17.9 C
Craiova
duminică, 4 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-au ieftinit grâul şi porumbul în târgurile din judeţ

S-au ieftinit grâul şi porumbul în târgurile din judeţ

Cerealele s-au ieftinit pentru că oamenii scot cantităţi mai mari din gospodării, întrucât estimează un an agricol bun, datorită vremii.

Preţurile cerealelor care se comercializează (cu baniţa, veche unitate de măsură care în Oltenia are o capacitate de aproximativ 15 kilograme) prin târgurile din comunele doljene scad considerabil de la o săptămână la alta odată cu schimbarea condiţiilor meteo. Baniţa de porumb şi de grâu se vinde acum cu 14 lei în zonele cerealiere şi cu 16 lei în zonele în care nu sunt estimate producţii foarte mari la hectar anul acesta. Preţurile practicate acum la târgurile de săptămână din judeţ sunt mult mai mici decât cele din 2012, când, din cauza secetei şi a producţiilor slabe, preţurile urcaseră foarte mult.

La Pleniţa, porumbul se vinde cu preţuri sub un leu pe kilogram

La târgul de săptămână din Pleniţa, vineri, porumbul şi grâul aveau preţuri de 14 lei pe baniţă, în scădere faţă de săptămâna anterioară, când se vindea cu 15 lei pe baniţă. Raportat la kilogram, înseamnă că cerealele se vând acum cu preţuri de 0,93 lei pe unitatea de măsură luată în calcul. „Astăzi se vându cu 14 lei pe baniţă, dar vinerea trecută a fost de 15 lei. Sunt preţuri mai bune ca anul trecut. Atunci s-a dat şi grâul, şi porumbul cu 16-17 lei pe baniţă, din cauză că a fost secetă şi nu prea s-a făcut producţie. De la o săptămână la alta va mai scădea preţul, pentru că lumea vede că se face recolta anul acesta şi începe să scoată la vânzare grâul de anii anteriori“, a declarat pentru GdS, primarul din Pleniţa, Mihai Puiu Calafeteanu. El a adăugat că în târgul de săptămână din comună sunt din ce în ce mai multe cereale scoase la vânzare.

La Moţăţei, agricultorii înlocuiesc porumbul cu mazărea furajeră

Constantin Enea, primarul din Moţăţei, anticipează că va scădea şi mai mult preţul cerealelor, pentru că vremea ploioasă prevesteşte recolte bune. Cerealele se vindeau anul trecut la preţuri uriaşe la particulari. „Actualmente, se vinde porumbul cu 14 lei pe baniţă şi cam aşa sunt preţurile prin zonă pe aici, de la Pleniţa până la Poiana Mare. Vin particulari şi mai cumpără. Anul trecut, au fost destul de mari preţurile – între 18-20 de lei – că nu s-a făcut producţie mare. Anul acesta, vor fi preţuri şi mai mici pentru că oamenii înlocuiesc cultivarea porumbului cu mazărea furajeră, care este un furaj şi mai bun pentru animale“, a spus primarul din Moţăţei. El a menţionat că în 2013 sunt cultivate peste 1.000 de hectare cu mazăre furajeră în comună, iar această cultură, relativ nouă pentru agricultori, prinde teren în zonă, datorită faptului că se recoltează în iulie, nu necesită muncă suplimentară şi lasă solul bogat în elemente nutritive. „Mazărea este recoltată în vară, iar până toamna solul e gata pregătit pentru înfiinţarea altor culturi. Este un furaj foarte bun pentru pui, pentru raţe, pentru porci şi mai prezintă o particularitate: lasă solul bogat în azot şi aproape că nu mai este nevoie de fertilizare la anul. Dacă este amestecată cu grâu şi cu orz, mazărea constituie o  hrană mai bună pentru păsări, chiar decât porumbul“, a menţionat edilul Constantin Enea.

În Dăbuleni, preţurile se menţin

În altă parte a judeţului, preţurile practicate de particulari la cereale sunt similare cu cele de anul trecut, spune primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, din cauză că seceta a făcut ravagii în zonă. „E cam puţin grâu pe piaţă, că nu s-a făcut anul trecut. Şi porumb la fel. Preţurile sunt de 16 lei, cam la fel ca anul trecut“, a spus Drăgoi. El a adăugat că în zonă a fost o cerere mai mare de cereale, iar oferta destul de redusă, fapt ce a condus la menţinerea preţurilor de anul trecut.

Cerealele au atins preţurile dinainte de criză pe pieţele internaţionale

Pe Bursele mari de mărfuri ale lumii cotaţiile grâului şi porumbului s-au diminuat, brokerii spunând că s-a ajuns la situaţia de dinaintea crizei, adică la preţuri mai mici. Potrivit Banknews.ro, brokerii citaţi susţin că vremea bună din SUA şi Europa va duce la producţii mai bune anul acesta, fapt ce conduce la scăderea cotaţiilor cerealelor. De la începutul anului 2013 şi până în prezent (la sfârşitul zilei de 24 aprilie), cotaţia porumbului a scăzut cu aproximativ 12,6%, iar cea a grâului – cu circa 12%, ajungând la nivelurile din iunie 2012. Condiţiile meteo favorabile din SUA, cel mai mare producător şi exportator de porumb, au lăsat loc speculaţiilor privind producţiile viitoare în creştere. În acelaşi timp, scăderea preţului grâului a fost favorizată de creşterea exporturilor de cereale din Rusia, precum şi de vremea favorabilă noilor culturi în Europa, Rusia şi Kazahstan, care ar putea conduce la producţii mai mari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS