http:http://www.youtube.com/watch?v=DFh3FY79C1w
Locuitorii de pe fosta stradă Deva din Craiova, transformată peste noapte în Adrian Păunescu, şi-au exprimat sâmbătă dezaprobarea faţă de decizia primăriei de a schimba denumirea străzii, lucru ce îi va obliga să cheltuiască bani pentru schimbarea altor documente în afara buletinului şi care îi obligă să piardă timp preţios la ghişeele instituţiilor din subordinea municipalităţii. Ei au precizat că acuzaţiile aduse de primărie Gazetei de Sud, cum că i-ar fi instigat la revoltă şi i-ar fi dezinformat pe oameni, sunt aberaţii şi i-au recomandat primarului să se ocupe de problemele reale ale oraşului. Pentru început, spun ei, ar putea să se intereseze de sesizările legate de raliurile ilegale care au loc noaptea pe strada pe care locuiesc şi ar putea monta un limitator de viteză pe care l-au solicitat de mai bine de un an, solicitare la care nu au primit nici un răspuns până acum. Referitor la noua denumire a străzii, oamenii spun că nu vor să locuiască pe o stradă care poartă numele unui comunist înrăit care i-a ridicat osanale lui Ceauşescu.
„Cea mai mare nemulțumire a noastră este faptul că au luat această decizie de a schimba denumirea străzii Deva fără a ne întreba și pe noi, locuitorii de o viață. La câteva străzi distanță a locuit, de exemplu, doctorul Irinel Popescu. De ce nu au denumit-o astfel, având în vedere că acest om salvează zilnic vieți?! De ce nu i-au pus numele unui tânăr, martir al Revoluției! Ce reprezintă pentru fiecare din noi Adrian Păunescu până la urmă? A fost un comunist înrăit care, în vremurile grele, pe care noi le-am traversat, îi ridica osanale lui Ceauşescu. NU! Nu vrem sub nici o formă să fim legaţi de numele acestei persoane. Decizia de a schimba numele străzii a fost luată din birou. Toți știu să ne bată la porți din patru în patru ani, când au nevoie de votul nostru, în rest părerea noastră nu contează. Primăria Craiova nu ține cont de adevăratele probleme. Am solicitat în urmă cu un an și o lună un limitator de viteză pentru una dintre intersecțiile periculoase de pe stradă. Nici până acum nu am primit răspuns. Vineri, 26 iulie, am sunat din nou la Telefonul Cetățeanului și am scris chiar și pe site-ul Domnule Primar, în care mi-am exprimat nemulțumirea față de decizia luată de a schimba numele străzii noastre. Gazeta de Sud nu a făcut decât să vină în sprijinul nostru, al celor care am solicitat ajutor și nu să instige la revolte, așa cum ne-au trimis comunicate, fără nici un pic de respect, fluturași aruncați peste poartă la sfârșitul săptămânii“, a spus Lucreția Hrinko, proprietara unei locuințe pe actuala stradă Adrian Păunescu.
„La timpul nostru s-a gândit cineva, la părerea noastră? Pe lângă cărțile de identitate, trebuie să schimbăm carnete de conducere și alte documente pentru care primăria nu suportă costurile. Este o pierdere de timp fără sens. Cei mai mulți dintre noi am aflat de la televizor, pe un post local, că strada noastră și-a schimbat numele. Nu este firesc să fim puși în fața faptului împlinit, iar apoi să primim comunicate, hârtii aruncate pe sub poartă, prin care ni se comunică tot felul de aberații, cum că ziarul dumneavoastră ne-a instigat la proteste și că decizia privind schimbarea denumirii a fost luată în hotărâre de consiliu. Nu au făcut decât ca și în alte situații, ei au propus, ei au votat“, Gheorghe Mîndruță, care locuiește de 44 de ani pe această stradă.
Vor să dea primăria
în judecată
Oamenii sunt hotărâți să strângă semnături de la toți locuitorii străzii în care să-și exprime nemulțumirea. Sunt hotărâți chiar să consulte un avocat și să dea primăria în judecată. „Suntem hotărâți să strângem semnături, să motivăm clar cu argumente de ce nu suntem de acord cu schimbarea denumirii străzii noastre, iar apoi să trimitem hârtia primăriei, dar în același timp și unui avocat. În acel moment va vedea că și părerea noastră contează și că trebuie să o ia în seamă. Până la urmă, nu dorim ca pe documentele noastre să apară ca domiciliu strada Adrian Păunescu. Ni se pare imoral, dezgustător, nu ne face cinste. Cu doar câteva luni în urmă am fost nevoit să iau unul dintre membrii familiei imobilizat la pat să îl duc pe brațe la Evidența Populației pentru schimbarea actului de identitate care expira. Mi-au zis că așa este legea. Nu pot să trec din nou prin așa ceva“, a spus Marius Lucaci.