27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjLiviu Dragnea, audiat la DNA în dosarul referendumului din 2012 - UPDATE

Liviu Dragnea, audiat la DNA în dosarul referendumului din 2012 – UPDATE

UPDATE (19:19) Preşedintele executiv al Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, care s-a prezentat în această seară la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a stat aproximativ 10 minute, a declarat la ieşire că a studiat dosarul referendumului şi că este nevinovat, informează Mediafax.ro. Dragnea a putut vedea o parte din probele pe care le-au adunat procurorii în dosarul referendumului, în care este cercetat. „Am apucat să văd ceva (…) Nu ştiu dacă e vorba de probe, dar sunt foarte multe declaraţii, foarte multe dosare de declaraţii, pentru că au fost audiaţi foarte mulţi oameni”, a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a mai precizat că data prezentării sale la DNA a fost stabilită de comun acord cu procurorii de caz şi că este o coincidenţă că aceasta a fost exact la un an după referendum. Liviu Dragnea le-a mai declarat jurnaliştilor că este nevinovat. „Eu am spus tot timpul că-s nevinovat. Eu am organizat o campanie electorală pentru referendum şi-atât”, a mai spus vicepremierul.

Acuzat că şi-a folosit influenţa şi autoritatea

Potrivit DNA, la data de 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea, care este şi vicepremier, a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia. După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că el şi toţi membrii BPN şi CExN au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Procurorii DNA anunţau că au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticorupţie precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Dintre aceste persoane, 49 au fost preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

La 16 iulie 2013, senatorul Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunţ la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.


(18:02) Vicepremierul Liviu Dragnea s-a prezentat în această după-amiază la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru audieri, informează realitatea.net. Dragnea este cercetat în dosarul privind referendumul de demitere a preşedintelui din 2012, fiind acuzat că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă, pentru a afla câte persoane s-au prezentat la vot şi ar fi fraudat referndumul. Potrivit Realitatea TV, în dosar sunt implicate 70 de persoane, între care preşedinţi şi vicepreşedinţi de secţii de votare. 

Site-ul b1.ro relatează că fostul senator PSD Valer Marian, în prezent independent, a trimis DNA, un ”autodenunţ” în care precizează că Liviu Dragnea le-ar fi cerut liderilor de filiale judeţene, anul trecut, în calitate de secretar PSD, să falsifice alegerile din 29 iulie, pentru demiterea lui Traian Băsescu, pentru a se obţine pragul de prezenţă de 50% plus 1. Liviu Dragnea este acuzat de instigare la fals, în contextul în care mai multe fraude la vot au fost descoperite de autorități. Potrivit sursei citate, procurorii DNA l-au chemat pe Liviu Dragnea pentru a-i prezenta materialul de urmărire penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS