Autorii dublei crime din localitatea mehedinţeană Meriş au fost trimişi în judecată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Craiova. Vor fi judecaţi de Tribunalul Gorj toţi cei patru inculpaţi, trei din Motru şi unul din comuna Cătunele, respectiv: Florin Claudiu Mînea, Dragoş Ionescu, Mihai Dorin Bălan şi inculpatul minor D.B.A. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii craioveni, Mînea, Ionescu şi Bălan sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav, tâlhărie, distrugere şi profanare de morminte. Inculpatul minor a fost şi el trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunile amintite. Totodată, Florin Mînea a mai fost trimis în judecată şi pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere. Conform procurorilor, autorii dublei crime şi complicele acestora erau consumatori de substanţe etnobotanice, pe care le procurau de la diferiţi „furnizori”.
De la etnobotanice
la crimă
În rechizitoriul Parchetului Curţii de Apel din Craiova se aminteşte că, în vara anului 2012, Mînea şi D.B.A. au cunoscut-o pe victima Ion Ulăreanu, zis Axi, din Filiaşi, care se ocupa de mai mult timp cu vânzarea de substanţe etnobotanice, în zonele Motru, Strehaia şi Drobeta Turnu-Severin, iar în perioada 2012 – 27 mai 2013 au cumpărat, în repetate rânduri, de la acesta astfel de substanţe. Pe 27 mai 2013, în jurul orelor 16.00 – 17.00, inculpaţii s-au întâlnit în faţa blocului unde domicilia Florin Mînea şi s-au hotărât să procure substanţe etnobotanice. Întrucât nu aveau bani să achite contravaloarea acestora, au convenit să-i ceară lui Ion Ulăreanu să le aducă etnobotanice, urmând să se întâlnească în afara oraşului Motru, unde puteau să îl agreseze pentru a-i lua marfa fără să plătească. Astfel, minorul D.B.A. l-a sunat pe furnizorul din Filiaşi şi i-a solicitat să-i aducă în seara respectivă, în oraşul Motru, substanţe etnobotanice în valoare de 2.000 de lei. După ce au stabilit un plan de acţiune, cei trei inculpaţi majori s-au deplasat în zona gării, pe digul de protecţie al râului Motru, în vederea identificării locului de întâlnire.
S-au înarmat cu o cheie franceză şi un picior de scaun
În jurul orei 20.00, cei patru s-au reîntâlnit în apartamentul lui Mînea, iar în jurul orei 23.00, minorul a plecat să se întâlnească cu Ulăreanu, la intrarea în oraşul Motru. Mînea a luat o cheie franceză, Bălan – o cheie metalică fixă, iar Dragoş Ionescu – un picior de scaun şi s-au deplasat în punctul Râpa, situat între podul peste râul Motru şi satul Rîpa. Ion Ulăreanu a ajuns la locul întâlnirii împreună cu o amică, Gabriela Dumitrana, din Turceni. Furnizorul de etnobotanice a fost lovit în cap şi pe tot corpul cu obiectele contondente. El a încercat să se apere, fapt ce a intensificat furia agresorilor, care au continuat să-l lovească. Bătaia violentă a fost administrată în interiorul maşinii cu care victima ajunsese la faţa locului. Ulterior, Ulăreanu a fost tras de picioare lângă un canal colector şi lovit cu bestialitate. Când au constatat că bărbatul a murit, criminalii au aşezat cadavrul pe bancheta din spate a maşinii.
Amica traficantului, martor şi victimă
Amica lui Ion Ulăreanu, Gabriela Dumitrana, a asistat la uciderea acestuia. Fata a strigat tot timpul după ajutor, însă a căzut şi ea victimă furiei agresorilor, fiind lovită cu pumnii în faţă şi cu cheia franceză în cap. Conform rechizitoriului, în urma loviturilor, tânăra s-a dezechilibrat şi a căzut într-un canal colector adânc de trei metri. Trupul fetei a fost scos din canal şi introdus în portbagajul maşinii în care se afla şi corpul neînsufleţit al lui Ulăreanu. Ulterior, agresorii s-au deplasat cu maşina prin satul Rîpa către punctul La lacuri din satul Meriş, comuna mehedinţeană Broşteni. Intenţia celor patru a fost să arunce în lacul din zonă autoturismul cu cele două victime, aşa cum se înţeleseseră. „Ajungând spre capătul lacului, inculpaţii, auzind-o pe victima D.G. gemând, au oprit autoturismul şi inculpatul Ionescu Dragoş, deschizând portbagajul, a înfăşurat gâtul victimei cu mâneca de la geacă, strangulând-o, în timp ce inculpatul minor D.B.A. s-a asigurat că nu este nici o persoană în zonă, după care şi-au continuat deplasarea, încercând să ajungă pe partea cealaltă a lacului, unde locul era accesibil scufundării, însă inculpatul Mînea Claudiu Florin, pierzând controlul volanului, a intrat cu autoturismul în mlaştina din capătul lacului. În acel moment, inculpaţii s-au hotărât să sustragă bunurile ce se aflau în autoturism, apoi să-l incendieze, astfel că inculpatul Ionescu Dragoş a aruncat cele două telefoane ale victimelor în lac şi, după ce şi-au pus fiecare şosete pe mâini, au început să caute bunurile aflate în autoturismul victimei U.I., însuşindu-şi mai multe pachete cu substanţe etnobotanice, suma de 300 de lei din geanta victimei D.G., o cameră video, un pachet de ţigări şi un ceas Rolex. După ce au plasat şosetele în diferite puncte din autoturism, inculpatul Ionescu Dragoş a încercat să aprindă focul cu chibriturile găsite în maşină şi, nereuşind, a intervenit inculpatul Mînea Florin Claudiu, care a folosit hârtiile aflate în torpedou, pe care le-a aprins, incendiind autoturismul în care se aflau cadavrele, iar după ce s-au asigurat că cele două cadavre au ars în totalitate, şi-au împărţit bunurile şi suma de bani sustrase de la victime“, se menţionează în rechizitoriu.
Violenţa crimei de la Meriş i-a şocat pe locuitorii din judeţele Gorj şi Mehedinţi, care au fost îngroziţi de dublul asasinat inspirat parcă din filmele de groază.