11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn tinar zace in inchisoare, desi adevaratul criminal si-a recunoscut fapta

Un tinar zace in inchisoare, desi adevaratul criminal si-a recunoscut fapta

Ca o ironie a sortii, Tudor Ion Gheorghe a fost trimis dupa gratii tot de procurorul Ion Diaconescu, iar cea care l-a aparat a fost avocata Liliana Clima, aparatoarea lui Tundrea

Precedentul creat prin cazul Tundrea ne face sa ne intrebam citi dintre cei aflati in spatele gratiilor sint acolo pentru fapte pe care le-au comis sau doar pentru ca anchetatorii nu au puterea sa recunoasca faptul ca au gresit. Dupa ce a fost facuta publica tragedia prin care a trecut Marcel Tundrea, si alti oameni aflati in inchisoare sau familiile lor au curajul sa povesteasca abuzurile la care au fost supusi. Tudor Ion Gheorghe are 31 de ani si a intrat in inchisoare de mai bine de un an pentru ca ar fi ucis o batrina. Desi autorul crimei, Petre Marin, a recunoscut ca a omorit-o pe femeie, precizind ca a fost singur la locul faptei, Tribunalul Gorj i-a condamnat pe cei doi la cite 23 de ani de inchisoare, iar procesul este in faza de recurs la Curtea de Apel Craiova.

Tudor Ion Gheorghe a ajuns in inchisoare sub acuzatia ca ar fi ucis-o in iunie 2002 pe Maria Schinteie, o batrina paralizata din Tirgu Jiu, pentru a o jefui. Anchetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce Marin Petre, prieten cu Tudor Gheorghe, a declarat in fata procurorilor ca au participat impreuna la jaf, dar cel care a ucis-o ar fi fost Tudor Gheorghe. Pe baza acestei declaratii si a unui buletin de schimb valutar, Tudor Gheorghe a fost arestat preventiv. Desi el a demonstrat cu martori ca nu a fost in apartamentul victimei in intervalul de timp in care s-a presupus ca s-a comis crima, tinarul nu i-a convins pe anchetatori ca e nevinovat. Declaratiile, inclusiv cele ale unui controlor de autobuz si ale unui patron la care lucra Tudor, ca el a fost vazut in alta parte in perioada in care s-a comis crima, au fost inutile. Cea mai mare problema a tinarului a fost faptul ca a fost recunoscut de operatorul unei case de schimb valutar si se vehicula ideea ca Tudor a schimbat banii furati de la victima. Tudor Gheorghe a declarat ca a schimbat banii, echivalentul a 400 de euro, pentru ca Petre Marin, sub pretextul ca nu avea buletinul la el, l-a rugat pe el sa faca acest lucru. Petre Marin a confirmat declaratiile tinarului, dar degeaba.

„Ma consider vinovat…“

Atit anchetatorii, cit si judecatorii au considerat ca Tudor Gheorghe este cel vinovat, desi intre timp autorul crimei isi recunoscuse fapta. Marin Petre a inaintat presedintelui Tribunalului Gorj un memoriu in care recunoaste ca declaratiile date anterior sint false si ca el este autorul crimei. Marin Petre a recunoscut acest lucru si in fata completului de judecata, dar s-a considerat ca ambii au fost complici la crima. Adevaratul curs al evenimentelor a fost stabilit de autor in ultima declaratie, cind si-a recunoscut crima: „La vederea mea a intrat in panica si s-a speriat deoarece eu aveam pe fata un ciorap de dama de culoare neagra. Dindu-mi seama cum va reactiona Schinteie Maria, am hotarit sa o imobilizez pentru a nu putea sa alerteze vecinii. Nu stiu cu siguranta cum am reactionat pe urma, dar sigur i-am imobilizat miinile si am legat-o la gura cu un sort pentru a nu alerta vecinii… Domnule presedinte, mai fac urmatoarea precizare: Tudor Ion Gheorghe nu a fost cu mine in data de 28.06.2002 in locuinta lui Schinteie Maria si nu stia ca banii ce eu ii aveam asupra mea proveneau din locuinta ei, de unde eu i-am sustras prin efractie. Domnule presedinte, deoarece in urma abuzarii ce am efectuat-o asupra numitei Schinteie Maria eu ma consider vinovat de moartea acesteia, chiar daca nu am vrut in mod intentionat de a-i suprima viata“, spune Petre Marin in declaratia sa. Cu toate acestea, Tudor Gheorghe a fost condamnat la 23 de ani de inchisoare.

Sistemul nu a mai putut fi oprit

Aparatorul lui Tudor Gheorghe pe perioada in care procesul s-a aflat la Tribunalul Gorj a fost avocata Liliana Clima, ca si in cazul lui Marcel Tundrea. Avocata spune ca, dupa parerea ei, tinarul va avea aceeasi soarta. „Are alibi pentru toata perioada in care s-a comis crima. Singurul lucru care l-a incriminat este buletinul de schimb valutar. Din pacate, in cazul lui Tudor Gheorghe, nici macar testul ADN, care sa dovedeasca faptul ca nu e el autorul, nu se poate face pentru ca batrina nu a fost violata, iar alte probe de la autorul faptei nu s-au gasit. Petre Marin a cerut audienta la presedintele Tribunalului Gorj si si-a recunoscut vina, dar a facut acest lucru spre sfirsitul procesului. Degeaba a facut asta pentru ca nu s-a intimplat nimic ulterior. Tudor Gheorghe a fost condamnat, ca si Petre Marin, la 23 de ani de inchisoare“, a spus avocata.

„I-au cerut sa dea in scris ca nu va cere despagubiri“

Cei care incearca acum sa-l scoata pe tinar din inchisoare sint mama si fratele lui. Familia a facut recurs la Curtea de Apel Craiova, in speranta ca judecatorii de acolo se vor convinge ca Tudor Gheorghe nu este vinovat. Fratele lui Tudor Gheorghe, Tudor Gabriel, spune ca acestuia i s-a cerut sa declare in scris ca, daca va fi eliberat din arest preventiv, nu va cere despagubiri. „S-a dus procurorul Diaconescu la el si a spus ca, daca semneaza ca nu cere despagubiri, ii da drumul. Fratele meu nu a semnat“, a spus Tudor Gabriel. Purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, procurorul Dumitru Bocsan, a precizat ca nu poate da nici o declaratie in acest caz pentru ca hotarirea nu este definitiva, dosarul aflindu-se in recurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS