38.9 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraioveni pentru craioveni - Împreună pentru „Filantropia“

Craioveni pentru craioveni – Împreună pentru „Filantropia“

http://www.youtube.com/watch?v=iSLiyJaVvEk

Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu Asociaţia de luptă împotriva cancerului Craiova, demarează campania Craioveni pentru craioveni – campanie de strângere de fonduri, realizată în scopul dotării Clinicii de Hematologie a Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ din Craiova, cu aparatură medicală modernă, necesară pentru diagnosticarea precisă a afecţiunilor hematologice şi pentru dozarea corectă şi eficientă a tratamentelor cu citostatice şi chimioterapie.

2.000 de pacienţi, 45 de locuri disponibile

Clinica de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ deserveşte toate cele cinci judeţe ale Olteniei, iar cele 45 de paturi care figurează pentru spitalizări continue şi şase pentru spitalizări de o zi sunt insuficiente, în condiţiile în care pe clinică se internează anual, în medie, 2.000 de pacienţi.
Gradul de ocupare a paturilor este de 180%, iar pentru a putea fi trataţi toţi bolnavii, aceştia sunt reprogramaţi, pierzând astfel timp preţios, esenţial în recuperare. Problema locurilor insuficiente pentru tratarea tuturor bolnavilor este departe, însă, de a fi singura problemă a Clinicii de Hematologie.
Pe secţie se internează pacienţi diagnosticaţi cu diverse tipuri de leucemii, mieloame, hemofilii, sindroame Hodgkin, care necesită tratamente extrem de agresive şi cu efecte secundare greu de suportat.
Dacă în clinicile moderne, tratamentele sunt realizate cu ajutorul unor perfuzoare automate – infuzomate, în Oltenia, pacienţii sunt trataţi după aceleaşi metode de zeci de ani. Pentru unii dintre pacienţii trataţi pe secţie, o singură cură de citostatice poate să dureze până la 24 de ore, iar dozarea corectă, care să respecte o schemă precisă şi cantităţi exacte de tratament, este imposibil de realizat cu clasicele perfuzoare. Ba mai mult, pacienţii rămân imobilizaţi pe întreaga durată a tratamentului sau sunt nevoiţi să care după ei stativele greoaie de metal, pentru a se deplasa până la toaletă.

Actul medical, bazat mai degrabă pe flerul medicului

Situaţia nu este roz nici în cazul diagnosticării. Medicii secţiei se bazează pentru stabilirea diagnosticului pe metode învechite şi analize celulare realizate la microscop.
Tehnologia modernă în domeniul aparaturii medicale este pentru medicii noştri o poveste frumoasă, asociată fie cu plecarea din ţară şi munca în clinici din străinătate, fie cu frustrări generate de incapacitatea de a oferi pacienţilor o şansă în plus şi servicii medicale decente.
În România există nouă clinici de hematologie, iar cea a Spitalului „Filantropia“ este singura care nu dispune de un Flowcitometru – un dispozitiv medical modern, utilizat în diagnosticare, dar inexistent în Secţia de hematologie a Spitalului „Filantropia“.
Flowcitometria este o analiză modernă care constituie un ajutor preţios, nu numai prin stabilirea unui diagnostic precis, dar şi prin evaluarea celulelor patologice restante după tratament. Este uşor de înţeles că un Flowcitometru poate schimba soarta multor pacienţi, iar analizele realizate cu ajutorul acestui dispozitiv medical determină atât stabilirea unui diagnostic precis, cât şi prescrierea unor scheme de tratament mult mai eficiente şi uşor de urmărit.

Cum puteţi ajuta?

Pentru fiecare dintre dumneavoastră care dispune de o sumă de bani pe care doreşte să o doneze, Fundaţia Gazeta de Sud a deschis conturile în RON şi EURO la Banca Unicredit Ţiriac, sucursala Craiova.
CONT RON: RO74 BACX 0000 0030 2887 2000 CONT EUR: RO47 BACX 0000 0030 2887 2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS