33.7 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoză letală pentru minimum 3.000 de câini

Doză letală pentru minimum 3.000 de câini

Scandalul adăpostului canin de la Pod Breasta pare să nu ia sfârşit. Reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor din Craiova aduc noi acuzaţii la adresa celor care răspund de acest adăpost canin, susţinând că acesta funcţionează peste capacitatea maximă de 500 de locuri, că animalele ar fi eutanasiate, că iubitorii de animale plătesc sume considerabile pentru a adopta animale care mor la numai o zi din momentul adopţiei. Conform caietului de sarcini privind achiziţiile pentru serviciile veterinare, SC Salubritate Craiova a solicitat, în luna aprilie 2013, oferte pentru cumpărarea a 300 de doze de Eutanasil T61 de 50 ml/per flacon pentru stabilimentul canin Făcăi-Breasta. Am cerut părerea unui medic veterinar craiovean care ne-a menţionat că pot fi omorâţi între 3.000 şi 6.000 de câini cu o astfel de cantitate de Eutanasil.
„Un lucru este clar: câinii sunt eutanasiaţi, tocmai din acest motiv nici nu ni se permite accesul în incinta adăpostului. Toate informaţiile pe care le deţinem le avem de la craiovenii care merg zilnic să ia în adopţie câini. Cantitatea de Eutanasil pe care au cerut-o în caietul de sarcini vorbeşte de la sine. În anii trecuţi, din câte cunoaştem, au fost eutanasiaţi maximum 20 de câini, iar acum au nevoie de o doză pentru 6.000 de suflete? Cei de la adăpostul canin încalcă flagrant legea. Au ajuns să ţină câte şapte câini într-o cuşcă, deşi legea spune că nu trebuie să depăşească maximum patru. Animalele nu sunt hrănite corespunzător, sunt extrem de slabe şi bolnave, multe suferă de jigodie, ceea ce ne dovedeşte clar că nu li se administrează tratamente sau vaccinuri corespunzătoare. Avem dovezi pe care ni le-au pus la dispoziţie craiovenii care au plătit chiar şi 500 sau 600 de lei pentru a adopta un câine care a doua zi a murit. Oamenii au mers însă şi au solicitat necropsia pentru animalele adoptate. Avem certificate în acest sens din care reiese că aveau jigodie sau alte boli. Chiar astăzi (ieri – n.r.) un craiovean care a mers la adăpostul de la Breasta ne-a semnalat că există un câine cu ochiul scos. Este revoltător ce se întâmplă. Am depus plângeri la poliţie, la Garda de Mediu, la Direcţia Sanitar-Veterinară şi chiar la organizaţiile europene pentru apărarea drepturilor animalelor“, a spus preşedinta Asociaţiei „Viaţa Animalelor“, Aurelia Loacă. Aceasta susţine că adăpostul canin nu corespunde din punct de vedere veterinar, că patrupedele stau în soare, rabdă de sete, iar temperatura din cuşti este sufocantă, câinii suferind de rele tratamente. Asociaţia „Viaţa Animalelor“ a solicitat instanţei pe calea ordonanţei preşedenţiale să i să permită accesul în adăpost, iar instanţa a acordat termen de judecată pe 12 iulie.

Salubritatea susţine că mai sunt locuri
în adăpost

Am solicitat un punct de vedere şi reprezentanţilor SC Salubritate Craiova SRL, pentru a afla câţi câini se află în prezent în adăpost, dar şi câţi craioveni au solicitat
adopţia unui câine şi cât au plătit. Răspunsul a fost total pe lângă întrebare.
„În prezent, nu a fost atinsă capacitatea maximă a adăpostului. Persoana care solicită revendicarea/adopţia unuia sau mai multor câini de la adăpostul canin trebuie să depună o cerere în acest sens la sediul SC Salubritate Craiova SRL. Formularul tipizat necesar este disponibil la secretariatul unităţii noastre. Cu formularul astfel înregistrat, petentul merge la adăpostul canin Pod Breasta, unde se vor trece pe formularul menţionat numerele de crotalii ale animalului/animalelor revendicate, precum și operaţiile sau tratamentele efectuate în perioada cazării acestora la adăpost. Se emite pe loc factura reprezentând contravaloarea tuturor serviciilor trecute pe solicitare, inclusiv capturarea şi cazarea animalelor de la data capturării, la tarifele aprobate prin HCLM nr. 417/2011. Persoana care solicită revendicarea/adopţia va plăti apoi această factură, patrupedele urmând să fie eliberate pe baza chitanţei de plată.
Ca atare, nu există o anumită taxă de adopţie, cel care revendică animalul plătind doar contravaloarea serviciilor efectuate de la ridicarea animalului şi până la revendicare (capturare, crotaliere, sterilizare, cazare/zi, vaccinare etc.)“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS