Cele patru nave ale echipei internaţionale din cadrul Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) au ajuns astăzi aproape de Budapesta, mai exact la punctul 22 de prelevare. Cele trei românce, doi chimişti şi un biolog, muncesc zi şi noapte, alături de alţi specialişti şi experţi din întreaga Europă – austrieci, slovaci, unguri, sârbi, croaţi şi bulgari.
Astfel, Florentina Dumitrache, chimist din cadrul Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, efectuează măsurarea parametrilor fizico-chimici în situ (pH, temperatură, oxigen dizolvat și conductivitate). Parametrii sunt măsuraţi cu ajutorul unei sonde multiparametru furnizată de ”Apele Române”. De asemenea, ea este și cea care ține evidența și asigură fixarea probelor recoltate, conservarea și transportul către laboratoarele din ţările participante.
Mary Crăciun, chimist din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți- recoltează probele de sedimente şi suspensii solide. După recoltare, probele de sediment sunt sitate în mediul umed, în vederea obţinerii fracţiei de 0,63 micrometri, fracţia cea mai reprezentativă pentru analiza micropoluanţilor organici şi a metalelor grele. Mary Crăciun foloseşte echipamente de recoltare şi sitare a celor două matrici de investigaţie de la bordul vasului Argus. Claudia Nagy, biolog din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, este cea care recoltează probele de macronevertebrate din zona malurilor. Recoltarea se face cu ciorpacul limnologic din dotarea A.N. ”Apele Române”.
Programul de lucru începe la ora 6.00 dimineaţa şi câteodată se finalizează şi la 2.00 noaptea. La fiecare secţiune, specialiştii chimişti prelevează probe de apă din trei puncte, din mijloc, de pe malul stâng, respectiv de pe malul drept, iar biologii prelevează probe de pe ambele maluri şi de la mijloc. În plus, se mai adaugă şi echipa de specialişti ihtiologi (în peşti) care recoltează probe de peşti. Specialiştii măsoară, cântăresc şi identifică speciile de peşti caracteristice Dunării, în secțiunile supuse monitorizării. De asemenea, sunt realizate investigaţii suplimentare, inclusiv toxicologice. Prelevarea probelor dintr-o secţiune durează între 2 ore şi până la 4-5 ore.
În următoarele zile, echipa internațională va continua monitorizarea calității apei Dunării, în secțiunile aflate pe teritoriul Croației și Serbiei, urmând ca, în data de 8 septembrie, să intre în România. Alături de cele trei nave ale echipei internaționale (Argus, vaporul-laborator al Serbiei, Wien și MEβSCHIFF IV, cele două ambarcațiuni private din Austria), se află și Istros, navă de cercetare din România. Ca și celelalte trei, Istros are și bărci pentru recoltări în zona de mal, iar, la bord, este dotat cu aparatură de prelevare, stocare și procesare a probelor supuse monitorizării. Participarea navei românești Istros a fost aprobată prin HG nr. 288/21 mai 2013, navă care parcurge întreaga distanță, de 2357 de km, de la izvoarele Dunării și până la vărsare. Cheltuielile pentru deplasarea navei sunt suportate din bugetul Fondului de mediu și sunt în valoare totală de 670 mii lei inclusiv TVA.