34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova n-are afaceri, dar e plină de clădiri de birouri

Craiova n-are afaceri, dar e plină de clădiri de birouri

Craiova n-are afaceri. Are, însă, din ce în ce mai multe centre de afaceri. Este vorba de clădiri de birouri care apar în toate zonele oraşului precum ciupercile după ploaie. Cine o să le umple? Aceasta e întrebarea…

Dacă ar fi să ne luăm după numărul clădirilor de birouri care se ridică în ultima vreme în Craiova, am putea crede că afacerile sunt deosebit de înfloritoare în acest oraş. Astfel de imobile de birouri apar te miri pe unde, majoritatea fiind ridicate cu finanţare parţială din fonduri europene. Cât de utile sunt, asta e însă  altă problemă.

Două – gata, încă una – în construcţie

Doar în zona centrală a municipiului au apărut în ultima vreme două astfel de clădiri de birouri.
În aprilie 2013, a fost inaugurat Centrul pentru Dezvoltarea Serviciilor şi Afacerilor „Blue Wings“, de lângă Piaţa Veche. Imobilul are o suprafaţă utilă de 4.932 mp şi aparţine fostului fotbalist Pavel Badea, în prezent om de afaceri şi consilier local (PNL). Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 17,3 milioane de lei, din care 9,5 milioane de lei din fonduri europene.
O altă clădire cu destinaţie de birouri s-a ridicat lângă Ciupercă, la intersecţia bulevardelor Ştirbei Vodă şi 1 Mai. Recent finalizat, imobilul „Project Wise“ al firmei Polystart Invest SRL e descris drept „singura clădire verde din sud-vestul României“. Blocul de sticlă S+P+11 găzduieşte birouri, dar şi spaţii multifuncţionale cu destinaţia servicii şi producţie. Proiectul a avut o valoare totală de 23 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei din fonduri europene.
Luna trecută a fost finalizată o altă clădire de birouri. Situat în zona centrală, pe strada Mihai Viteazul, imobilul P+3, cu circa 200 mp utili pe fiecare nivel, a fost recent oferit spre închiriere.
Nu demult, lângă Centrul Multifuncţional din Romaneşti, a început construcţia Centrului de Dezvoltare Tehnologică şi Excelenţă în Afaceri. Acest centru de afaceri constă într-o clădire P+1 cu o suprafaţă construită desfăşurată de 807 mp, care va include o sală multifuncţională şi şase birouri la parter, plus alte 11 birouri la etaj. Clădirea va utiliza panouri solare pentru apă caldă şi încălzire, iar pentru iluminatul interior şi exterior se vor folosi lămpi foarte economice, tip LED. Valoarea totală a proiectului este de circa 4,5 milioane de lei, din care 315.000 de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 1,7 milioane de lei reprezintă cofinanţare de la bugetul local, iar peste 1,4 milioane de lei este contribuţia Uniunii Europene.

Alte clădiri de birouri în pregătire

În curând vor începe lucrările şi la al doilea centru de afaceri din aceeaşi incintă. E vorba de Centrul de Sprijin al IMM-urilor şi Institutelor de Cercetare şi Inovare, licitaţia pentru desemnarea constructorului fiind în curs de desfăşurare. Valoarea proiectului este de 4,1 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei bani europeni şi circa 300.000 de lei reprezintă valoare nerambursabilă din bugetul naţional. Astfel se va realiza o clădire P+1, cu o suprafaţă utilă de 824,80 mp, care include, printre altele, o sală de prezentări de 77 mp, patru birouri având între 20-40 mp fiecare, plus încă şase birouri cu suprafeţe între 41-58 mp.
Tot în acest an ar urma să demareze şi construcţia unui al treilea centru de afaceri care să fie ridicat pe locul fostului Târg din Romaneşti. Vorbim despre „Business Center Sud Craiova“, un imobil P+1cu o suprafaţă utilă de aproximativ 1.000 mp, destinată tot birourilor. Investiţia are valoarea totală de cinci milioane de euro, din care 1,6 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene, alte 1,3 milioane fiind contribuţie nerambursabilă din bugetul naţional.
În paralel cu aceste proiecte cu fonduri europene ale Primăriei Craiova, ar urma să fie ridicate şi centre de afaceri ale investitorilor privaţi. Spre exemplu, Consiliul Local municipal a aprobat, săptămâna trecută, Planul Urbanistic de Detaliu referitor la construirea de către fostul fotbalist Rodion Cămătaru a Centrului pentru Excelenţă în Afaceri „Universitaria“, cu regim de înălţime S+P+3. Imobilul va fi ridicat pe strada A.I. Cuza nr. 42, vizavi de Universitate, chiar la intersecţia cu strada Arieş, pe locul unde se afla un părculeţ şi o terasă. Clădirea va trebui să respecte arhitectura zonei. Între acest centru de afaceri şi fostul Teatru de Păpuşi se va ridica încă o clădire nouă – este vorba de un hotel Hilton, pe un teren care-i aparţine lui Robert Anthony Tiberiu Siclitaru.
Şi tot în şedinţa de săptămâna trecută, legislativul municipal a aprobat un alt Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), referitor la construirea unui imobil cu destinaţia de birouri şi locuinţe colective, cu regim de înălţime S+P+4, la Groapă, aproape de intersecţia bulevardului Nicolae Titulescu cu strada Opanez. Clădirea va fi ridicată pe un teren de 413 mp, proprietatea soţilor Marian şi Daniela-Denisa Coveianu, şi va avea spaţii de birouri la parter şi la primul etaj, celelalte niveluri fiind destinate amenajării unor locuinţe.

Bloc cu cântec

Investiţia lui Marian şi Daniela-Denisa Coveianu e una pentru care consilierii locali riscă să scoată bani din propriile buzunare, pentru că au pus beţe-n roate în mai multe rânduri proprietarilor acestui teren. Povestea sună cam aşa: pe 15 februarie 2011, soţii Coveianu au solicitat Consiliului Local Craiova aprobarea PUD-ului pentru blocul menţionat mai sus, care urma să fie ridicat pe bulevardul Nicolae Titulescu, la nr. 62A. Neprimind nici un răspuns, proprietarii terenului au revenit pe 6 aprilie 2011 cu o nouă cerere către municipalitate, privind aprobarea PUZ-ului pentru construcţia ce intenţionau să o ridice. Nici aceasta nu a fost soluţionată de Consiliul Local Craiova, invocându-se apariţia unor acte normative noi. Dar aceste noi acte normative priveau documentaţiile urbanistice elaborate în baza unor certificate de urbanism emise de la 1 februarie 2011, ori soţii Coveianu aveau certificat de urbanism eliberat pe 8 iulie 2010. Aşa că proprietarii terenului s-au adresat instanţei, dând Consiliul Local Craiova în judecată. Şi au câştigat, judecătorii stabilind că municipalitatea craioveană a vrut în mod greşit să aplice retroactiv o dispoziţie legală nouă.
În urma acestui proces, soţii Coveianu s-au adresat din nou Consiliului Local Craiova, solicitând discutarea şi aprobarea – pe 29 martie 2012 – a PUD-ului şi PUZ-ului menţionate. Însă, în şedinţa din 29 martie 2012, Consiliul Local Craiova a respins proiectul de hotărâre, fără o justificare obiectivă a votului negativ. Şi soţii Coveianu s-au adresat iar justiţiei. Cum era de aşteptat, au câştigat din nou.
Instanţa a obligat Consiliul Local Craiova să aprobe PUD-ul soţilor Coveianu în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii (14 februarie 2013), sub sancţiunea plăţii unor penalităţi de întârziere de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Numai că legislativul municipal a depăşit acest termen impus de instanţă cu peste… 100 de zile! Asta înseamnă peste 10.000 de lei pe care Consiliul Local Craiova trebuie să-i plătească investitorului. Din vina cui? Rămâne de văzut şi, mai ales, de… imputat celui sau celor vinovaţi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS