Ultima zi in care craiovenii care doresc sa faca un gest crestinesc pot lua acasa de sarbatorile de Paste un copil din centrele de plasament este astazi. Desi, initial mai multe persoane si-au manifestat dorinta de a oferi copiilor abandonati caldura sarbatorilor petrecute in sinul unei familii, pina ieri fusesera inregistrate numai noua cereri in acest sens. Majoritatea „parintilor de ocazie“ au peste 35 de ani si au deja acasa unul sau doi copii.
„Cind au fost depuse cererile, fiecare si-a manifestat interesul pentru anumiti copii. Preferate au fost fetitele intre patru si sase ani, lucru care ne-a ingreunat oarecum misiunea, pentru ca dintre cei 17 copii selectionati pentru acest program, copii care nu au unde sa mearga de sarbatori, majoritatea sint ori sub trei ani, ori peste zece ani“, a spus Astrid Ivanus, purtatoarea de cuvint a Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj.
Celor care au ales sa petreaca sarbatorile alaturi de copii institutionalizati li s-a facut o ancheta sociala de catre primaria de domiciliu. Ei i-au cunoscut deja pe copii zilele trecute, dupa ce in prealabil micutii si-au manifestat dorinta de a serba Pastele in familiile „de imprumut“. Acolo unde un membru al familiei este deja asistent maternal, s-a mers pe varianta aducerii in familia respectiva, pe perioada sarbatorilor, si a fratilor sau rudelor minorului incredintat, in cazul in care acestea se afla tot in centrele de plasament.
Pe copiii cu handicap nu ii vrea nimeni!
Chiar daca in centrele speciale, unde sint institutionalizati minorii cu handicap, exista numerosi copii care nu au unde merge de Paste, nimeni nu si-a manifestat dorinta sa ii ia acasa si sa-i faca sa se simta doriti macar de sarbatori.
Pe linga cele noua familii care au raspuns campaniei „Ia-ma acasa de Paste!“, numerosi voluntari – elevi din scolile si liceele craiovene- vor fi alaturi de copiii din centrele de plasament.
„Foarte multi dintre ei au legat prietenii in cadrul Programului de Actiune Comunitara. Ei isi vor petrece sarbatorile la centru, alaturi de prietenii lor institutionalizati sau ii vor lua acasa, in familiile lor. In fiecare centru de plasament exista cel putin un copil care va fi luat acasa ori de familiile amintite, ori de un angajat al centrului, ori de un elev voluntar“, a spus Astrid Ivanus.
Cazurile cele mai fericite sint copiii care de sarbatori se vor reintoarce din propriile familii, care au ales institutionalizarea micutilor ca pe o solutie temporara, dictata doar de saracie si impasuri.
Craiovenii care doresc sa aduca un strop de lumina in viata acestor copii se mai pot adresa Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj. Astazi este insa ultima zi in care mai pot face acest lucru.