Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a întâlnit, astăzi, cu ministrul francez al comerţului exterior, Nicole Bricq, şi a participat la discuţiile în plen ale delegaţiilor oficiale române şi franceze conduse de premierii celor două ţări. Întâlnirile au avut loc în cadrul vizitei la Bucureşti, în perioada 11 – 12 iulie, a delegaţiei oficiale conduse de premierul francez, Jean-Marc Ayrault.
Întrevederea ministrului român al economiei cu ministrul comerţului exterior din Franţa se înscrie în contextul acţiunilor prevăzute în noua foaie de parcurs a parteneriatului strategic dintre cele două ţări şi a vizat principalele direcţii de consolidare a comerţului bilateral.
Partenerii de dialog au evocat complementarităţile celor două economii şi valenţele acestora pentru amplificarea şi diversificarea relaţiilor comerciale dintre România şi Franţa. Discuţiile au abordat şi aspecte legate de prezenţa firmelor franceze în proiecte de investiţii, precum şi a cooperării economice.
O atenţie specială a fost acordată aspectelor legate de reindustrializare şi creşterea competitivităţii economice, preocupări prioritare la nivel european şi pe agendele economice ale celor două ţări.
A fost evaluat şi apreciat pontenţialul de colaborare în domeniul policitii comerciale a Uniunii Europene, în special în privinţa acordurilor de liber schimb cu terţe pieţe.
Cei doi miniştri au convenit asupra modalităţilor de colaborare în privinţa schimbului de bune practici şi experienţă în domeniul promovării comerţului exterior.
La 31.03.2013, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost 1654,5 milioane Euro (+ 4,07% faţă de perioada similară din 2012), din care export 815 milioane Euro (+4,55%) şi import 839,4 milioane Euro (+3,60%). Balanţa comercială a înregistrat un sold negativ de -24,3 milioane euro, ponderea comerţului cu Franţa în total comerţ exterior fiind de 6,83% (respectiv, 7,04% la export şi 6,64% la import). La 31 mai 2013, în România erau înregistrate 7351 societăţi comerciale cu capital francez (3,96% din totalul firmelor cu participare străină de capital), cu un volum al capitalului social subscris de 2043,04 milioane Euro, respectiv 6,08% din totalul investiţiilor străine directe, Franţa situându-se pe locul 5 în clasamentul investitorilor străini, după Olanda, Austria, Germania şi Cipru.