14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZiua împotriva obezităţii, celebrată astăzi în Europa

Ziua împotriva obezităţii, celebrată astăzi în Europa

Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de deces la nivel global, iar datele arată că în statele Uniunii Europene între 8 şi 25% dintre adulţi sunt obezi. Conform Comisiei Europene, aproximativ trei milioane de şcolari din Europa sunt obezi şi aproximativ 85.000 devin obezi în fiecare an. Obezitatea este însă un fenomen care poate fi prevenit, iar lupta împotriva ei de la cea mai fragedă vârstă are cele mai mari şanse de reuşită.

De aceea, în fiecare an, a treia sâmbătă a lunii mai este considerată Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO), iar campanii de conştientizare a acestei afecţiuni au loc în întreaga Europă. Tema aleasă pentru celebrarea ZEIO în anul 2013 se referă la necesitatea intervenţiei conjugate a tuturor celor implicaţi în creşterea copiilor, pentru adoptarea unor măsuri de prevenire a apariţiei obezităţii în rândul tinerelor generaţii. Scopul campaniei este sensibilizarea populaţiei în privinţa efectelor negative ale obezităţii asupra organismului tânăr, având ca element central colaborarea tuturor actorilor implicaţi.

Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj celebrează în data de 18 mai Ziua Europeană împotriva Obezităţii, iar sloganul campaniei este „Împreună pentru creşterea unor generaţii fără greutate”. Asta pentru că obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul, iar adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos.

Potrivit DSP, obiectivele acestei campanii derulate şi în Dolj prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari şi prin cabinetele de medicină de familie sunt: conştientizarea importanţei prevenirii obezităţii încă de la vârsta copilăriei, cu accent pe rolul familiei; informare privind situaţia actuală şi de perspectivă a prevalenţei obezităţii în rândul copiilor şi adulţilor; conştientizarea tuturor actorilor implicaţi privind colaborarea în problematica obezităţii la copil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS