„Familia Toth“, „La Lilieci“, „Profu’ de religie“ şi „Hotel Baltimore“ sunt spectacolele în premieră care se vor juca din toamnă, în noua stagiune.
Stagiunea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ va începe sâmbătă, 21 septembrie, cu spectacolul „Familia Toth“ de István Örkény, în regia unuia dintre cei mai importanţi regizori ai ţării, Laszlo Bocsardi, care a mai făcut la Craiova două spectacole faimoase, „Avarul“ şi „Caligula“, ambele premiate cu premiul UNITER. Publicul iubitor de teatru îi va revedea la lucru pe actorii Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Gabriela Baciu, Valer Dellakeza şi alţii.
„La Lilieci“, un alt spectacol
Următoarea reprezentaţie care se va juca în premieră este „La Lilieci“. „La două săptămâni aproximativ după deschiderea stagiunii va fi momentul să ne plătim parţial o datorie faţă de patronul instituţiei noastre, Marin Sorescu. În sfârşit, după câţiva ani în care nici un text a lui Sorescu nu a mai văzut lumina scenei în afară de sărbătoririle anuale din cadrul Zilelor «Marin Sorescu», vom face o dramatizare a celebrei lui cărţi de poeme «La Lilieci», o capodoperă a literaturii române, şi dacă ar fi tradusă sunt convins că ar fi şi una a literaturii universale, pe un scenariu făcut de Ana Maria Nistor, în regia Mirelei Cioabă.
Vom mai avem două premiere până la sfârşitul anului. Una dintre ele este «Profu’ de religie», piesa Mihaelei Mihailov, care a câştigat concursul de proiecte pentru tineri regizori, pe care de câţiva ani Teatrul Naţional îl desfăşoară, în regia lui Bobi Pricop, tânărul regizor care a câştigat competiţia. El va începe lucrul la 1 octombrie şi va termina în prima săptămână din noiembrie. Spectacolul va avea la bază o modalitate de lucru pe care nu am mai fo- losit-o până acum în teatru, working progress. Autoarea, regizorul şi actorii din distribuţie vor lucra timp de două săptămâni la punerea la punct a textului. El este deocamdată numai un sinopsis şi împreună vor lucra la finalizarea lui. După alte trei, patru săptămâni se va pune în scenă textul rezultat din acest lucru în comun“, a precizat Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
Lipsa fondurilor duce la anularea unor proiecte
Rectificarea de buget şi faptul că Ministerului Culturii i-au fost tăiate fondurile au lăsat urme asupra activităţii teatrale şi a Naţionalului craiovean. Spectacolul, în regia lui Cristi Juncu, o piesă americană de Sarah Ruhl, „În cealaltă cameră“, nu se va mai realiza. „Tot din cauza reducerii drastice a bugetului a trebuit să renunţăm la organizarea manifestării noastre anuale, «Valori ale teatrului românesc, valori ale teatrului universal», o prezentare de spectacole pentru oaspeţi din străinătate şi din România.
A trebuit să reducem şi numărul conferinţelor «Întâlnirile SpectActor», de la patru la două. Asigurăm însă publicul că se va putea întâlni cu personalităţi de seamă ale vieţii artistice şi culturale, de primă linie, aşa cum i-am obişnuit“, a mai completat directorul Naţionalului craiovean.
„Hotel Baltimore“
Dacă anul trecut piesa „Hotel Baltimore“ de Lanford Wilson nu s-a putut monta din cauza indisponibilităţii regizorului, ea va putea fi realizată în această stagiune. „Piesa va fi pusă în scenă de marele regizor american Peter Schneider, cel care a mai fost prezent la Craiova şi acum un an şi ceva, cu un spectacol splendid, un recital al marii actriţe italiene Maria Cassi. Este un regizor important, care a obţinut premiul Tony pentru spectacolul «The Lion King», care se joacă de 20 de ani pe Broadway. A fost, timp de 17 ani, şi manager la Disney Production. Premiera spectacolului de la Craiova va fi în 22 decembrie“, a conchis directorul Teatrului Naţional.