25.1 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalPicai bacu’! Ce mă fac?

Picai bacu’! Ce mă fac?

Puţin peste 50% dintre elevii de clasa a XII-a din judeţul Dolj nu au reuşit să treacă examenul de maturitate. Ce poate face, în ziua de astăzi, un elev fără bacalaureatul promovat? GdS a încercat să stea de vorbă cu câţiva angajatori şi s-a interesat de ofertele şcolilor postliceale, unde acest examen nu este necesar. Şomajul este şi el o opţiune.

Ai peste 18 ani, tocmai ce-ai dat examenul de bacalaureat, dar n-ai avut destul noroc. Viaţa, însă, nu se termină acum. Există şanse de angajare sau de studiu şi nu depind de acest examen. Când deschizi un ziar, ofertele se întind pe două pagini; cel puţin, cele serioase. „Bună ziua, sun şi eu în legătură cu anunţul. Dar am o problemă: tocmai ce-am dat bacul şi nu am reuşit să-l trec“, spun fiecăruia dintre interlocutorii mei.

Posturile de vânzătoare sau ospătăriţă, „blocate“ de experienţă, şi nu de bac

Aici începe să se vadă că angajatorii mai mici nu pun mare preţ pe studii, ci pe… experienţă. „Trebuie să mai fi lucrat în domeniu, oriunde, ca vânzătoare. Fără experienţă nu prea merge“, spune o doamnă de la o patiserie. Îi spun că n-am luat bacul şi mă consolează cum poate: „Îmi pare rău“.
La fel decurge discuţia şi pentru posturile de barmaniţă sau ospătăriţă. Un patron de terasă răspunde politicos şi-mi spune că n-are treabă cu studiile mele, ci, la fel, cu experienţa. „Am o terasă şi căutam un om. Am nevoie de un singur om şi prefer să-l găsesc cu experienţă. Nu are nici o legătură bacalaureatul“, explică bărbatul. Alt patron este mai înţelegător şi-mi dă o şansă să discutăm despre bani la magazinul lui de haine şi încălţăminte: „Nu e nici o problemă cu examenul, pe mine un pic de experienţă m-ar interesa. Dar puteţi veni mâine la interviu“.

Bonă şi distribuitor de pliante, cea mai bună alegere

Nu îndrăznesc să sun la anunţurile care cer clar experienţă în domeniu. Încerc, însă, pentru un post de distribuitor pliante. „Aveţi minim 18 ani? Noi căutăm colaboratori pentru distribuire pliante la cutii poştale de la case şi blocuri. Dacă sunteţi interesată, vă aşteptăm la un interviu. Banii se dau în funcţie de cantitatea de pliante şi greutatea fiecărui pliant“. Sună bine, dar… e cam greu.
Dau cu privirea de un anunţ care spune „angajăm bonă tânără pentru timpul vacanţei“. Îmi răspunde o femeie căreia îi spun că fiica mea nu a reuşit să promoveze bacalaureatul şi că încerc să-i găsesc ceva de făcut. „Noi căutăm o bonă care să stea în cursul zilei cu o fetiţă care este în clasa a III-a şi să se joace, dar doar pe perioada verii. Vă aşteptăm la interviu“, spune vocea de la celălalt capăt al firului. Astfel de anunţuri sunt sute şi demonstrează că nu bacalaureatul contează, ci experienţa în domeniu.

Şcolile postliceale, o variantă

Pentru absolvenţii de liceu, dar nu cu bacalaureat, care doresc să-şi continue studiile, stau la dispoziţie şcolile postliceale. Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret“ este o opţiune pentru cine vrea să devină analist programator, tehnician electromecanic auto, cosmetician, creator-proiectant îmbrăcăminte, agent vamal şi asistent de gestiune. Taxa este de 1.400 de lei pe an, iar 40% trebuie plătită până pe 15 septembrie. Înscrierile sunt programate până la completarea numărului de locuri.
Alte opţiuni sunt Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana“ din Craiova, unde se percepe o taxă anuală de 2.000 de lei, iar doritorii se pot înscrie până pe 10 august, dar şi Şcoala Postliceală Sanitară de stat „Charles Laugier“. Aici, cei fără bacalaureat pot da examen de admitere pentru un loc la buget sau pot opta pentru un loc la taxă, unde selecţia se face pe bază de dosar, luându-se în considerare media celor patru ani de liceu. Înscrierile se fac până pe 10 septembrie.

Altă opţiune: indemnizaţia de şomaj

Cei fără bac mai au o variantă: se pot înscrie în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj până pe 28 august, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă. Pentru asta, ei trebuie să prezinte actul de studii din care să reiasă că sunt absolvenţi ai promoţiei 2013 în original şi o copie după cartea de identitate.
Dacă, după 60 de zile de la absolvire, persoana nu a reuşit să-şi găsească loc de muncă, ea trebuie să depună un dosar pentru indemnizaţia de şomaj, care conţine planul de mediere emis anterior, copii şi originale ale cărţii de identitate, certificatului de naştere, certificatului de căsătorie (dacă este cazul), adeverinţei medicale şi adeverinţei cu veniturile de la Administraţia financiară.
AJOFM Dolj organizează, gratuit, şi programe de formare profesională la care se pot înscrie absolvenţii de liceu.

8.973 de absolvenţi s-au înregistrat ca şomeri

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, citată de Mediafax, de la începutul anului s-au înregistrat ca şomeri 8.973 de absolvenţi, dintre care 770 sunt indemnizaţi. În prima parte a lunii iulie, au fost înregistraţi 1.650 de absolvenţi, dintre care 1.446 de învăţământ liceal şi postliceal, 130 de învăţământ primar, gimnazial şi profesional şi 74 de învăţământ universitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS