Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că la Secretariatul General al Guvernului (SGG) sunt persoane care au salariii mult mai mari decât al său.
„Există încă o altă anomalie: în structurile noastre administrative, ministrul sau prim-ministrul în general au salariul cel mai mic. Pe la mine, pe la SGG, am oameni care au salarii mult mai mari decât mine şi până la urmă salariul cel mai mare din ţară în administraţie trebuie să fie al preşedintelui, al doilea al primului-ministru, al treilea al miniştrilor. Nu se poate să am angajaţi care câştigă de trei ori cât mine. Nu are sens, nu are logică. Poate muncesc mai mult, dar în viziunea acelei reforme a salarizării în administraţie, salariile mari pot să scadă, cum salariile mici trebuie să crească“, a spus Ponta.
El a arătat că viitorul proiect al salarizării bugetarilor ar putea conduce la scăderi de salarii. „Da. Salariile mari pot să scadă. Pentru ca să poţi să le măreşti pe cele mici trebuie să tai din cele mari şi nu e nimic rău în asta“, a spus Ponta.
Premierul a arătat că ideea de a avea în acelaşi sistem bugetar diferenţe de la unu la 30 este inacceptabilă.
„Nu cred că se întâmplă în nici o firmă privată ca între salariul cel mai mic şi salariul cel mai mare să fie raportul de unu la 30. S-a vorbit de unu la 15. Mie mi se pare mare şi unu la 15“, a spus Ponta, care a arătat că în continuare în domeniul bugetar sunt salarii mai mari decât în zona privată, în condiţiile în care performanţa administraţiei publice nu e pe măsură.
Propunerea angajării unui consultant străin pe salarii a fost
respinsă
Guvernul a discutat propunerea Ministerului Muncii ca pentru redactarea noii legi a salarizării bugetarilor să fie angajat un consultant străin, dar a decis în final să respingă această variantă şi să apeleze la resurse interne, au comunicat agenţiei Mediafax reprezentanţii Biroului de Presă.
„A fost aprobat memorandumul prezentat de Ministerul Muncii pe tema salarizării bugetarilor, dar cu resurse interne, fără consultanţă externă“, au declarat reprezentanţii Biroului de presă al guvernului.
În urmă cu trei ani, Legea-cadru a salarizării în sectorul public a fost redactată cu sprijinul Băncii Mondiale.
Agenţia Mediafax a anunţat, în urmă cu trei săptămâni, citând un document guvernamental, că noul sistem de salarizare a bugetarilor va include, începând cu anul viitor, majorări anuale de salarii, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.
Prin noua lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice pregătită de guvern pentru 2014 şi anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale, folosind un coeficient I în valoare de 800 de lei, corespunzător salariului minim brut pe ţară de la 1 iulie, şi coeficienţii de ierarhizare existenţi, iar diferenţa dintre două clase de salarizare succesive va fi păstrată la 2,5%.
Mediafax