32.6 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCe înseamnă începerea urmăririi penale împotriva Antena TV Group şi Intact Publishing

Ce înseamnă începerea urmăririi penale împotriva Antena TV Group şi Intact Publishing

Începerea urmăririi penale împotriva a două persoane juridice este o noutate absolută în ce priveşte o instituţie media, însă urmărirea penală împotriva unor persoane juridice a devenit practică mai ales în zona evaziunii fiscale, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. DNA a anunţat marţi începerea urmăririi penale împotriva Antena TV Group şi SC Intact Publishing SRL, pe lângă începerea urmăririi împotriva Cameliei Voiculescu, asociat la cele două companii, şi împotriva lui Daniel Matiescu, director general la Intact Publishing. Practic, cele două companii, acuzate de şantaj la fel ca şi cele două persoane fizice, sunt de azi la mâna procurorilor, nimic nu poate mişca fără aprobarea lor.
Potrivit Legii nr. 278/2006, care reglementează răspunderea persoanelor juridice, companiile împotriva cărora s-a început urmărirea penală trebuie să-şi desemneze un reprezentant. Pasul următor este notificarea Registrului Comerţului, iar din acest moment societatea nu mai poate opera schimbări în structura acţionariatului (cesiuni etc.).
Apoi, procurorul de caz poate dispune, în timpul anchetei, măsuri asiguratorii sau măsuri preventive. Potrivit Codului de Procedură Penală, măsurile asiguratorii sunt proprirea de conturi, indisponibilizarea unor bunuri mobile şi imobile, a inscripţiilor ipotecare. Măsurile asiguratorii pot fi contestate la procurorul ierarhic superior.
Măsurile preventive pe care procurorul le poate lua sunt mult mai dure. Astfel, procurorul poate cere suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, în caz că vrea să-şi pună la adăpost activele. Apoi, procurorul poate solicita suspendarea fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social al persoanei juridice. Măsurile asiguratorii mai pot viza (art. 479 indice 1 şi 13 din CCP): interzicerea unor operaţiuni patrimoniale specifice care sunt susceptibile să antreneze diminuarea activului patrimonial sau insolvenţa, interzicerea de a încheia anumite acte juridice, interzicerea desfăşurării de activităţi de natura celor în exerciţiu sau cu ocazia cărora a fost comisă infracţiunea. Toate aceste măsuri sunt solicitate în instanţă şi luate de judecător.
Dacă persoana juridică este trimisă în judecată, pedepsele pe care le riscă merg de la amenda cuprinsă între 2.500 şi 2.000.000 de lei, suspendarea activităţii o perioadă de timp până la dizolvarea societăţii, plasarea sub supraveghere judiciară; interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de la unu la trei ani; afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare.
Instituţiile de presă sunt însă exceptate de la unele pedepse. În cazul de faţă, doar ultimele două pot fi aplicate, respectiv interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de la unu la trei ani; afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare.
Pe scurt, întreaga activitate a celor două persoane juridice, în acest caz SC Antena TV Group SA respectiv SC Intact Publishing SRL este, în acest moment, la mâna procurorilor DNA.
Cazul Intact-DNA survine la aproape cinci luni şi jumătate după raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare (MCV). Acesta arată că „au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar“ şi că „atacurile cu motivaţie politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat“. Sursa principală a campaniilor mediatice împotriva unor instituţii şi personaje-cheie ale justiţiei a fost identificată, atunci, de mai mulţi oameni de presă drept trustul lui Dan Voiculescu.
D. Tapalagă, C. Ionescu – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS