S-au afişat rezultatele contestaţiilor la bacalaureat. La nivelul judeţului Dolj, promovabilitatea a crescut cu 1,14 %, după reevaluarea lucrărilor. Pentru cele trei licee cu zero promovabilitate la această sesiune, situaţia nu s-a schimbat.
Rezultatele finale ale primei sesiuni de bacalaureat arată că la Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ din Malu Mare, Liceul „Aurelian Ianculescu“ din Cârcea şi Liceul „Beethoven“ din Craiova, nici un elev nu a promovat bacalaureatul. Este cel de-al treilea an consecutiv când situaţia primei sesiuni a acestui examen naţional se prezintă în acest fel.
Datele afişate de Ministerul Educaţiei indică faptul că rezultatele dezastruoase din ultimul timp au descurajat şi participarea la examen. Cei mai mulţi elevi care au absolvit liceul la aceste unităţi de învăţământ au ales să nu se mai prezinte pentru a susţine probele. Ceilalţi, care au dorit să-şi încerce şansa, au luat note sub cinci atât la limba şi literatura română, cât şi la matematică. Culmea este că întreaga echipă – conducerea şcolii şi cadrele didactice – primeşte calificative de bună desfăşurare a activităţii didactice la fiecare final de an.
48,24% promovabilitatea finală
De altfel, nici la nivelul judeţului Dolj datele nu indică o creştere spectaculoasă a promovabilităţii. Mai puţin de jumătate dintre absolvenţii de liceu a reuşit să treacă peste această sesiune, procentul final de promovabilitate fiind de 48,24%. „Numeric, 71 de elevi din Dolj au reuşit să promoveze sesiunea după contestaţii şi au crescut procentul de promovabilitate la licee cu aproape 2%. Şi putem da exemplul Colegiului Naţional «Gheorghe Chiţu» din Craiova, care înainte de contestaţii avea procent de promovabilitate 40,22%, iar după reevaluare a obţinut 42,62%, Liceul «Charles Laugier» avea procent de promovabilitate 38,98%, iar acum are 41,53%. Trebuie precizat şi faptul că la colegiile de top, «Fraţii Buzeşti», «Elena Cuza» şi «Carol I», nu s-a schimbat deloc procentul după reevaluarea lucrărilor“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.
Zeci de elevi şi-au diminuat nota la reevaluare
Recorectarea lucrărilor nu a adus numai creşteri favorabile, ci şi diminuări de note. S-a întâmplat şi celor cu rezultate bune. „Au fost 12 contestaţii făcute de elevi cu note între 9,50 şi 10. Au fost admise doar zece cereri de recorectare. După evaluare, patru lucrări au primit punctaj în minus şi şase în plus. Diminuarea nu a fost semnificativă, ci de 10 sau 15 sutimi“, a mai precizat vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Pentru alţi elevi, recorectarea lucrărilor a însemnat chiar trecerea de la stadiul de promovat la cel de nepromovat. A fost cazul candidaţilor care au obţinut note de cinci şi şase şi care au crezut că lucrarea lor merită o notă mai mare, fiind 42 de astfel de situaţii.
Elevii care nu au promovat această sesiune trebuie să ştie că se pot înscrie pentru bacalaureatul de toamnă, în perioada 15-19 iulie.