25.3 C
Craiova
luni, 5 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateJoaca de-a baba-oarba cu debransarea

Joaca de-a baba-oarba cu debransarea

Discutiile pe marginea posibilitatii de debransare a populatiei de la sistemul de incalzire centrala sint mai aprinse pe zi ce trece. Cei doi actori importanti implicati in aceste dezbateri sint regia de termoficare locala si asociatiile de locatari, care se vad asaltate de populatia saracita de intretinerile mari din perioada iernii, care vrea sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire.

„Conform Ordonantei 73/2002 nu mai este nevoie de acordul scris al regiei de termoficare pentru debransare, deoarece nu se precizeaza cine are dreptul sa faca aceasta operatiune, deci poate fi facuta de orice firma autorizata. Este nevoie doar de acordul scris al asociatiei de proprietari si de un proces-verbal de debransare, cu conditia ca solicitantul sa-si asigure alte surse de incalzire pentru a nu strica echilibrul termic al cladirii“, a declarat Paul Dumitrache, presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UJALP) Dolj. Conform spuselor sale, acest lucru nu este valabil si pentru blocurile necontorizate, la care debransarea trebuie facuta de furnizorul de servicii, adica de regia de termoficare locala.

„Diferenta intre cele doua situatii sta in faptul ca la blocurile contorizate, factura ia in calcul consumul efectiv inregistrat, pe cind la celelalte se face pe baza suprafetei utile a fiecarui apartament“, a mai precizat Paul Dumitrache. Miza este mare: regiile nu vor sa-si piarda clientii, spunind ca prin debransare se da peste cap intregul sistem de incalzire, iar asociatiile de proprietari sustin ca numai elaborarea proiectului pe baza caruia se face debransarea costa aproape 40 de milioane de lei.

„La toate acestea se adauga un lucru simplu si logic. Factura pe care o emite regia de termoficare este pe numele asociatiei si nu individual, cum ar fi normal“, a mai spus presedintele UJALP Dolj. La rindul sau, Tatian Tudorache, directorul general al Regiei de Termoficare Craiova,a declarat ca, indiferent daca blocul este sau nu contorizat, nu isi da acordul pentru debransare decit in cazul montarii unei centrale termice de catre solicitant: „Am avut putine solicitari de debransare totala de la sistemul de incalzire centrala si nu ne-am dat acordul, pentru ca in felul acesta afectam instalatiile tehnice, ca sa nu mai vorbim de dezechilibrul termic creat printr-un astfel de procedeu. Daca isi instaleaza centrala termica nu este nici o problema“. Conform spuselor presedintelui UJALP Dolj, obligatia montarii de gigacalorimetre, care masoara consumul de agent termic, eliminindu-se astfel pierderile din retea, revine regiei de termoficare, care pina acum nu a avut fondurile necesare pentru acest lucru.

„O parte din bani vine de la primarie, iar cealalta din fonduri europene nerambursabile. Lipsa banilor publici i-a adus pe oameni in situatia de a-si monta la nivelul blocului gigacalorimetre cu banii proprii, desi pretul de 40 de milioane de lei este foarte mare, urmind ca regia de termoficare sa le deconteze banii pe parcursul a trei ani de la data instalarii aparatului. Acesti bani se vor scadea din facturile lunare in proportie de 30%, in perioada cind nu se furnizeaza caldura si 70%, pe perioada iernii, cu conditia ca asociatiile sa nu aiba datorii la intretinere“, a precizat Paul Dumitrache. In prezent, Regia de Termoficare a instalat in Craiova 900 de gigacalorimetre si a primit banii pentru alte 2.000. „Pe 19 mai vom organiza o licitatie pentru desemnarea firmei cistigatoare care ne va furniza aparatele. Pentru aceasta avem la dispozitie 40 de miliarde de lei“,a declarat directorul regiei, Tatian Tudorache.

Gigacalorimetrele – nefolositoare fara repartitoarele de costuri

In maximum o luna, guvernul va emite o ordonanta prin care toate blocurile trebuie sa fie dotate cu repartitoare de costuri. „Noi am ramas in urma, dar in Bulgaria s-au montat deja aceste repartitoare. Iarna trecuta am obtinut cu greu 34 de miliarde de lei de la prefectul Ion Calin, pentru inceperea contorizarii la apa calda. Cu acesti bani se vor monta aproximativ 7.000 de aparate, adica peste 10% din total. Gigacalorimetrele fara repartitoare de costuri nu aduc mari beneficii la nivelul consumului individual pentru ca pe scara blocului mereu se gasesc citiva proprietari care sa consume in mod ilegal agentul termic din calorifere. Dupa ce se vor monta ambele instalatii, atunci se vor face economii mari la intretinere“, a declarat presedintele UJALP Dolj. Asociatiile de proprietari s-au aratat nemultumite de firma care a cistigat licitatia pentru furnizarea gigacalorimetrelor, sustinind ca aceasta a umflat preturile aparatelor fata de nivelul stabilit in cadrul licitatiei. „Un gigacalorimetru a costat la ei aproape 40 de milioane de lei cu montaj inclus, iar pretul de licitatie a fost de 680 de euro, rezultind o diferenta de aproape opt milioane de lei. Normal ar fi fost ca bransamentele sa nu fie incluse in pret, ci sa fie facute de catre regie, dar oamenii au fost obligati sa plateasca si acest lucru, care bineinteles se deconteaza din facturile la intretinere, dar ar fi fost mai simplu sa se plateasca doar aparatul propriu-zis. La sesizarile noastre, Regia de Termoficare a preluat ea de aproape un an acest lucru“, a precizat Paul Dumitrache.

Razboiul dintre asociatii si regia de termoficare pare sa nu aiba sfirsit. Divergentele vor disparea, probabil, in momentul in care toate blocurile vor fi contorizate si fiecare familie va semna contracte individuale cu regia de termoficare. Pina atunci insa va mai trece mult timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS