27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal Mehedinţi: Zeci de pompieri s-au luptat cu un incendiu de vegetaţie la Cireşu

Mehedinţi: Zeci de pompieri s-au luptat cu un incendiu de vegetaţie la Cireşu

Zeci de pompieri s-au luptat ieri cu un incendiu de vegetaţie pe raza comunei mehedinţene Cireşu. În jurul orei 14.00, prin apelul de urgenţă 112, I.S.U. „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a fost informat despre producerea unui incendiu de litieră, cu posibilitate de extindere la pădurea de pin şi salcâm, de pe raza localităţii Cireşu. La faţa locului s-au deplasat 28 de pompieri din cadrul Detaşamentelor Orşova şi  Dr. Tr. Severin, precum şi grupa operativă, sub directa coordonare a inspectorului şef, colonel dr. Ion Pleşu.

La locul intervenţiei, s-a deplasat şi prefectul judeţului, care a dispus, la propunerea inspectorului şef al I.S.U. Mehedinţi, suplimentarea forţelor de intervenţie şi solicitarea sprijinului I.J.J. Mehedinţi. Începând cu ora 17.55, un detaşament de intervenţie format din  19 jandarmi, sub comanda prim-adjunctului I.J.J. Mehedinţi, colonel Crinel Zaharescu şi 15 pompieri din cadrul Detaşamentului de pompieri Dr.Tr.Severin, s-au deplasat cu două autospeciale la locul evenimentului.
La acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului au participat şi şeful Ocolului Silvic Dr.Tr. Severin cu 7 salariaţi, 2 salariaţi de la Geoparcul „Platoul Mehedinţi” şi 11 poliţişti de la I.P.J. Mehedinţi.

Incendiul s-a manifestat la litieră, vegetaţie uscată şi mărăciniş, într-o pădure de pin, pe o suprafaţă de cca. 3 ha, dar şi la alte 6 ha de mărăciniş şi vegetaţie uscată, cu pericol de propagare la întreaga pădure de pin şi pădurea de salcâm din vecinătate. Pompierii au format benzi minerale pentru localizarea incendiului şi pentru protejarea pădurilor de pin şi salcâm, reuşind să localizeze incendiul la ora 17.00. La ora 18.55, incendiul a fost lichidat. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost determinată de crearea, intenţionată sau din culpă, a condiţiilor de generare a incendiului.

Intervenţia a fost una destul de dificilă, din cauza faptului că terenul era accidentat, greu accesibil autospecialelor de intervenţie, iar vântul puternic care sufla în rafale şi uscăciunea avansată a solului, au favorizat propagarea cu repeziciune a incendiului. După ce incendiul a fost stins, în supraveghere au rămas 2 lucrători de la Ocolul Silvic Dr.Tr.Severin şi 2 voluntari din cadrul S.V.S.U. Cireşu. Au ars cca. 3 ha litieră, vegetaţie uscată şi mărăciniş dintr-o pădure de pin (proprietăţi particulare ale cetăţenilor) şi alte aprox. 6 ha mărăciniş şi islaz şi au fost salvate 15 ha pădure de pin şi 3 ha pădure de salcâm.
 
Alte trei incendii de vegetaţie uscată şi mirişte au izbucnit pe raza localităţilor Vânjuleţ, Cujmir şi Punghina. Acestea au fost stinse de către serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale comunelor  respective.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS