Campania derulată de Gazeta de Sud privind drepturile pacienţilor asiguraţi pe perioada internării a ajuns şi la cea mai mare unitate medicală din Olt, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina. Afişele editate de GdS, care informează bolnavii în privinţa obligativităţii spitalului de a le asigura medicaţia şi analizele, au fost lipite în toate secţiile unităţii şi în Ambulatoriul de specialitate. Managerul SJU Slatina, dr. Andrei Iordache, susţine însă că aceste drepturi sunt respectate şi că pacienţii internaţi nu plătesc pentru medicamente, iar, dacă se întâmplă acest lucru, îşi primesc banii înapoi.
Aproape 50.000 de pacienţi se internează anual la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina şi cam tot atâţia ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe a acestei unităţi. Considerat de categoria a III-a, conform clasificării Ministerului Sănătăţii, spitalul are 1.161 de paturi, 30 de secţii şi compartimente de specialitate, incluzându-le aici şi pe cele de pneumoftiziologie şi TBC de la Scorniceşti, centru de hemodializă şi laborator de analize medicale şi 1.874 de angajaţi. În contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt 1.069 de paturi, iar banii primiţi de la CAS ajută spitalul să nu facă datorii. „Cu fondurile suntem oarecum la limită, este al doilea an în care spitalul nu acumulează datorii. Ne aflăm într-o situaţie delicată, dar important este să nu facem datorii şi din acest punct de vedere putem fi consideraţi un exemplu“, afirmă managerul Andrei Iordache. Acesta nu se gândeşte la o trecere a spitalului la o categorie superioară, „gândiţi-vă că Spitalul Judeţean de la Craiova este de categoria a II-a, de aceea trebuie să fim realişti“, dar vrea ca până la sfârşitul anului 2014 unitatea să fie acreditată de CONAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor).
Pornind de la campania GdS, dr. Iordache spune că în Spitalul Judeţean Slatina bolnavii nu cumpără medicamentele necesare tratamentului, iar, dacă se întâmplă să nu existe în stoc vreun medicament şi să fie cumpărat de pacient, se respectă procedura legală privind decontarea lui. „Nici un pacient al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina nu trebuie să-şi cumpere medicamente, adică spitalul are toate medicamentele pe care medicii şefi de secţie le-au cerut. Dacă se mai întâmplă astfel de cazuri, există două motive. Unul administrativ, în sensul că se face comandă şi distribuitorul întârzie o zi sau două, iar pacientul are nevoie şi nu avem atunci. În acest caz, de obicei foarte rar, pacientul se duce şi cumpără, vine cu chitanţa la noi şi în baza unui referat, primeşte banii înapoi. În celelalte cazuri nu poate fi vorba decât de un abuz din partea medicilor şi atunci luăm măsuri“, a precizat managerul SJU Slatina.
„Sper ca lucrurile să rămână aşa şi nici un pacient să nu fie nevoit să cumpere medicamente din afara spitalului. Dacă se mai întâmplă, acesta poate fi considerat un mesaj pentru pacienţii care se mai duc şi cumpără medicamente fără să fie informaţi şi fără să reclame. Dar au fost cazuri, atât anul acesta, cât şi anul trecut, în care noi am returnat banii pacienţilor pe medicamentele cumpărate pe perioada internării, conform procedurilor, cu referatul medicului curant aprobat de şeful de secţie, de directorul medical şi de manager. Cred că suntem printre puţinele spitale judeţene care fac lucrul acesta“, a completat dr. Andrei Iordache.
„Trimitem la Craiova toate cazurile care
ne depăşesc“
Spitalul Judeţean Slatina se mândreşte cu Ambulatoriul de specialitate finalizat în 2013, care a fost renovat şi dotat cu aparatură medicală printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean Olt. „Noi am pus la punct partea informatică, modalitatea de programare, aşa că acum totul funcţionează foarte bine în ambulatoriu. Sunt şi camere de supraveghere, există şi un telefon al cetăţeanului…“, a precizat managerul spitalului. Acesta speră să achiziţioneze şi un aparat RMN şi are ca obiectiv „realizarea unui bloc chirurgical unic şi ultradotat“. „Din punct de vedere al dotării, eu spun că stăm bine. Acum avem două blocuri chirurgicale, unul central pentru chirurgie, cu o dotare să spun rezonabilă, dar nu aşa cum ne dorim, şi unul pentru ginecologie, de aceea vrem să facem unul unic şi foarte bine dotat“, a menţionat dr. Andrei Iordache.
De la Slatina pleacă şi o serie de cazuri spre Craiova, care trebuie rezolvate de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bănie. Managerul susţine însă că doar respectă protocoalele stabilite de Ministerul Sănătăţii. „Noi trimitem la Craiova toate cazurile care ne depăşesc din punct de vedere al competenţei medicale, pentru că sunt unele specialităţi pe care nu le avem, cum ar fi neurochirurgia. În prezent, nu avem ortopedie infantilă, iar la chirurgie pediatrică suntem deficitari, de aceea toate cazurile complexe merg la SJU Craiova“, a explicat dr. Iordache.
Cazurile de malpraxis i-au adus denumirea de „spitalul groazei“
În urma numeroaselor acuzaţii de malpraxis la adresa unor medici de aici, cea mai mare unitate medicală din Olt primise la un moment dat şi titulatura de „spitalul groazei“. În ultimii ani, la SJU Slatina s-au înregistrat cazuri de decese ale pacienţilor, din cauza unor afecţiuni care fuseseră tratate superficial de anumite cadre medicale: o tânără însărcinată – după o operaţie (2010), un bărbat – după ce a fost plimbat între mai multe secţii ale spitalului (2011) sau o tânără internată cu o infecţie la ureche (2012).
Cazurile au continuat şi în 2013, cu dr. Mircea Tusciuc în prim-plan. Medicul specializat în ortopedie şi chirurgie pediatrică acuzat în 2010 că nu a acordat îngrijrile medicale necesare unui copil de nouă ani, care a decedat ulterior după ce i-a fost amputată mâna stângă pe care i-o pusese iniţial în ghips, este din nou acuzat de malpraxis: un copil de patru ani pe care l-a tratat pentru o fractură s-a ales cu mâna paralizată, fiind transferat de urgenţă la Craiova, iar apoi la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti. Dr. Mircea Tusciuc, concediat în 2010 de conducerea spitalului, şi-a recăpătat după un an, în instanţă, dreptul de a se întoarce la muncă. Acum, după ultima ispravă, a fost din nou suspendat din funcţie. În cazul copilului de nouă ani, Judecătoria Slatina l-a şi condamnat pe dr. Tusciuc, la începutul acestei luni, la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă, decizia putând fi însă atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
Managerul Iordache consideră că astfel de cazuri sunt excepţii la SJU Slatina. „Din punctul meu de vedere, şi am şi date statistice, aceste cazuri sunt excepţii, doar că ele sunt foarte mult scoase în evidenţă. La Slatina nu sunt cazuri, cum au fost cele ale medicilor Tusciuc sau Fulga, mai dese decât, să spunem, la spitalele judeţene din Craiova, Vâlcea sau Severin, doar că atitudinea la nivelul spitalului nostru este să existe toleranţă zero faţă de situaţiile de genul acesta. Au fost şi mult mediatizate şi este foarte bine până la urmă, dar nu cred, repet, că se întâmplă la Slatina cazuri de malpraxis mai des decât în alte spitale. Poate şi mesajul către pacienţii noştri a fost mereu să aibă o atitudine corectă şi demnă atunci când vin la spital şi ăsta e un lucru bun“, a spus dr. Andrei Iordache. „Din punctul meu de vedere, toată activitatea medicală ar trebui cuantificată şi pusă în anumite protocoale foarte bine stabilite, de la malpraxis până la protocoale terapeutice, din care să ştim exact ce avem de făcut, medici, asistente, pacienţi, toată lumea“, a mai spus managerul SJU Slatina.
Campania GdS, primită bine
la Slatina
Managerul Andrei Iordache a precizat că o campanie de genul celei făcute de Gazeta de Sud este binevenită, dar că şi spitalul are diverse metode de a-şi informa pacienţii în privinţa drepturilor lor, prin ghiduri şi pliante. „Ne folosim chiar şi de o prevedere legală mai veche, care ştiu că nu prea este aplicată (Ordinului MS nr. 1.100/2005 – n.r.), în sensul că fiecare pacient primeşte la externare, pe lângă biletul de trimitere şi scrisoarea medicală, decontul de cheltuieli, din care află ce şi cât a cheltuit spitalul cu el. Iar, dacă la medicamente este trecută o sumă, iar pacientul ştie că a cumpărat medicamente, el are o bază legală în care se poate duce să reclame acest lucru“, a spus dr. Andrei Iordache.