Unora le plouă în casă, altora le cad pereţii sau li se infiltrează apa în zid şi pardoseală. Proprietarii suportă şi cei de la asociaţie dorm. Locatarii au şi ei partea lor de vină căci, atunci când vine vorba de fondul de reparaţii şi de suportarea cheltuielilor pentru întreţinerea părţilor comune, mulţi se fac că… plouă.
Proprietarilor din blocul 311 arondat Asociaţiei nr. 6 Nicolae Titulescu, bunele intenţii ale reprezentanţilor asociaţiei de proprietari le dau mari bătăi de cap. După ce, în anul 2011, asociaţia a contractat o firmă ca să le repare acoperişul, proprietarii de la etajele superioare (7 şi 8) s-au trezit cu infiltraţii în pereţi. „După aceste reparaţii, mi-a plouat mie în casă. I-am chemat pe cei de la asociaţie, au văzut şi de atunci au trecut doi ani. Apa curge prin zid până la etajul 6. Probabil atunci când s-au făcut lucrările s-a întâmplat ceva la coloana pluvială. Eu nu pot să stau aşa, am reparat, dar degeaba, că peretele se macină din cauza apei. Doamna de la asociaţie mi-a spus că trebuia să stau eu pe bloc cu muncitorii să supraveghez lucrările. Atunci care este datoria administratorului?! Am înţeles că nici recepţia la lucrare nu au făcut-o cei de la asociaţie, că lucrarea are garanţie zece ani… Atunci de ce nu vin să repare ce au stricat? Sau să finalizeze lucrarea? Administratorul nu a urcat o singură dată să vadă ce se întâmplă aici. Eu ştiu că plătesc nişte bani şi vreau să mi se ofere nişte servicii. Domnul Dăbuleanu nu este deloc cooperant“, a spus Luminiţa Dumitru, unul dintre proprietarii afectaţi.
În aceeaşi situaţie este şi familia Scăunaşu. „În timpul lucrării, eu am mers de nenumărate ori la asociaţie, pentru că am văzut cum lucrează muncitorii. L-am chemat pe preşedinte, pe cel de la firmă. Au adus muncitori fără contract să lucreze aici. Am plătit 130 de milioane pe bloc. Din iarnă, au apărut infiltraţii, a ajuns apa până la vecina de sub mine, la familia Drăghici. De luni întregi îi pistonez şi ei habar nu au! Asociaţia a adus firma, asociaţia să îndrepte lucrările făcute greşit! Oamenii din bloc spun că preşedintele îl cunoaşte pe reprezentantul firmei, că mai lucrase la un alt bloc şi că le-a dat de băut ca să îi dea lui lucrarea. La asociaţie nu ştiu unii de alţii“, a spus Costinela Scăunaşu, proprietarul de la apartamentul 29.
La fel de revoltaţi sunt şi ceilalţi proprietari, pentru că au plătit o lucrare şi s-au ales cu o pagubă mai mare.
Nu deranjaţi, preşedintele face baie!
Proprietarii au încercat, chiar în prezenţa noastră, să afle de la administratoarea asociaţiei, „doamna Mariana“, când vor fi reparate stricăciunile rămase în urma reabilitării acoperişului de la blocul 311. Numai că aceasta nu ştie mai nimic, cel care deţine documentele şi cunoaşte situaţia este chiar preşedintele, Ion Dăbuleanu. „Nu ştiu, actele sunt la domnul Dăbuleanu. El a depus plângere la poliţie, îl dă în judecată“, a spus Maria Băluţă, în timp ce îl suna pe preşedintele Ion Dăbuleanu. Numai că acesta i-a răspuns că nu poate fi deranjat pentru că… face baie. Poate aşa stau lucrurile în Asociaţia nr. 6 Nicolae Titulescu, unii fac baie la duş, alţii fac „baie“ în propria locuinţă, de la ploaie.
Coincidenţă sau nu, reprezentantul firmei SC Taiko Impex SRL a spus că va veni chiar a doua zi să repare ce a stricat: „Am discutat cu domn’ preşedinte şi mâine vin cu băieţii. Mâine venim sigur, în jur de 9.30-10.00“, a declarat Radu Dobrescu.
Nu e fond de reparaţii
Cu aceeaşi problemă se confruntă şi proprietarii din blocul 1, scara 1, din cartierul Calea Bucureşti. Apartamentele de la etajele superioare au tavanele cojite, pătate de la ploile care s-au infiltrat prin acoperiş. Nimeni nu ridică un deget. Cuvântul reparaţii le este străin celor de la Asociaţia nr. 1 Calea Bucureşti. Pe principiul „Lasă, mă, că stă aşa!“, reprezentanţii asociaţiei de proprietari ignoră problemele locatarilor. „Toate apartamentele de la etajul 4 sunt afectate. Ne plouă în casă, iar cei de la asociaţie habar nu au. I-am anunţat de atâtea ori şi nu-i interesează. O să ne cadă tavanele în cap, avem casele distruse“, s-a plâns Alina Pencea, locatara de la apartamentul nr. 21.
Aici, şi proprietarii au partea lor de vină, cel puţin aceasta este părerea administratorei de la Asociaţia nr. 1 Calea Bucureşti. „Ei nu-şi plătesc nici măcar întreţinerea, darmite fondul de reparaţii sau să contractăm nişte lucrări! Cine plăteşte? Plus că nu sunt de acord toţi proprietarii din bloc să plătească. Aici ţigla este foarte veche. Nu ştiu cum sunt grinzile. Este o lucrare mare şi trebuie să stabilim de la început cum trebuie să procedăm. Dar dacă nu plătesc, ne va fi greu“, a explicat Daniela Mandache, administratoarea Asociaţiei nr. 1 Calea Bucureşti.
Să ne salveze primăria!
Proprietarilor din blocul M3 din cartierul Sărari, vântul şi ploile din ultima vreme le-au distrus faţada imobilului. Tencuiala s-a prăbuşit în stradă, iar între plăcile din care este construit blocul se văd găuri. Proprietarii îl acuză pe preşedintele Asociaţiei nr. 1 Mirceşti că nu-i ajută să remedieze cât mai repede această problemă. „În urma unei vijelii, o parte din faţada blocului s-a dislocat şi a căzut pe carosabil. Preşedintele a fost plecat la ţară, nu l-a interesat. Abia după câteva zile a adus nişte alpinişti să dea jos şi restul de tencuială, care abia se mai ţinea. Au trecut câteva săptămâni şi observăm că el nu ia nici o măsură. Acum bate soarele şi este foarte cald în locuinţele noastre, dar ce vom face la iarnă?! Noi ne-am dat acceptul să intrăm în programul de reabilitare, dar blocul nostru nu a fost selectat. Acum ce facem? Noi plătim fond de reparaţii. Trebuie să existe o soluţie“, este de părere Daniela Popa, proprietar.
Ca răspuns la afirmaţiile proprietarilor, preşedintele Gheorghe Albu crede că primăria trebuie să vină în sprijinul proprietarilor şi să dea o hotărâre de consiliu ca să li se elibereze gratuit autorizaţie pentru anveloparea blocurilor. „La acest bloc sunt două variante: să îl readucem la starea iniţială sau să-l anvelopăm cu polistiren. Ceva bani sunt la fondul de reparaţii, dar nu suficienţi. Costurile sunt mari, pentru că se cere autorizaţie, expertiză, audit, şi nu ne încadrăm. De aceea eu am solicitat la primărie să se dea autorizaţii gratuit. Îi înţeleg pe oameni şi ştiu că trebuie să luăm o măsură cât mai repede. Le-am solicitat să ne introducă în acest program cu fonduri europene, dar ne-au spus că nu se mai poate, că au fost deja selectate blocurile şi este de durată“, a spus Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei nr. 1 Mirceşti.