata specialistilor care au riscat, fara a scoate un cuvint, nu numai soarta lor, ci si viitorul copiilor, nevoiti sa creasca fara tata.

Mihailesti-Buzau, Craiova II? Familiile celor 18 eroi spera ca tragedia de la Mihailesti sa nu se transforme intr-o Craiova II, adica toti cei vinovati sa scape basma curata. Ana Gheorghita, sotia locotenentului comandor Nicolae Gheorghita, a spus: „N-au gasit nici un vinovat. Ne-au chemat luna trecuta sa semnam statele de plata si sa luam acei bani. Atit a costat viata sotilor nostri. Speram sa nu se intimple la fel si cu explozia de la Mihailesti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS