Doljenii s-au „trezit“ şi au început să ceară înmatricularea maşinilor fără a achita contravaloarea timbrului de mediu, în baza unui act de partaj voluntar redactat şi autentificat de un notar public.
Cei care vor să-şi cumpere o maşină însă nu doresc ori nu au bani pentru a achita timbrul de mediu, care în cazul unor maşini ajunge la câteva mii de euro, au găsit deja o „portiţă“ pentru a fenta OUG nr. 9 din 19 februarie 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
Faţă de celelalte legi prin care statul încasa taxa de primă înmatriculare ori taxa de poluare, OUG nr. 9/2013 aduce câteva excepţii în plus de la plata timbrului de mediu. Timbrul nu se plăteşte atunci când vehiculele sunt în categoria celor istorice, sunt donate unor instituţii ale statului, intrate în proprietatea statului prin confiscare, destinate competiţiilor sportive ori moştenite. „Slăbiciunea“ acestei ordonanţe a fost descoperită de avocaţi la art. 8, lit. f a OUG nr. 9/2013, care spune că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Actul normativ nu face însă nici un fel de precizări privind neplata timbrului atunci când vehiculele sunt dobândite prin partaj.
Aşa s-a descoperit că un vehicul se poate înmatricula fără plata timbrului de mediu printr-un simplu act de partaj voluntar întocmit în faţa unui notar.
Partajul voluntar este reglementat în Codul Civil, la art. 1.144: dacă toţi moştenitorii sunt prezenţi şi au capacitate de exerciţiu deplină, partajul se poate realiza prin bună învoială, în forma şi prin actul pe care părţile le convin. Dacă nu sunt prezenţi toţi moştenitorii ori dacă printre ei se află minori sau persoane puse sub interdicţie judecătorească ori persoane dispărute, atunci se vor pune sigilii pe bunurile moştenirii în cel mai scurt termen, iar partajul voluntar se va realiza cu respectarea regulilor referitoare la protecţia persoanelor lipsite de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă ori privitoare la persoanele dispărute.
Cum se scapă de plata taxei
Craioveanul Popescu cumpără un autoturism dintr-o ţară UE pe numele său, după care vinde maşina în baza unui act de mână fiului şi nurorii sale. Aceştia din urmă merg la un notar cu actul respectiv şi solicită legalizarea unui act de partaj voluntar prin care fiul lui Popescu devine singurul proprietar al maşinii. Ulterior, în baza acestui act, proprietarul autoturismului cere Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) scutirea de la plata timbrului de mediu pentru autoturismul respectiv.
Reprezentanţii SPCRPCIV Dolj susţin că, în ultimele două săptămâni, 14 doljeni au cerut înmatricularea unor autoturisme dobândite în urma partajului voluntar, cereri care au şi fost aprobate.
„Noi am primit până acum 14 astfel de cereri. Am cerut lămuriri de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi le-am aprobat, după care am menţionat în baza de date că au fost înmatriculate în baza unui act de partaj“, a explicat comisarului-şef Constantin Stan, şeful SPCRPCIV Dolj.
Funcţionarii de la Înmatriculări au ţinut să precizeze că cei care şi-au înmatriculat astfel maşinile au scăpat de plata timbrului de mediu, însă cei care le vor cumpăra de la ei sunt obligaţi să achite această taxă.
Nu vrea notarul, există… avocatul
Notarii publici nu prea sunt de acord cu „ocolirea“ timbrului de mediu, astfel că mulţi evită să încheie astfel de acte autentice. Gheorghe Ciovică, vicepreşedintele Camerei Notarilor Publici Craiova, a explicat pentru GdS că Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a recomandat ca notarii să încheie acte de partaje voluntare numai atunci când partajele sunt reale şi nu urmăresc eludarea legii care prevede achitarea timbrului de mediu pentru înmatricularea unui vehicul.
„În cazurile care ne-au fost semnalate, starea de indiviziune era creată prin dobândirea în comun de mai multe persoane, neînrudite şi uneori domiciliate în oraşe diferite, a unui autoturism, ceea ce reprezintă în opinia noastră o provocare forţată a unei asemenea stări de indiviziune. (…) Notarii publici au obligaţia de a verifica în prealabil întocmirii actelor notariale că solicitarea nu contravine bunelor moravuri şi ordinii de drept“, a precizat Uniunea Naţională a Notarilor Publici.
Chiar dacă se lovesc de refuzul notarilor de a încheia astfel de acte, doljenii care vor să-şi înmatriculeze o maşină şi să nu plătească statului timbrul de mediu pot apela la un avocat. Actul de partaj voluntar, fiind unul sub semnatură privată, se poate încheia şi în faţa unui avocat.
Ulterior, dacă funcţionarii de la Înmatriculări refuză înmatricularea vehiculului pentru că actul prezentat nu este autentic, refuzul poate fi atacat în instanţă, unde, cel mai probabil, procesul va fi câştigat.
„Aceste acte pot fi încheiate şi în prezenţa unui avocat, cu condiţia să primească dată certă, să fie certificată data la care s-a făcut partajul voluntar. Trebuie precizat că aceste acte nu au însă valoarea unora autentice, încheiate în faţa unui notar“, a precizat avocata Adriana Elena Belu, din cadrul Baroului Dolj.
Mai puţine maşini noi
Potrivit informaţiilor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în luna mai a acestui an s-au înmatriculat în judeţul Dolj 1.107 autoturisme. Dintre acestea, 40 au fost noi, 672 la mâna a doua, aduse din state UE, iar 395 au fost reînmatriculate. Spre comparaţie, în luna mai a anului trecut, în Dolj s-au înmatriculat 1.278 de maşini, din care 130 noi, 413 la mâna a doua şi 735 de reînmatriculări. Cele mai multe maşini noi cumpărate în mai 2013 au fost Dacia şi Ford, câte nouă unităţi, restul producătorilor vânzând între una şi patru maşini. În mai, anul trecut, pe primul loc a fost Ford, cu 29 de maşini vândute în Dolj, urmat de Dacia, cu 28 de maşini, şi Renault, cu 13 autoturisme. În luna mai a acestui an, Renault a vândut numai o maşină.
Înmatriculări prin partaj
Cele mai multe înmatriculări fără plata timbrului de mediu au fost făcute până în prezent în Maramureş. Comisarul-şef Florin Sironca, şeful Serviciului de Înmatriculări Maramureş, a precizat pentru Evenimentul Zilei că, în ultima lună, peste 800 de persoane au cerut această scutire pentru autoturisme. Alte judeţe în care s-au făcut mai multe astfel de înmatriculări sunt Cluj şi Hunedoara.