16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCitirea apometrelor, într-o singură zi

Citirea apometrelor, într-o singură zi

Administraţia locală avertizează asociaţiile de proprietari că una dintre prevederile Regulamentului de funcţionare a asociaţiilor, adoptat prin HCL nr. 363/2013, îi obligă pe reprezentanţii acestora să citească lunar împreună cu proprietarii apometrele de apă rece şi caldă. Acest lucru îl poate face preşedintele, administratorul, membrii comitetului sau o persoană nominalizată de aceştia. Aceste citiri ale apometrelor din apartamente trebuie să aibă loc concomitent cu citirile indexurilor de la aparatele de măsurat de la instalaţiile comune, în ziua în care se face şi citirea apometrelor de branşament ale condominiului.
„Asociaţia de proprietari/locatari va anunţa data citirii indexurilor prin afişare la sediul asociaţiei şi pe fiecare bloc/scară“, se arată în art. 27 din Regulament.
Citirea apometrelor poate fi făcută şi numai de proprietar, aşa cum s-a făcut până acum, dar în aceeaşi zi cu celelalte citiri din bloc, datele fiind centralizate la asociaţie. În această situaţie, reprezentanţii asociaţiei de proprietari împreună cu prestatorul (Compania de Apă Oltenia Şi SC Termo SRL) au obligaţia să facă trimestrial verificări pentru a vedea dacă datele transmise sunt corecte.

Ce citiţi şi ce plătiţi

Consumul şi plata pot fi trecute la pauşal în mai multe condiţii. În primul rând, când nu există apometre, când proprietarul renunţă la aparatele de măsurat, dar şi când la verificare se constată ruperea sigiliilor. În ultimul caz, „perioada considerată ca fiind fără repartitoare este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului“, se arată în art. 25, lit. c, din Regulament.
Dacă proprietarul nu permite trei luni să se citească şi să se verifice apometrele, el va plăti diferenţa între consumul total şi suma citirilor celorlalte apartamente, astfel riscă să-i apară în factură şi aşa-zisele „pierderi“.
Proprietarii care încearcă să măsluiască citirile apometrelor, trebuie să ştie că în Regulament se prevede astfel: când consumul de apă este sub cantitatea zilnică/locuitor, pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei de 50 l/zi de persoană se va lua în calcul respectiva cantitate de apă. Se va stabili un metru cub pe lună de apă rece pentru fiecare persoană din apartament şi 0,5 mc de apă caldă, iar unde nu este apometru se calculează 1,5 mc apă rece de persoană.

Verificare

Verificarea apometrelor se face la şapte ani pentru apometrele de apă rece şi la patru ani pentru repartitoarele de apă caldă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS